URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 18 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
02 Octombrie 2017, 20:11

Osoi Climbing Fest: Peste 200 de căţărători au escaladat trasee din Vârciorog (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Primul festival de escaladă din Bihor a atras, în weekend, în Vârciorog, la peştera Osoi, peste 200 de iubitori ai căţăratului şi activităţilor montane.

Căţărători de meserie

Special pentru Osoi Climbing Fest, Asociaţia Crux Escaladă Oradea a echipat 30 de trasee, dintre care 18 mai uşoare. Restul au fost amenajate în grotă şi dedicate căţărătorilor de top.

"Participarea a fost peste aşteptări, ţinând cont şi de faptul că, doar în urmă cu două săptămâni, la Herculane s-a desfăşurat cel mai mare eveniment de escaladă din România – Herculane Climbing Open. Astfel, la Vârciorog au fost prezenţi peste 150 de căţărători de toate vârstele, care au parcurs cu plăcere traseele echipate integral cu bucle", se arată într-un comunicat transmis luni de Agenţia de Management al Destinaţiei Bihor, organizatoaarea evenimentului.

La festival au ajuns şi căţărători şi amenajatori cunoscuţi în România, cum ar fi Adrian Margea şi Andrei Preda de la Alternative Timişoara (OneMove), Cosmin (Coco) Popescu din Timişoara, Mihnea Prundeanu, Cosmin Andron, Cristina Pogăcean, Delia Liscan, Tudor Coste din Cluj-Napoca, Nicolae Durnac de la Câmpulung. De asemenea, au venit căţărători din Italia, Austria şi Polonia. De altfel, echipa "Tendon" din Polonia va rămâne încă o perioadă în zonă şi chiar va amenaja câteva trasee în Bihor.

Vizită în peşteră

Specialiştii în escaladă au spus că noua zonă de căţărare de la Osoi este provocatoare, căci oferă trasee pentru parcurgerea cărora e nevoie de experienţă şi condiţie fizică.

Pe lângă escaladă, pe parcursul celor 3 zile ale festivalului au fost organizate şi alte activităţi. Una dintre cele mai antrenante a fost vizitarea Peşterii Osoi. Cu ajutorul ghizilor speologi de la Clubul de Speologie Cristal din Oradea şi a echipamentelor de speoturism puse la dispoziţie de Aventura Trekking, 40 de persoane au intrat în una dintre cele mai frumoase peşteri din România.

În plus, instructorii de la Crux Escaladă Oradea au oferit şi lecţii pentru copii şi începători, iar mulţi dintre cei care s-au înscris şi-au depăşit frica de înălţime. Pe timpul serilor, au fost proiectate filme de escaladă, iar Yoyo de la Pick-uri de Folk a cântat la chitară pentru toţi cei prezenţi.

Potenţial

"Agenţia de Management al Destinaţiei Bihor a participat la organizarea acestui eveniment, luând în considerare faptul că turismul de aventură în destinaţia Pădurea Craiului are un potenţial mare de dezvoltare, zona rămânând atractivă în viitor pentru mulţi practicanţi de escaladă. Astfel considerăm foarte importantă dezvoltarea de evenimente cât mai diverse, în cât mai multe destinaţii turistice din Bihor, multe dintre ele fiind în momentul de faţă aproape necunoscute, în viitor putând deveni adevăraţi poli de dezvoltare pentru aşezările rurale", se mai arată în comunicatul AMD Bihor.

Acelaşi document mai arată că este de remarcat implicarea comunităţii locale în organizarea acestui festival, Primăria Comunei Vârciorog oferind întreg sprijinul pentru amenajarea zonei, dar o gustare cu produse locale celor peste 200 de participanţi.

Evenimentul a fost sprijinit de asemenea de către Centrul pentru Arii Protejate şi Dezvoltare Durabilă Bihor, organizaţie care lucrează pentru certificarea zonei Pădurea Craiului ca destinaţie de ecoturism. Acest festival a fost parte a proiectului "Pădurea Craiului - un loc mai bun de vizitat, un loc mai bun în care să trăieşti", cofinanţat de către Fundaţia Romano-Americană şi Fundaţia pentru Parteneriat.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6739 RON
  • 1 EUR = 4.9754 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON