URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 20 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
05 August 2014, 10:22

O zi japoneză: Orădenii sunt invitaţi să cunoască tradiţiile nipone şi să participe la un concert comemorativ

O zi japoneză: Orădenii sunt invitaţi să cunoască tradiţiile nipone şi să participe la un concert comemorativ O ŞANSĂ PĂCII. Timp de 20 de ani, Rock Filarmonica Oradea, înfiinţată de Florian Chelu Madeva, a organizat în fiecare vară un concert de comemorare a victimelor atacurilor din Japonia, reunind zeci de artişti locali, printre care şi soţia iniţiatorului, Iuliana, şi fiica lor, Alexandrina
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Deşi se află la mii de kilometri distanţă, în această săptămână Japonia va fi adusă în Oradea. Cu spiritul.

Cum obişnuieşte deja de două decenii, Rock Filarmonica orădeană organizează, pe 6 august, concertul "Give peace a chance", pentru a aminti de ororile petrecute în urmă cu 69 de ani, când oraşele Hiroshima şi Nagasaki au fost atacate cu bombe atomice. Un tribut victimelor va da şi Muzeul Ţării Crişurilor, care-i invită pe cei mici să descopere cultura japoneză, să facă origami şi să îmbrace kimonouri.

Tradiţii nipone

La mijlocul acestei săptămâni, orădenii sunt îndemnaţi să-şi aducă aminte cât de importantă e pacea. La împlinirea a 69 de ani de la atacurile nucleare asupra oraşelor japoneze Hiroshima (6 august 1945) şi Nagasaki (9 august 1945), Muzeul Ţării Crişurilor organizează un atelier de artă japoneză pentru copii, menit să-i familiarizeze pe micuţi cu tradiţiile nipone. Evenimentul este sprijinit de filiala Bihor a Fundaţiei Nipponica şi va avea loc pe 6 august, între orele 10 şi 14, în curtea fostei Garnizoane din strada Armatei Române nr. 1A.

Invitaţii speciali, Ramona Hagiwara şi cei doi fii ai ei, Yoan şi Tenri, vin din Insula Hokkaido, din nordul Japoniei, şi vor prezenta curioşilor arta împăturirii hârtiei (origami), precum şi cea a caligrafiei japoneze, numită shodō. Obiectele create de participanţi la atelierele cu intrare liberă vor putea fi luate acasă. Totodată, familia Hagiwara va prezenta o mică expoziţie de kimonouri şi reprezentări de gheişe şi samurai în miniatură, precum şi jucării specifice culturii japoneze. Pentru ca evenimentul să fie complet, fetele vor putea îmbrăca Yukata, kimonoul de vară, iar la final membrii Fundaţii Nipponica vor face demonstraţii de dansuri japoneze.

Concert aniversar

Tot pe 6 august, pentru al 20-lea an la rând, Rock Filarmonica Oradea organizează concertul "Give Peace a Chance" exact în ziua în care, în urmă cu 69 de ani, avionul US Force Enola Gay lansa prima bombă atomică asupra oraşului Hiroshima, ucigând peste 66.000 de oameni şi rănind alţi 69.000. Iniţiativa organizării evenimentului care promovează pacea prin muzică i-a aparţinut lui Florian Chelu Madeva, instrumentist şi orchestrator al Teatrului Regina Maria.

La două decenii de la primul spectacol, artistul a invitat în faţa orădenilor o mulţime de interpreţi şi trupe locale, inclusiv dintre cele care au concertat la primele ediţii. Spre exemplu, pe afişul evenimentului apar formaţii rock precum Miraj (Şerban Lupu, Kása Tamás, Alexandru Pop, Jámbor János, Hajdu Ioan Dunyha) şi Statuar (Vivi Repciuc, Titus Onuţiu, Tase Pârvu). "Va fi un spectacol de circa trei ore, cu stiluri diverse, dar încercăm să prezentăm mai mult rock, aşa cum s-a întâmplat şi în primii ani", spune Alexandrina Chelu, fiica organizatorului, care se numără şi ea printre interpreţi.

O nouă gazdă

În acest an, pentru prima oară, concertul va avea loc în parcul noului sediu al Muzeului, nu la Palatul Baroc, locaţia tradiţională a evenimentului. "Avem nevoie de mai mult spaţiu. În plus, la Palatul Baroc, Episcopia Romano-Catolică nu ne dădea voie să mai cântăm după ora 22", spune Alexandrina.

Aşadar, tot în aer liber, doar că pe strada Armatei Române, vor cânta şi Ambra & Călin Pop, Lăcrimioara Deac, Nagy Timea, Edina Bodor, Iuliana Chelu, Octavian Bud, Emil Sauciuc, Marian Filip, Mircia Covaci, Gaspari Robert, Sergiu Nica, David Bryan, englezul naturalizat cunoscut de la Vocea României şi Eurovision, şi - bineînţeles - Florian Chelu Madeva. Spectatorii vor putea asculta şi cvartetul Intermezzo, formaţiile Day Night Confusion, Talentum, Fala Band şi grupurile de copii Vivere şi Meda Music. Pe lângă melodii din repertoriul propriu, artiştii vor interpreta şi piese rock cunoscute la nivel internaţional.

Concertul va începe la ora 19 şi se va încheia în mod tradiţional: artiştii prezenţi vor cânta împreună "Give peace a chance", piesa scrisă în 1969 de John Lennon, ţinând lumânări în mână şi amintind că pacea chiar merită, mereu şi mereu, o şansă...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON