URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
07 Ianuarie 2017, 15:57

Fotografiile fotoreporterilor orădeni: O parte dintre cele mai bune imagini din presa scrisă pot fi admirate la Galeria Euro Foto Art (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Politicieni în ipostaze inedite, scene emoţionante, accidente sau cadre care surprind viaţa cu toată cruzimea ei... O parte dintre cele mai reuşite fotografii din presa scrisă bihoreană pot fi admirate, începând de sâmbătă, la Galeria Euro Foto Art din Oradea, Piaţa 1 Decembrie.

Vernisajul expoziţiei, ce reuneşte imagini ale ziarelor Bihari Napló, BIHOREANUL, Crişana şi Jurnal Bihorean, s-a desfăşurat sâmbătă înainte de prânz, în prezenţa reprezentanţilor redacţiilor bihorene, dar şi a unor pasionaţi ai fotografiei. Preşedintele Asociaţiei Euro Foto Art, artistul fotograf Ştefan Toth, a explicat că expoziţia se doreşte o tradiţie şi că unul din principalele motive pentru care a organizat-o este în semn de preţuire a jurnaliştilor şi fotoreporterilor care colaborează cu asociaţia.

"Un motiv în plus pentru organizarea acestei expoziţii este că, de când mă ocup eu de arta fotografică, de peste 4 decenii, întotdeauna reporterii şi fotoreporterii au fost invitaţii noştri. Ei făceau reportaje despre expoziţiile noastre, dar noi niciodată nu am avut grijă să îi aducem în atenţie şi pe ei. Eu sunt bucuros şi doresc să le mulţumesc astfel pentru colaborarea pe care o avem", a spus Ştefan Toth.

Expoziţia este formată din 101 fotografii, realizate de fotoreporteri şi jurnalişti precum Simona Albinaru, Teodor Biriş, Dan Birta, Camelia Buşu, Crina Dobocan, Alex Guiaş, toţi de la Jurnal Bihorean, Pap István, Rencz Csaba şi Szeghalmi Örs, de la Bihari Napló, Szilagyi Lorand, de la BIHOREANUL, şi Remus Toderici, de la cotidianul Crişana. Singurul ziar care nu a răspuns invitaţiei lansate de asociaţie a fost Reggeli Újság.

"De data aceasata am decis să facem expoziţia doar pentru presa scrisă, dar pe viitor ne vom adresa şi fotoreporterilor online, şi celor de la revistele de cultură, şi celor individuali", a spus Ştefan Toth.

La rândul lor, reprezentanţii ziarelor, redactorul şef al JB, Camelia Buşu, redactorul şef adjunct al Bihari Napló,  Dérer Ferenc, şi redactorul şef al cotidianului Crişana, Daniel Man, i-au mulţumit şi i-au felicitat pe organizatori pentru iniţiativă.

"Forţa fotografiei de presă constă în faptul că dublează forţa informaţiei. Fotografia de presă fixează timpul, încremeneşte estetic şi emoţional un anumit moment. Fotojurnalismul relatează onest şi plasat în timp", a spus Daniel Man.

Imaginile expuse surprind momente inedite, unele chiar haioase, cuprinse de-a lungul timpului în ştiri şi reportaje, în viaţa politică, religioasă, civică, culturală şi sportivă din Bihor.

Printre cele mai apreciate imagini s-au numărat cele ale fotoreporterului BIHOREANULUI, Szilagyi Lorand, care a transmis o colecţie cu fotografii realizate în ultimii ani pe teren. Fostul preşedinte Traian Băsescu "luat la ţintă" de pistolul de jucărie al unui copil la Ştei, primarul Ilie Bolojan mutând de unul singur parapeţii la inaugurarea drumului rapid, copii jucându-se cu apa infectată la Tămaşda sau puradei dansând în mizeria şi sărăcia blocurilor NATO sunt doar câteva dintre instantaneele reprezentantului BIHOREANULUI.

O fotografie aparte, care a atras atenţia, a fost şi cea a fotoreporterului Crişanei, Remus Toderici, cu o maşină răsturnată într-un şanţ în dreptul unui panou publicitar ce îi întreba pe participanţii la trafic: "Trăiţi bine?".

Expoziţia fotoreporterilor este organizată în parteneriat cu Biblioteca Judeţeană Gheorghe Şincai şi poate fi vizitată până pe 19 ianuarie, de luni până vineri între orele 8 şi 19. Accesul publicului este gratuit.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON