URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
12 Iunie 2015, 15:30

Orădenii, invitaţi pe 15 iunie la spectacolul "Porni Luceafărul"

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Direcţia Judeţeană pentru Cultură Bihor şi Colegiul Naţional "Mihai Eminescu" organizează luni, 15 iunie, de la ora 20.30, la teatrul de vară din Cetatea Oradea spectacolul "Porni Luceafărul", la împlinirea a 126 de ani de la trecerea în nefiinţă a lui Mihai Eminescu.

Spectacolul, oferit de elevii colegului orădean care poartă numele poetului, va cuprinde momente din publicistica lui Mihai Eminescu şi Iosif Vulcan, un "dialog epistolar" între Mihai Eminescu şi Veronica Micle, precum şi recitarea unor fragmente din poezia "Luceafărul" în mai multe limbi. Cum statuia lui Mihai Eminescu din centru este în mijlocul unui şantier, la finalul spectacolului participanţii vor depune flori lângă o mini statuie a poetului, semnată de Rodica Stanca Pamfil, şi aflată în proprietarea Direcţiei de Cultură.

Tot luni, dar de la ora 18, la sediul Muzeului „Iosif  Vulcan” (str. Iosif  Vulcan, nr. 16), orădenii sunt invitaţi la un concert de muzică clasică românească şi un recital poetic. "Protagoniştii acestei manifestări comemorative sunnt violonistul Lucian Maliţa, care va interpreta lucrări ale compozitorilor români, şi actorul Eugen Ţugulea, care va susţine un recital din creaţia poetică eminesciană. Sînt aşteptaţi toţi cei care rezonează la magia cuvîntului eminescian şi la farmecul melosului clasic", au transmis reprezentanţi Muzeului Ţării Crişurilor.

Pe de altă parte, potrivit Direcţiei de Cultură Bihor, pe 17 iunie, de la ora 11, se va sărbători împlinirea a 150 de ani de la fondarea la Pesta a revistei de cultură "Familia", printr-o ceremonie care va avea loc la bustul lui Iosif Vulcan, din Parcul Libertăţii. "Instituţia noastră a susţinut financiar efectuarea lucrărilor de curăţare a bustului lui Iosif Vulcan de către sculptorul bihorean Dumitru Paina, cel care a instalat lucrarea în anul 1974 alături de autorul acesteia, maestrul Iosif Fekete", a precizat Lucian Silaghi, directorul Direcţiei de Cultură Bihor.

În aceeaşi zi se vor depune flori şi la placa amplasată pe Muzeul Memorial "Iosif Vulcan", la placa dedicată acestuia pe clădirea teatrului orădean, la cea amplasată pe clădirea în care a funcţionat sediul redacţiei "Familia" între 1880 şi 1888, precum şi la mormântul lui Iosif Vulcan din Cimitirul Municipal.

Totodată, pe 20 iunie, Direcţia de Cultură Bihor organizează o manifestare la Capela Românească de la Curţile "Gojdu" din Budapesta, ocazie cu care se va vorbi despre importanţa fondării, în urmă cu 150 de ani, la Pesta a revistei de cultură "Familia". Partea artistică a evenimentului va fi asigurată de Oana Lianu.

Intrarea publicului la toate aceste evenimente este gratuită.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Parastas in destramare
Auziti,noi nu mai stim alt vers din ''Luceafarul'' decit asta cu ''Porni...''? De cite ori ne aducem aminte (foarte) putin despre Eminescu,imediat ne si pica fisa cu ''Porni Luceafarul'' ca titlu de pomelnic ...Ma,inteleg sa (ne) copiem unii pe altii,dar totusi,nu ne mai oprim odata?Pe de alta parte, e foarte bine ca dorim sa-l pomenim pe Eminescu. Nu se stie cita vreme de aici incolo vom mai putea face asta. Succes organizatorilor!
Postat 14 Iunie 2015, 00:10 de User anonimizat
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON