URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 26 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
17 August 2012, 07:54

Pila lui Odon: Vărul lui Szabo Odon, un istoric controversat, a fost "plantat" la Arhivele bihorene

Pila lui Odon: Vărul lui Szabo Odon, un istoric controversat, a fost "plantat" la Arhivele bihorene SCĂPARE LA ORADEA MARE. "Epurat" de la Bucureşti după ieşirea UDMR de la guvernare, fostul director adjunct al Arhivelor Naţionale ale României, Nagy Mihaly Zoltan (medalion) şi-a găsit refugiu la Oradea. Deocamdată pe o funcţie executivă, dar cu perspective de a deveni chiar şeful Direcţiei Judeţene
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

După ce ex-ministrul de Interne Ioan Rus l-a demis acum două luni pe directorul general al Arhivelor Naţionale ale României, Dorin Dobrincu, iar aceeaşi soartă îl păştea şi pe el, adjunctul Nagy Mihaly Zoltan a recurs la un truc menit să-l scape de excluderea din sistem. Înainte să fie mazilit, s-a cerut în concediu, iar apoi, deşi nu este bihorean, a solicitat detaşarea la Oradea. Explicaţia? Este consătean şi văr cu preşedintele executiv al UDMR Bihor, Szabo Odon, cel bănuit că i-a rezolvat postul.

Mai mult, BIHOREANUL a descoperit că, deşi este un istoric contestat din cauza scrierilor sale cu caracter antiromânesc, Nagy se pregăteşte să devină, tot cu sprijinul UDMR, directorul Arhivelor bihorene. Postură din care, zic unii, nu i-ar fi deloc greu să rescrie istoria după cum îi dictează conştiinţa etnică, nu cea profesională.

Made in Hungary

Nagy Mihaly Zoltan a urcat fulgerător în carieră. După absolvirea liceului în Alba Iulia şi, în 1999, a studiilor superioare la Universitatea din Pecs (Ungaria), a ajuns angajat la Societatea Muzeului Ardelean din Cluj Napoca. A fost făcut direct cercetător ştiinţific, fără să fi parcurs treptele profesionale pe care trebuie să le urmeze orice debutant. Apoi, în 2008, cu sprijinul UDMR, Nagy a parvenit într-o structură guvernamentală, fiind uns consilier superior la Secretariatul de Stat pentru Culte din cadrul Ministerului Culturii.

Cea mai înaltă poziţie a ocupat-o, însă, în februarie 2010, când - fără concurs - a devenit director adjunct al Arhivelor Naţionale ale României, instituţie din structura Ministerului Administraţiei şi Internelor (MAI) de o importanţă strategică, dat fiind că este depozitarul celor mai importante acte nu doar cu privire la istoria ţării, ci şi la patrimoniul ei. Iniţial, Consiliul Permanent al UDMR îl anunţase public ca director general dar, în urma negocierilor cu PDL, Uniunea a fost nevoită să cedeze postul democrat-liberalilor, iar Nagy să se mulţumească cu poziţia secundă.

Epurat, dar scăpat

În iunie, ministrul de Interne Ioan Rus l-a zburat pe Dorin Dobrincu de la şefia Arhivelor Naţionale, iar Nagy era şi el pe făraş. UDMR a găsit însă o soluţie pentru a-l păstra "în sistem". Aşa se face că omul a intrat în concediu, iar luna trecută a demisionat din funcţia de la Bucureşti, păstrându-şi astfel statutul de angajat al instituţiei. BIHOREANUL a aflat din surse neoficiale că, la sfatul lui Szabo Odon, preşedintele executiv al UDMR Bihor, cu care este verişor şi consătean, ambii fiind originari din Carastelec (Sălaj), Nagy a devenit beneficiarul unui "transfer în interes de serviciu" la Oradea.

Cum s-a rezolvat problema? Potrivit surselor, şeful Direcţiei Judeţene Bihor a Arhivelor Naţionale, Bujor Dulgău, a fost sunat pe "firul scurt" de un personaj important din MAI care i-a cerut să solicite suplimentarea organigramei cu un post de consilier superior, pe care să vină Nagy. Deşi în sectorul bugetar posturile sunt blocate, directorul s-a supus, trimiţând către MAI o cerere care a fost aprobată. Ce-a urmat a fost o banalitate, Nagy fiind detaşat oficial la Oradea în interes de serviciu cu începere din 1 august, urmând să lucreze efectiv de luni, 13 august.

"O ruşine!"

Aflat în concediu, directorul Bujor Dulgău nu a putut fi contactat pentru a da detalii despre miraculosul transfer. În instituţie, însă, starea de spirit e tensionată de când angajaţii au aflat că Nagy le este coleg, mai ales că, potrivit zvonurilor, după pensionarea actualului director se preconizează ca "ungurul" să fie promovat în locul lui şi să devină, astfel, un personaj decisiv, inclusiv prin prisma accesului la documente ce pot influenţa retrocedarea unor imobile către bisericile maghiare.

06 Georgita.JPGO confirmă chiar înlocuitorul lui Dulgău la conducere, inspectorul superior Mihai Georgiţă (foto). "Este o ruşine şi e injust ca cineva să fie numit într-o astfel de funcţie pe criterii politice, nu profesionale. Este un caz unic în istoria Arhivelor, când cineva intră în sistem pe uşa din dos. Oricare altul ar fi dat examene peste examene ca să ocupe un asemenea post. Întreg colectivul este frustrat", zice Georgiţă.

Antiromân?

06 Lechintan.JPGNagy este contestat şi profesional. "După el, nordul Transilvaniei se află şi acum sub ocupaţie românească", susţine Vasile Lechinţan (foto), cunoscut istoric clujean, care a studiat scrierile lui Nagy.

"În limba maghiară a publicat volumul «Autonomişti şi centralişti. Transilvania de Nord între cele două ocupaţii româneşti (septembrie 1944 - martie 1945)». Apoi a editat o versiune în limba română din titlul căreia a scos sintagma «ocupaţie românească», dar a păstrat expresia în interiorul cărţii. Acolo zice că Ardealul a fost «dat» României de marile puteri, că era locuit doar «parţial» de români şi descrie cum au fost «ocupate» oraşele Sfântu Gheorghe şi Miercurea Ciuc. Totul de pe poziţia anti-«ocupaţie românească». Interesantă e concluzia finală: vorbind despre «anticentraliştii» maghiari (n.r. - care nu recunoşteau Bucureştiul drept capitală), cu regret faţă de eşecul lor, Nagy arată că «activitatea acestora serveşte şi astăzi ca învăţătură». Altfel spus, invită maghiarii de azi să urmeze exemplul «anticentraliştilor» de atunci", concluzionează Lechinţan.

Teoria conspiraţiei

06 Drecin.jpgUn alt istoric, profesorul orădean Mihai Drecin (foto), este convins că detaşarea lui Nagy în Bihor are şi alte mize.

"Nagy vine să consolideze, alături de Szabo Odon, grupul de activişti UDMR care lucrează pentru punerea pe tapet a autonomiei zonei de Nord-Vest a Transilvaniei, pornind de la triunghiul Oradea-Satu Mare-Zalău. În comparaţie cu Ţinutul Secuiesc, care este poziţionat în interiorul ţării, aşa-numita zonă Partium este vizată de autonomiştii maghiari pentru că e mult mai accesibilă, fiind situată pe graniţa cu Ungaria, iar pe acest considerent UDMR speră că obţinerea autonomiei ar fi mai facilă. Toate articolele sale ştiinţifice, scrise în maghiară, au ca subiect ideea autonomiei Transilvaniei, iar traducerile în română nu sună la fel. Frazele delicate sunt aduse din condei în variantele româneşti", acuză Drecin.

Înţelegere cu PDL

Deşi sprijinul de care se bucură din partea UDMR este evident, în discuţia cu BIHOREANUL Nagy a susţinut iniţial că el "nu interferează în niciun fel cu politicul", dar a recunoscut că a ajuns director adjunct la Bucureşti după ce a negociat cu "cei de la Ministerul de Interne". "Nu a fost nevoie de concurs la numire. Am fost numit de ministru (n.r. - pe atunci Vasile Blaga). Nici directorul general (n.r - pus de PDL) nu a dat concurs", a declarat Nagy, fără a detalia cum se negociau funcţiile publice între liderii celor două formaţiuni.

Despre detaşarea sa la Oradea, Nagy afirmă că nu şi-a dorit-o "musai", ci n-a avut de ales. "Nu eu am cerut să fiu mutat aici. Am avut de ales între oricare dintre judeţele ţării. Eu sunt din Sălaj şi am vrut acolo, dar acolo nu am găsit loc". Cât despre suspiciunile de activităţi autonomiste, Nagy a replicat: "Am auzit această glumă. Dar, dacă cineva crede că eu pot face la Oradea mare lucru, se înşală. Eu nu pot să fac politică, darămite altceva. Sunt păreri care nu au legătură cu realitatea".

Vinovat că-i ungur?

06 Szabo Odon.jpgPreşedintele executiv al UDMR Bihor recunoaşte că Nagy îi este verişor, dar contestă orice legătură cu numirea ori cu transferul acestuia. "Merita postul! Este de zece ori mai bun profesionist decât mulţi alţii care au ajuns la Arhive prin concurs. Nu mi-a cerut ajutorul, iar dacă mi l-ar fi cerut i l-aş fi oferit bucuros. Dar nu a fost cazul. Mă bucur că un foarte bun specialist vine la Oradea", susţine Szabo Odon (foto).

Liderul UDMR Bihor crede că temerile privind integrarea lui Nagy la Arhivele bihorene sunt nejustificate. "Este omul care s-a bătut pentru ca funcţionarii din sistem să aibă salarii decente. Nu văd care e problema, că vine la Arhive un maghiar?", se întreabă, iritat, Odon. Cât despre teoria lui Drecin, a refuzat orice fel de comentariu: "Lăsaţi-mă în pace cu astfel de prostii!".

Dincolo de declaraţiile oficiale, fapt e că, deşi nu mai este la guvernare, UDMR a reuşit, iată, să-şi păstreze încă un om într-o funcţie cheie, într-un sistem de maxim interes pentru autonomiştii maghiari, atât de interesaţi de rescrierea trecutului. Şi sigur nu degeaba, căci cine stăpâneşte trecutul croieşte şi viitorul...


UN INOCENT
Legea Arhivelor, armă politică

Nagy Mihaly Zoltan a fost acuzat de presa centrală că este unul dintre promotorii proiectului UDMR de modificare a Legii 16/1996, privind Arhivele Naţionale, în scopul predării arhivelor ecleziastice din administrarea Fondului Arhivistic Naţional al statului către biserici. Cum în Transilvania cei mai "productivi" emitenţi de documente au fost, o bună perioadă, bisericile maghiare, urmarea "retrocedării" arhivelor bisericeşti ar fi, susţin unii istorici, pierderea controlului asupra unor documente unice care atestă existenţa şi continuitatea românilor în Ardeal. Iar de aici şi până la rescrierea istoriei nu ar mai fi decât un pas.

Nagy neagă însă orice implicare în eforturile de schimbare a legii. "Mass-media română a făcut o mare gafă. Nu am fost nici promotorul, nici iniţiatorul modificării legii. A fost o confuzie ori o interpretare tendenţioasă", susţine el. 

În decembrie 2011, proiectul de modificare a Legii Arhivelor Naţionale a fost respins de Curtea Constituţională şi retrimis în Parlament, unde se află şi în prezent.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
24 Comentarii
Expertiza d-lui Szabo
Este cel putin dubioasa expertiza d-lui Szabo Odon cand expune public o parere de genul"Ma bucur ca vine...un foarte bun specialist". Afirmatii de acest fel pot face doar cei care activeaza in acelasi domeniu cu cel laudat,nu neaparat de talia lui Eminescu sau Antonie Plamadeala.
Postat 19 August 2012, 15:39 de gyorgy tozser
realitati
ungurocii n-au incercat sa fure numai pamant romanesc. au vrut sa fure si pamant sarbesc, slovac, ucrainean. au avut probleme de acest gen, inclusiv cu partenerii lor de escrocherii, austrieci !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Postat 18 August 2012, 23:38 de gmt
muweee bozzzgorilor
sa va f.ut in gura de bozzzzzzzzzzgori impuutiti
Postat 18 August 2012, 23:05 de Hall
@ poveste veche
iredentismul unguresc... cultura ungurilor a constat a in a fura si a comite tot felu de crime in tarile unde au intrat cu japca. rezultatul este ca au fost alungati ca si niste maidanezi, de peste tot. daca erau superiori in gandire ar fi castigat ei. s-au dovedit insa a fi niste animale lacome si perfide. idioti retrograzi, gunoaie iredentiste... Adio, Ardeal !
Postat 18 August 2012, 22:05 de nail
poveste veche
200.000 adica toti romanii din Ardeal, nu? :) Treaba este simpla. Cei de o cultura superioara (ungurii) au ajuns sa fie stapaniti de cei de o cultura inferioara (romanii). Pana cand romanii nu vor progresa si cultural, iredentismul ungar nu va disparea.
Postat 18 August 2012, 21:33 de oradean
Adevarul istoric
In anul 1918, peste 200.000 de romani s-au adunat pe Campia Libertatii, la Blaj pt a lupta impotriva ungurilor asupritori, exploatatori, navalitori, vremelnic stapanitori in Transilvania, dorind Unirea cu fratii lor romani de peste Carpati ! Romanii din Transilvania nu aveau dreptul sa vorbeasca in limba materna, romana, de a invata, de a avea acces la cultura si educatie, etc, etc. Gunoaiele de ungurii navalitori, vroiau sa-i tina in jug pt a-i putea exploata ca sa poata huzuri ei, escrocii venetici, instalati cu forta armelor, beneficiind de ajutorul altor nesimtiti si nehaliti ai acelor vremuri de trista amintire, austriecii.
Postat 18 August 2012, 19:37 de Istoria
buda si peste porcina peste iredentismul unguresc !
iredentismul unguresc n-a murit. escroci, frustrati cred ca mai pot intoarce mortul de la groapa (gunoiul de ungaria mare), furand iar pamant si apa de la altii
Postat 18 August 2012, 19:17 de oradean
eliberatori pentru unii pentru altii contropitori
Pt. Ady, eu vorbeam de anii 1920-1945 , tie mai multa cultura si, nu eu sant turist asa ca stii la cine sa zici cehestia cu emigrarea. Pana in 1918 in imp. Autsro-Ungar existau 3400 de scoli romane , iar in Regatul Roman aprox 2500. Asta numiti voi maghiarizare fortata ? Romanii din Regatul Vechi [Romania] traiau mai prost din cauza saraciei ,a hotiei ,a mitocaniei, a coruptiei tipica politiceniilor din Bucuresti. fragmente dintr-o scrisoare trimisă de Traian Vuia avocatului George Dobrin, întâiul prefect al Lugojului de după Unire, la anul 1922. N-am nici o nevoie de a fi profet, pentru ca să ştiu ce curs vor lua evenimentele şi care va fi atitudinea noastră şi în special a Partidului Naţional Român. N-am crezut niciodată că ungurii ne vor maghiariza. Pînă în timpurile mai recente am avut credinţa nu ne vor fanariotiza, acum mă tem că nu vom putea scăpade acest virus bizantin, pentru că fanarioţii dispun de mijloace, cari lipseau ungurilor. De altcum ei nu par prea grăbiţi a ne ciocoi. Ei au probe istorice despre blândeţea, răbdarea noastră fără margini, resemnarea cu care am purtat atâtea juguri în decurs de atâtea secole. Ei nu ignorează nici teama noastră de rezistenţa violentă. Ne vor lăsa să strigăm şi să ne lamentăm până ce vom obosi şi ne vom calma. Când citesc gazetele noastre şi frumoasele discursuri ale şefilor partidului, îmi aduc aminte de teribilul din poveste, care, pus în faţa adversarului, strigă către soţii lui: „Reţineţi-mă ca să nu se întâmple o nenorocire”. Bărbaţii noştri vor continua a umbla pe la icoane, vor adresa telegrame şi petiţiuni către rege şi vor epuiza toate căile legale. Ştim ce înseamnă asta. Dacă guvernul din Bucureşti nu comite greşeli prea mari, nu se duce să danseze pe ghiaţă, ca măgarul, şi dacă o nouă comoţiune europeană nu zguduie din temelii România Nouă, de acum 20-30 de ani ne vom trezi balcanizaţi. După ce am avut frumosul vis de a debalcaniza pe fraţii noştri de dincolo de Carpaţi. De altcum, dacă amestecăm fructe sănătoase cu fructe stricate, este evident că nu cele stricate se vor însănătoşi prin contactul lor cu cele sănătoase, ci şi cele bune vor putrezi.[...] Traian VUIA
Postat 18 August 2012, 16:20 de Ribbentrop-Molotov
repratriere
Ady, nu trebuie sa emigreze respectivul individ ci doar sa se repatrieze pt ca acolo e locului lui din moment ce nu ii convine sa traiasca in ROMANIA.Stai linistit ca in Ungaria e privit mai prost decat in ROMANIA.Cat despre drepturile romanilor din perioada Austro-ungara cel mai bine relateaza romanul ION,scris de maestrul Liviu Rebreanu .Ion era judecat in limba maghiara si el nu intelegea absolut nimik.Cand i sa dat sentinta atunci i/au spus in L.Romana ani de puscarie.Cat despre maghiarizare rog etnici maghiari sa citeasca pe wikipedia.ro ce insemnat maghiarizarea fortata scrisa chiar de un onorific profesor de la oxford university. Si intreb eu acum etnici nostri prea iubiti ,de ce toti tiganii din adreal au nume unguresc?(sa de/a bine la numaratoare pt a demonstra ca ungurii sunt majoritati pe pamant ROMANESC.Si multi dintre romanai au fost obligati sa accepte nume unguresc doar pt a avea drepturi si a fi scutit de la impozitele uriase pe care le plateai daca erai roman.Romanii erau persoana non-grata in propia tara.Iar acum ungurii vin si cer cu nerusinare autonomie.Fratilor, autonomie=razboi civil.Si avand in vedere numarul romanilor in raport cu nr ungurilor ..bine nu e!!!
Postat 18 August 2012, 11:27 de Balind
spalati pe creier
bai Ribby - acum nu mai aveti scoli in limba voastra? nu mai poti vorbi maghiara in administratie? sa fim seriosi, si oricum sunteti in minoritate sub 30% inclusiv in Oradea Da atunci cand erati voi pe cai mari te-ai gandit la faptul ca romanii cu majoritate per total in ardeal de 55% (ceea ce inseamna pe alocuri mai mult sau mai putin in functie de zona) erau efectiv cetateni de rangul doi? interesant va invata pe voi istoria, cu ochelari de cal. In concluzie - decat sa porti in suflet o viata intreaga suferinta de nu fi stapanitor in in Ardeal mai bine 1. studiaza istoria de ambele parti sau 2. emigreaza!
Postat 18 August 2012, 06:03 de ady
Presa informeaza !
Presa isi face datoria ! Sa si-o faca si organele abilitate ale statului pt ca d-aia isi primesc salariile. Pt ??? .........Corect din punctul vostru de vedere, revizionistilor !
Postat 17 August 2012, 21:26 de Arhive
nu inteleg....
unde este problema? ca omul foloseste corect expresii de istorie?
Postat 17 August 2012, 21:08 de ???
Oare, DNA, nu se autosesizeaza ???
Domnilor procurori e un caz flagrant. Angajare fara concurs.
Postat 17 August 2012, 20:51 de book
mda
afara cu gunoiul iredentist !
Postat 17 August 2012, 20:33 de com
Lepre udemeriste...
Lepre udemeriste..
Postat 17 August 2012, 20:28 de Jos leprele udmr !
imre
neam cu odon stiu io huuuuuuuuuuuuuuuuuuuu
Postat 17 August 2012, 19:02 de nagy
s-a multumim ca am devenit cetatean de rangul doi ?
Pai istorici din PRM :))) Pai dupa acesti istorici inseamna ca nu exista forte ocupationiste numai eliberatoare , astfel de ex. cand Basarabia era luat de rusi ,armata lor era cel care elibera pe romani :)) la fel cum armata romana elibera pe noi maghiari ca asa de rau ne era cand aveam scoli ,administratie in limba noastra :D La fel sant sigur ca romanii din Basarabia sau bucurat cand au primit cadou administratie si scolile in limba rusa si limba ,cultura romana era discriminata :)))
Postat 17 August 2012, 13:37 de Ribbentrop-Molotov
Re: ro
Problema lui Odon nu este cea ca ar fi ungur. Departe de noi românii să vorbim sau să gândim astfel. Tot respectul faţă de orice naţie şi faţă de oamenii "normali". Problema lui Odon este însă că vorbeşte în numele etniei maghiare cu care, în ansamblu, nu există nici un fel de conflicte de idei. Adică, vreau să spun că Szabo Odon, persoana ca atare, e un şovin cu tupeu.
Postat 17 August 2012, 13:35 de Carp III
@Balcescu
Sper. :) , Suntem destui unguri, cei care suntem scarbiti de UDMR, ne promit cea ce noi nu cerem. cer ei , pentru ei si familiile lor. Si eu tot cu 4 lei platesc mp la apa ca si voi :)
Postat 17 August 2012, 13:24 de ro
Ujlapta
Adică taman l-au îngropat pe văru' la 630 km de drum naţional faţă de aerul condiţionat, ca să lingă vechturile acelea din pivniţă până îl loveşte boala aia ce vine de la prea mult lins.
Postat 17 August 2012, 13:19 de Carp III
RO
O sa iasa un scandal monstru daca Nagy e uns director acolo!!!
Postat 17 August 2012, 13:01 de Balcescu
gunoaie
la arhive sint oameni foarte competenti care practic au crescut acolo,ce zice S.Odon despre competente cred ca-l depaseste fiindca nu stie cu ce se maninca acesta meserie,dar stie ce poate face sa dispara de acolo pt a servi diferite interese iar in bihor sint citiva oameni cu adevarat valorosi care lucreaza acolo sau au lucrat si au scos la iveala multe adevaruri care au suparat pe unii,pe altii i-au ajutat cu documente din arhiva mai ales privind colectivizarea si au putut sa-si recupereze terenuri char daca unii oportunisti deja se facusera propietari pe ele,oricum miza e mare pt UDMR mai ales aici in vestul tarii
Postat 17 August 2012, 10:34 de luky
mai lasane in pace
Dl. Odon , nu este vinovat ca este ungur. si eu sunt ungur, dar nu sunt inpotriva romanilor. este una sa fii ingur si alta sa fii inpotriva romanilor. oameni cu cine locuiesti, tara care te-a scolit, care iti da loc de munca si pe urma pensii. Suntem foarte multi unguri , cei care ne-am saturat de jongleriiile UDMR, etc. Ce le dati mai mult , maghiarilor de rand. primesc salarii mari mari, pensii mai mari , decat romanasii nostrii. asa ca faceti bine mai schimbati putin politica d-voastra. lasati-ne in pace sa traim asa cum am trait inainte sa veniti la putere.
Postat 17 August 2012, 10:27 de ro
Excrocrare ungureasca.
Citez : \"Merita postul! Este de zece ori mai bun profesionist decât mulţi alţii care au ajuns la Arhive prin concurs.Daca e atat de bun de ce nu particica la concurs.E exact ca si cum gimnasticele din afganistan nu ar participa la probele sportive la olimpiaa si li s-ar da medalia de aur. Merita!!!! sunt mai bune decat cei care au participat la concurs! ...serios??? nu mai spune! daca e atat de bun , de ce nu-i oferi postul tau in uniunea voastra fara de-al mai supune unui examen! Daca DNA-ul nu se autosesizera in caul asta inseamna ca noi romanii suntem cei mai idioti oameni de pe suprafata pamantului.Cat despre retrocedari se vede cum si multe cladiri care nu au apartinuit niciodata acestor lacuste au fost facuti propietari peste noapte.Oare in neamul asta romanesc nu mai este nici un pic de partiotism? Chiar asa se vand uni pt putere si bani calcand peste un intreg popor?
Postat 17 August 2012, 09:47 de cK
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON