URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
21 Octombrie 2014, 11:31

Nicicând Toamna nu fu mai frumoasă

Nicicând Toamna nu fu mai frumoasă MEGA-PARADĂ! Festivalul fanfarelor militare organizat, în premieră, anul acesta în cadrul Toamnei Orădene i-a bucurat deopotrivă pe copii, părinţi şi bunici. Curioşi ori melancolici, toţi au admirat demonstraţiile de mânuire a armelor şi recitalurile unor ansambluri profesioniste
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Scurtă, dar spectaculoasă. Aşa poate fi caracterizată recent încheiata ediţie a Toamnei Orădene, a XXIII-a.

Întins pe parcursul a 10 zile, festivalul a conţinut obişnuitele concerte în aer liber, unele de succes, altele modeste, dar s-a remarcat prin prezenţa la Oradea a patru fanfare militare din toată ţara, care au dat spectacole în aer liber şi la Sala Sporturilor. Toamna Orădeană a adus melomanilor şi un recital de excepţie: după 33 de ani, fostul lider al trupei Sfinx, Dan Andrei Aldea, a cântat în România, alături de Pasărea Colibri.

Program bogat

Organizatorii Toamnei Orădene par să fi găsit, anul acesta, reţeta succesului. Şi asta deoarece, pe lângă tradiţionalele, dar deja previzibilele concerte în aer liber, au gândit şi evenimente inedite, care au dat sare şi piper festivalului. Cu un buget de circa 450.000 lei, mai mic decât anul trecut, Direcţia de Monitorizare Cheltuieli şi Organizare Evenimente din cadrul Primăriei a conceput un program scurt (3-10 octombrie) dar bogat.

Debutul festivalului a trecut aproape neobservat, cel mai probabil din cauza vremii urâte, în prima zi doar câteva sute de orădeni ajungând în Parcul 1 Decembrie, unde au cântat mai mulţi interpreţi de muzică populară. Ce-i drept, zilele următoare, pe 4 şi 5 octombrie, spectatorii s-au înmulţit pentru recitalurile trupelor Timpuri Noi şi Taxi.

De neuitat

Toamna Orădeană 2014 a avut şi concerte în săli, gândite pentru categorii diverse de public şi oferite de trupa islandeză de jazz-fusion Mezzoforte, interpretul maghiar Brodi Janos, fostul lider al trupei Sfinx, Dan Andrei Aldea, alături de Pasărea Colibri, orădeanul Călin Pop, plus Corina Chiriac şi Cătălin Crişan.

15-Dan-Aldea_bihoreanul.jpgDintre acestea, melomanii au remarcat concertul Mezzoforte, formaţie cu o carieră de 37 de ani şi colaborări cu monştri sacri precum Jose Carreras şi Madonna, dar mai ales recitalul dat pe 8 octombrie de Dan Andrei Aldea (foto) împreună cu alţi veterani ai muzicii româneşti: Mircea Baniciu, Mircea Vintilă, Vlady Cnejevici şi Teo Boar.

Concertul gândit de impresarul Florin Budeu a adus la Oradea spectatori şi din Bucureşti, Suceava, Braşov, Arad, Timişoara şi Cluj, dornici să-l revadă acasă pe fostul lider al trupei Sfinx, stabilit în Germania acum 33 de ani. "Cânt aici deoarece familia soţiei este din Oradea şi mă simt ca acasă. Şi în inimă mă simt acasă aici, pentru că şi familia dinspre mama se trage tot de aici, din zona Salonta-Tinca. Am şi un unchi care era directorul Fabricii de Blănuri, cel puţin aşa se lăuda el, că poate a fost portar", explica, hâtru, muzicianul.

Fanii care au umplut ochi sala Filarmonicii nu au fost dezamăgiţi, Aldea interpretând piese din propriul repertoriu şi cover-uri de mare clasă, astfel că a fost generos ovaţionat de spectatorii conştienţi că au asistat la un eveniment unic.

Spectacole în uniformă

Ultimul weekend al Toamnei Orădene 2014 a fost, cum şi trebuia, cel mai plin. Întreceri sportive, concerte, ceremonii dedicate Zilei oraşului, toate au fost cuprinse în trei zile. De data aceasta, profitând de vremea călduroasă, orădenii au umplut Parcul 1 Decembrie, în special pe 12 octombrie, când jandarmii au estimat 20.000 de oameni, recordul absolut de până acum.

Ce-i drept, în ultimele zile spectatorii au fost ademeniţi cu interpreţi şi trupe în vogă şi extrem de populare printre adolescenţi: Connect-R, Lora, Sore, Maxim, Delia, Elena Gheorghe şi 3 Sud-Est. O alegere neinspirată a fost Culture Beat, trupă reprezentată doar de solista Tanya Evans însoţită de dansatoare, astfel că orădenii au gustat doar hitul anilor '90 "Mr. Vain", ascultând restul recitalului aproape indiferenţi.

Finalul a fost, totuşi, en fanfare, atât la figurat, cât şi la propriu, programul fiind îmbogăţit cu un festival al muzicii militare, găzduit în premieră la Oradea. Pe 11 şi 12 octombrie orădenii au fost chemaţi să vadă, pe străzi, în parcuri şi la Sala Sporturilor, demonstraţii de mânuire a armelor, date de celebrii militari ai Regimentului 30 Gardă Mihai Viteazul din Bucureşti, precum şi recitaluri ale fanfarelor Ministerului Apărării Naţionale, Forţelor Navale şi Garnizoanei Bistriţa. În ciuda promovării foarte bune, la spectacolul cu intrare gratuită din Arena Antonio Alexe s-au prezentat doar circa 1.000 de spectatori.

Seara, însă, orădenii s-au înghesuit în centru la ceremonia de retragere cu torţe, la care au participat toţi militarii invitaţi, dându-le astfel participanţilor sentimentul că asistă, cu adevărat, la o sărbătoare. Mare cât Oradea Mare!

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON