URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 19 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
31 Martie 2011, 19:12

Oradea are teatru... maghiar

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Aleşii bihorenilor au purtat joi o nouă bătălie în războiul teatrelor. După ce Prefectura a atacat în justiţie Hotărârile de înfiinţare a teatrelor Regina Maria şi Szigligeti adoptate în luna ianuarie, această din urmă instituţie va fi înlocuită cu Teatrul Maghiar Oradea. Majoritatea PNL-UDMR-PSD l-a sancţionat pe Lucian Silaghi (membru PDL, de profesie inginer silvic) pentru opoziţia faţă de separarea teatrelor, înlocuindu-l din funcţia de manager al Teatrului de Stat cu Daniel Vulcu (membru PNL, de profesie actor), în urma unui procedeu despre care Silaghi acuză că este profund ilegal.

Opoziţia prefectului Gavrilă Ghilea în chestiunea reorganizării instituţiilor de cultură subordonate Consiliului Judeţean păleşte în faţa tenacităţii cu care UDMR îşi doreşte un teatru maghiar la Oradea şi a loialităţii de care formaţiunea etnicilor maghiari se bucură din partea PNL şi PSD.

Încurcătură de la Prefectură

Pe 15 martie, cu câteva ore înainte de a transmite mesajul de prietenie al preşedintelui Traian Băsescu pentru comunitatea maghiară din Bihor, prefectul Gavrilă Ghilea ataca în justiţie Hotărârile de Consiliu Judeţean 4, 6 şi 7, privind reorganizarea instituţiilor de cultură, ce prevedeau desfiinţarea Teatrului de Stat şi a Teatrului Arcadia, şi înfiinţarea Instituţiei de Spectacole Iosif Vulcan (ulterior redenumită Teatrul de Stat Regina Maria) şi Instituţiei de Spectacole Szigligeti Szinhaz (redenumită după o lună Teatrul Szigligeti).

Cum, însă, prefectul - intenţionat sau din omisiune - nu a atacat şi HCJ 5 din 2011, care prevedea reorganizarea Filarmonicii de Stat prin transferul Ansamblului Crişana la teatrul românesc şi al Ansamblului Nagyvarad la teatrul maghiar, tocmai acest detaliu a justificat, la reuniunea de joi a CJ, o nouă Hotărâre, pentru înfiinţarea Teatrului Maghiar Oradea.

Motivul l-a explicat liderul grupului de consilieri UDMR, Szabo Odon. Acesta a afirmat că în baza HCJ 4, 6 şi 7 au luat fiinţă Teatrul Regina Maria şi Teatrul Szigligeti, numai că doar conducerea acestuia din urmă "s-a mişcat repede" şi a preluat Ansamblul Nagyvarad de la Filarmonică, în timp ce teatrul românesc n-a apucat să preia Ansamblul Crişana, care acum nu mai e al Filarmonicii.

Tocmai pentru rezolvarea acestei situaţii şi "întoarcerea" Ansamblului Crişana la Filarmonică, aleşii PNL, UDMR şi PSD au decis joi să anuleze HCJ 5, pe care prefectul n-a atacat-o în justiţie.

Avem Teatru Maghiar

Pe de altă parte, UDMR a arătat că nu-şi abandonează obiectivul înfiinţării unei instituţii de spectacole autonome, astfel că şi-a promovat pe ordinea de zi a şedinţei de joi propunerea de creare a Teatrului Maghiar Oradea.

În ciuda opoziţiei lui Ionel Avrigeanu, liderul grupului PDL, care a spus că nu mai înţelege nimic din sarabanda înfiinţării şi desfiinţării de instituţii de spectacole, totul fiind "o varză de Bruxelles", consilierii PNL, UDMR şi PSD au votat în favoarea înfiinţării Teatrului Maghiar Oradea, scorul fiind de 26 voturi "pentru" şi doar 8 "contra" (ale pedeliştilor).

Ca atare, Teatrul Maghiar Oradea va avea 128,5 posturi şi va funcţiona cu secţiile maghiare ale Teatrului de Stat, Szigligeti Ede, şi respectiv Teatrului Arcadia, Liliput, precum şi cu Ansamblul folcloric Nagyvarad de la Filarmonica de Stat.

Manager interimar a fost desemnată Czvikker Katalin, cea care - timp de nici două luni - a fost manager al Teatrului Szigligeti.

De asemenea, aleşii bihorenilor au votat, cu acelaşi scor de 26 la 8, şi rectificarea bugetului instituţiilor de cultură, "mutând" către Teatrul Maghiar Oradea fondurile aferente secţiilor maghiare de la teatrele de Stat şi Arcadia, precum şi banii pentru Ansamblul Nagyvarad.

Evaluat sau executat?

În războiul teatrelor s-a înregistrat şi prima victimă colaterală: Lucian Silaghi, reprezentantul PDL pus să conducă, în 1 iunie 2006, Teatrul de Stat Oradea, cu un contract de management valabil până în 1 iunie 2011.

Sub pretextul că la ultima evaluare Silaghi a luat o notă sub 7 (mai precis 3,13), consilierii majorităţii au votat înlocuirea lui cu două luni înainte de termen, cu actorul Daniel Vulcu, consilier local PNL şi fost, până acum, timp de nici două luni, manager al Instituţiei de Spectacole Iosif Vulcan, respectiv al Teatrului de Stat Regina Maria.

În timpul reuniunii, Silaghi a protestat faţă de înlocuirea sa, invocând faptul că a fost evaluat în mod ilegal, deoarece conform contractului de management evaluarea nu putea să-i fie făcută cu peste 150 de zile înainte să-i expire contractul. Într-o conferinţă de presă organizată ad-hoc după şedinţa CJ, Silaghi a declarat că procedura de evaluare în cazul său a fost demarată prin numirea comisiei de evaluare la 27 ianuarie, depunându-şi raportul de activitate pe 15 februarie şi fiind chemat să-l susţină verbal în faţa unei comisii pe 28 martie. "Am refuzat să mă prezint în faţa unei comisii care funcţionează ilegal şi am comunicat acest lucru conducerii Consiliului Judeţean", a declarat Silaghi.

De profesie inginer silvic, el s-a arătat indignat şi de faptul că preşedintele comisiei care l-a evaluat este Florin Birta, preşedintele CSM Oradea. "M-a întrebat despre spectacolul "Mecibeci" pentru că nu ştia despre piesa Macbeth a lui Shakespeare", l-a ridiculizat Silaghi pe tânărul liberal, anunţând totodată că va da în judecată Consiliul Judeţean.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
15 Comentarii
mai dar starnd al ungurilor nu le dati
mari lacomi sunteti mai, dati le si un strand din cate avem nu puteti fi asa de rai
Postat 02 Aprilie 2011, 17:10 de dan oradeanul
adevarul gol golut
putine persoane au surprins cu adevarat ideea din spatele acestui "teatru"...UDMR-ul nu se gandeste la "binele" maghiarilor...se gandeste doar la binele LOR...EI prin aceste miscari de scena isi consolideaza puterea in nou-formata alianta pnl-psd-UDMR si isi "aduna" alegatori pentru anul viitor...frati (de tara) maghiari...nu va lasati prostiti de piesa de teatru pe care UDMR-ul o joaca...ei nu sunt acolo pentru voi...ei sunt acolo pentru EI...nu sunt acolo pentru a va fi voua mai bine...sunt acolo pentru a-si pastra ciolanele si eventual a mai "castiga" cateva...
Postat 02 Aprilie 2011, 14:22 de cinevacuvalva
mai nu va e rusine spitale nu le dati
dati le si spitale , nu uitati sa le dam tot ce au nevoie dar numai cetatenilor unguri nu si cetatenilor Romani-Unguri, trebuie respectati si noi vrem la fel in Ungaria : spitale, teatru, scolii, gradinite, cu sectii romanesti pentru cetatenii romani, felicitari pentru initiativa! trebuie sa fim cooperanti am intrat in Uniune.
Postat 02 Aprilie 2011, 11:17 de un roman
mai nu va e rusine spitale nu le dati
dati le si spitale , nu uitati sa le dam tot ce au nevoie dar numai cetatenilor unguri nu si cetatenilor Romani-Unguri, trebuie respectati si noi vrem la fel in Ungaria : spitale, teatru, scolii, gradinite, cu sectii romanesti pentru cetatenii romani, felicitari pentru initaiati va!
Postat 02 Aprilie 2011, 11:16 de un roman
Oradea are teatru maghiar
am schimbat destinatia culturala in cursa de soareci! incet incet avem si gradinite, ff bine asa si trebuie ... soareci separati cum sa stea cu cascavalul .
Postat 02 Aprilie 2011, 11:09 de adam
FELICITARI !
eu in ambuscada aia nu mai pun piciorul de ce unguri trebuie tot timpul sa ne umilesca? de ce? sa aiba ei totul le dam si Oradea pe tava, haideti ce le mai dam: bordeluri, romance la produs ? sincer constta zi de zi ca nu fac decat sa ne umilesca dar ROMANUL e cu bun simt si cu bun simt ii vom ingenunchia si noi, ce dam aia si asteptam, griji la ce va doriti ca sa puteti si da. UNGURI vor ceva a lor tot timpul , noi suntem slugile supuse si umile in Romania pentru ei ? Ori sunt Romani ca si noi ori mergeti in Ungaria cine va opreste?
Postat 02 Aprilie 2011, 10:53 de anca
paaaaa
du-te silaghi unde a dus mutu iapa!!!!! ha ha ha ha
Postat 01 Aprilie 2011, 20:59 de dodo
Nu va lasati calcati in picioare
Frati romani, macar in ultimul ceas luati atitutdine...ramineti fara teatru...totul a fost un joc politic al ungurilor bine calculat...politica pasilor marunti functioneaza la ei f b...sunt ca niste tigrii care ataca cind au momentul. Veti ramine fara cultura, fara teatru, iar banii alocati initial pt cultura romaneasca din Oradea se vor duce la tetarul maghiar. Bravo, frati romani ca stati si priviti cum sunteti inghenunchiati in prorpia voastra tara....cita lasitate! Cit despre SIlaghi, nu stiu de ce nu ii recunoasteti valoarea de manager...a facut multe pt teatrul din Oradea, i-a creat valoare.....Omul sifinteste locul! Sa vedeti cum va descurcati cu dealde Vulcu and company....
Postat 01 Aprilie 2011, 12:53 de Un roman
ce prost
boom, esti un bou!
Postat 01 Aprilie 2011, 11:09 de mia
La KrISS cu judetul
Avem nevoie de cit mai multe teatre, ca in asta care este, inghesuit nevoie mare pentru atita popor, ne calcam pe picioare unul pe altul de atita forfota culturala, dupa ce stateam citeva ore in sir la coada la bilete. Articol demn de un KrISS, demn, inteligent si cult. Doar cam prost cu aritmetica, ca nu poate lua piinea din gura primarului matematician.
Postat 01 Aprilie 2011, 10:23 de Moon
Nu se poate asa ceva
Nu inteleg de ce atata tevatura... nu inteleg de ce totul trebuie impartit.... parca maghiarii vor sa se separe de noi.... atunci sa plece:)) nu ii tine nimeni legati de "glie", iar daca voi nu ne vreti... nici noi nu va vrem. Despre teatre.... pacat....! Ma intreb, oare mai avem oare ceva de impartit?
Postat 01 Aprilie 2011, 08:44 de ana
adevarat teatru
voiam sa zic ceva dar coincidenta sau nu , in rubrica ,, introduceti textul din imaginea alaturata" mi-a aparut scris ,,ZERO" , asa ca ma abtin . Oricum m-as fi referit la activitatea consiliului judetean ......
Postat 01 Aprilie 2011, 08:38 de suparatu
vaisamar
tot au reusit sa-si atinga scopul!!! deci asa se fac economiile la cjb avand surse suficiente pentru acest teatru maghiar!!?? sunt curios sa vad ce mai urmeaza cati din angajatii ai teatrelor arcadia si iosiv vulcan vor fii concediati pentru ca acest teatrul maghiar sa aiba buget???? Dar dupa cum vad si am urmarit in tot acest scandal ideia a fost ca vulcu sa ia locul lui silaghi si czviker sa devina mare manager al teatrului maghiar!!!! se vede ca totul e facut politic nu ca sa fie in beneficiul acestui oras, fiinca nu sau consultat cu nimeni!!! exact cum face basescu cjb face legea!!!!! noi nu mai avem cuvant de spus in nimic mai bine ne luam familiile fratilor si plecam din tara asta!!!!!!!!!! sa-i mai voteze cel de sus!!!!
Postat 31 Martie 2011, 23:00 de vaisamar
jr
da, s-a format teatrul maghiar si ii vor da afara din cladire pe romani, asta ca sa fie clar, asa cum romanii au fost inlaturati din scoli si alte instututii
Postat 31 Martie 2011, 21:11 de spectator
S-a umplut paharul
Este inadmisibil ce se petrece.Ce nume mai este si asta "Regina Maria".Parca ar fi numele unei case de binefacere.Este vorba de imaginea orasului nostru terfelita de niste indivizi fara scrupule.Da pana cand, domnule?
Postat 31 Martie 2011, 19:52 de Boom
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON