URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 28 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
04 Iulie 2017, 16:24

"Lecţii" de vacanţă: Elevii orădeni, chemaţi să descopere lucruri noi prin joacă, în şcoli de vară şi tabere de aventură

'Lecţii' de vacanţă: Elevii orădeni, chemaţi să descopere lucruri noi prin joacă, în şcoli de vară şi tabere de aventură TABĂRĂ ÎN CETATE. Cercetaşii României organizează, luna aceasta, o tabără medievală pentru copii cu vârste între 8 şi 14 ani chiar în Cetatea Oradiei, aceştia urmând să doarmă în hotelul fortăreţei, să înveţe să tragă cu arcul, dar şi să se întreacă în "olimpiade" medievale
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Aşteptată de toţi şcolarii, vacanţa de vară poate fi plictisitoare, dacă nu este "condimentată" cu suficiente evenimente şi, de ce nu, aventuri.

BIHOREANUL a descoperit că ofertă este. Elevii orădeni pot opta pentru şcoli de vară, cu sesiuni de engleză, dans, karaoke şi ieşiri la piscină, precum şi pentru tabere urbane, cum este cea medievală ţinută în Cetate de Cercetaşii României. Cei mai activi sunt invitaţi, în schimb, în tabere de aventură, momiţi cu escalade, tiroliene şi rafting...

Summer school

Dacă preşcolarii pot frecventa grădiniţele şi în perioada estivală, elevii se pot înscrie, contra cost, la şcoli private de vară, cu un program lejer, educativ, dar mai ales distractiv. Una dintre ele este Agora Summer School, a şcolii internaţionale cu acelaşi nume, deschisă pentru copii cu vârste între 5 şi 14 ani.

Până în septembrie, organizatorii au pregătit aici activităţi diverse, împărţite pe săptămâni tematice, în funcţie de grupele de vârstă, în care sunt incluse lecţii de dans, teatru, jocuri de dezvoltare personală, sesiuni dedicate unei incursiuni în lumea aviaţiei şi karaoke. De asemenea, în fiecare zi, participanţii au activităţi outdoor la piscina şcolii şi la locul de joacă. Pentru o săptămână la Agora Summer School, părinţii plătesc 200 lei, preţ în care sunt incluse toate materialele didactice, unele vizite la obiective culturale incluse în program şi mesele de prânz.

Şi Grădinţa Româno-Americană Crinul ţine între 22 iunie şi 21 august un program de vară dedicat copiilor, ce include cluburi de pictură, limba engleză şi ştiinţe, precum şi concursuri de karaoke, dans, şah şi desene pe asfalt, preţurile pornind de la 200 lei şi crescând în funcţie de programul ales.

Misiune spaţială

La jumătatea lunii iulie, organizaţia AIESEC Oradea va lansa proiectul de educaţie non-formală în limba engleză Discover, în cadrul căruia, în 9 şcoli partenere din oraş, peste 30 de voluntari din ţări precum Egipt, China, Hong Kong, Taiwan şi Tunisia le vor ţine unor elevi orădeni cu vârste între 6 şi 15 ani lecţii pentru îmbunătăţirea limbii engleze, precum şi unele pentru gândire strategică şi dezvoltare personală. În proiect s-au înscris peste 900 de elevi care aşteaptă acum să-şi facă vara mai... internaţională.

Şi taberele urbane sunt variante bune pentru ca elevii să descopere lucruri noi în timpul vacanţei, fără a se plictisi. Săptămâna aceasta, mai precis între 3 şi 7 iulie, Astroclubul Meridian Zero organizează o tabără de astronomie pentru grupele de vârstă 7-9 ani şi 10-14 ani, la sediul din Cetatea Oradea. Aceştia sunt invitaţi să pornească într-o "misiune spaţială" pentru a descoperi secretele Universului, dezvăluite de specialişti, preţul participării fiind de 100 lei pe persoană.

Joaca de-a cavalerii

Centrul Local al Organizaţiei Naţionale Cercetaşii României organizează, tot în Cetate, între 18 şi 22 iulie, o tabără "pe bune", participanţii urmând să rămână peste noapte în hostelul din fortăreaţă şi trăind ca nişte cavaleri. Tabăra medievală este dedicată copiilor cu vârste între 8 şi 14 ani şi cuprinde un atelier de teatru şi dans medieval, atelier de tir cu arcul, excursii şi drumeţii, orientare în natură, modelare în lut şi împletit de nuiele, alături de meşteri populari, îmbrăcarea unor costume de epocă şi o "olimpiadă" medievală cu diverse întreceri. Participarea costă 690 lei, sumă care include cazarea, trei mese pe zi, precum şi toate costurile activităţilor ţinute de cercetaşi.

Desigur, pentru cei care vor să descopere frumuseţile naturii din zona Bihorului se organizează mai multe tabere de aventură. Cea mai accesibilă ca preţ, în jurul a 200 lei, este cea ţinută de Fundaţia Încrederea, între 16 şi 22 iulie, la Şinteu, dedicată adolescenţilor (14-18 ani), care vor putea încerca tiroliana, tirul cu arcul şi paintball.

În agenda verii mai sunt incluse şi tabere organizate de firme de nişă, precum Camps 4U şi Adventure Camps, în Şuncuiuş, unde costurile ajung la 1.000 lei pentru o săptămână. În preţ sunt incluse, însă, escalade, tiroliană, drumeţii montane, rafting şi chiar căutări de "comori"...

În concluzie, opţiuni sunt, locuri mai sunt, mai trebuie doar bani şi voie bună!

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5892 RON
  • 1 EUR = 4.971 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON