URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 28 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
De când au venit liberalii la conducerea Oradiei, numai de dezbinare avem parte. Se face un pod nou peste Criș: de ce se face? Și dacă se face, de ce are doar o bandă pe sens? La ce ne trebuie drum expres când pe terenurile alea vegetația creștea liniștită încă de pe vremea lui Ladislau Întemeietorul? Iar se fac pasaje supra și subterane? E scandalos cum se intervine la renovarea parcurilor, nu era mai bine înainte?!
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
14 Martie 2018, 09:37

"Maşinile" lui Leonardo da Vinci vor fi expuse, de sâmbătă, la Muzeul Ţării Crişurilor

'Maşinile' lui Leonardo da Vinci vor fi expuse, de sâmbătă, la Muzeul Ţării Crişurilor (foto: museumsinflorence.com)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Expoziţia "Invenţiile unui geniu. "Maşinile" lui Leonardo da Vinci" adusă din Florenţa se va deschide pentru public, sâmbătă, 17 martie, la noul sediu al Muzeului Ţării Crişurilor din strada Armatei Române.

Ideile lui da Vinci

Expoziţia din Oradea prezintă 45 de maşini inventate sau proiectate de Leonardo da Vinci. Toate cele 45 de obiecte sunt realizate din lemn şi respectă până în ultimul amănunt schiţele din caietele lui Leonardo da Vinci, potrivit unui comunicat transmis, marţi, de organizatori.

Fiecare model din cadrul expoziţiei este însoţit de o copie a schiţei originale şi de detalii cu privire la aplicaţiile gândite de da Vinci pentru fiecare invenţie în parte. Printre cele 45 de piese sunt: bicicleta, fierăstrăul hidraulic, podul mobil, tancul, deltaplanul, şurubul lui Arhimede, planorul etc.

Cele 45 de modele nu au fost realizate în timpul vieţii lui Leonardo da Vinci, dar reconstituirile demonstrează că ele sunt perfect funcţionale. În expoziţia de la Oradea, pe o suprafaţă de 400 mp pot fi văzute machete realizate la scară, din materialele prevăzute în schiţă. Exponatele vor fi grupate pe 4 categorii: maşini pentru zbor, maşini hidraulice, maşini civile, maşini de război.

Expoziţie interactivă

"Important de menţionat este faptul că vizitatorii pot interacţiona cu 15 exponate, care sunt finalizate în mărime naturală. De asemenea, în expoziţie va exista o sală interactivă cu patru computere unde doritorii vor putea descoperi informaţii despre Leonardo da Vinci", se arată în comunicatul MŢC.

Leonardo da Vinci (Leonardo di ser Piero da Vinci) a fost pictor, sculptor, arhitect, muzician, inginer, inventator, filozof, anatomist, geolog, botanist, scriitor, fiind considerat cel mai de seamă reprezentant al perioadei renascentiste italiene, geniul său creator şi spiritul său inventiv punîndu-şi amprenta asupra epocii în care a trăit, dar şi asupra istoriei omenirii.

Ca inginer, Leonardo da Vinci a conceput, între altele, maşini de zburat, un tanc, maşină de socotit, însă puţine din invenţiile sale au fost puse în practică în timpul vieţii sale.

Programări pentru grupuri

Expoziţia va putea fi vizitată pînă în 10 iunie 2018. Muzeul Ţării Crişurilor este deschis în zilele de marţi, joi şi sâmbătă între orele 10 şi 15, respectiv miercuri, vineri şi duminică între orele 10 şi 18.

Grupurile (min. 15 persoane, max. 30 persoane) pot intra doar cu programare prealabilă la numărul de telefon şi fax: 0259/479918, între orele 9.00-15.30. Programările se vor face din jumătate în jumătate de oră pentru a se evita aglomeraţia, începînd cu ora 10.00, iar ultima intrare va fi permisă cu jumătate de oră înainte de închiderea programului muzeului.

Preţul biletelor: 12 lei – adulţi; 6 lei – elevi, studenţi, pensionari. Intrarea este gratuită la toate expoziţiile pentru copiii pînă la 4 ani, copiii din casele de asistenţă socială, veteranii de război, lucrătorii actuali şi pensionarii din reţeaua muzeistică naţională.

Important de precizat este că persoanele cu dizabilităţi au acces în expoziţie folosind lifturile speciale, care funcţionează la cerere.

Organizatorii expoziţiei sunt Consiliul Judeţean Bihor şi Muzeul Ţării Crişurilor, în parteneriat cu Muzeul Leonardo da Vinci din Florenţa (Italia), Niccolai SNC Teknoart din Florenţa (Italia), Agenţia de Management al Destinaţiei Bihor, Discover Bihor şi Asociaţia "Prietenii Muzeului Ţării Crişurilor".

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5892 RON
  • 1 EUR = 4.971 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON