URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 23 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
20 August 2013, 17:44

O tânără printre highidişii primei ediţii a Festivalului Viorii cu Goarnă de la Roşia (FOTO)

O tânără printre highidişii primei ediţii a Festivalului Viorii cu Goarnă de la Roşia (FOTO) (foto: Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Bihor a organizat, duminica trecută, în comuna Roşia, prima ediţie a Festivalului Viorii cu Goarnă "Dorel Codoban", dedicat maestrului făuritor de higheghi cu acelaşi nume, care a decedat în 2011.

Pe scena amplasată în aer liber şi-au dat concursul 13 tineri highidişi: Pele Florin, Duluş Darius, Popa Marius, Isai Ioan, Leuca Raul, Şerb Denis, Lascău Marian, Popoviciu Emil, Dărăban Remus, Boruţ Cristian, Zorilă Ştefan, Vaida Florin şi Sime Adela, o localnică din Roşia în vârstă de 17 ani, care a învăţat să cânte la vioară cu goarnă chiar de la Dorel Codoban.

Juriul, format din Leontin Ciucur, Dumitru Negrean, Eduard Albina şi Adrian Miescu, a decis ca locul I să fie ocupat de Ioan Isai, denumit "Zbiciu din Roşia". Locul al doilea i-a revenit lui Marian Lascău din Măgeşti, iar locul al treilea lui Cristian Boruţ din Beiuş.

Spectatorii primei ediţii a festivalului dedicat lui Dorel Codoban au putut asculta şi recitaluri date de solişti precum Anca Pavel, Vlad Ştef, Violeta Gherman şi Felicia Costin, dar şi cel dat de violonistul cu goarnă Mitică Negrean de la Ansamblul Artistic Profesionist Crişana.

La finalul festivalului, Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Bihor, prin directorul Adrian Dume, a înmânat diplome de excelenţă doamnei Floarea Codoban (soţia meşterului Dorel Codoban), pentru activitatea ei de meşter popular atât în ţară cât şi în străinătate, preşedintelui juriului, Leontin Ciucur, pentru reprezentarea judeţului la cel mai înalt nivel pe parcursul întregii cariere, şi primarului comunei Roşia, Florian Bonca, pentru organizarea a patru festivaluri dedicate culturii tradiţionale pe parcursul unui an.

Evenimentul s-a încheiat cu un recital al Ansamblului Artistic Profesionist Crişana.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
ptr autointitulati
Nu putem vorbi despre arta,cultura si maestri,in contextul unui instrument la fel de banal ca protagonistii de la Rosia.
Postat 20 August 2013, 22:57 de vioara fara goarna
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6712 RON
  • 1 EUR = 4.9758 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON