URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 28 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
05 Decembrie 2013, 11:25

Fotografii cu specii rare de animale şi plante din siturile protejate ale judeţului, expuse la Muzeul Ţării Crişurilor (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Muzeul Ţării Crişurilor a vernisat, miercuri, expoziţia "Biodiversitatea Bihorului în obiectiv", realizată de fotografii Marton Venczel, şeful Secţiei de Ştiinţe Naturale, şi de Ovidiu Pascu. Expoziţia prezintă peste 50 de specii de plante şi animale mici, majoritatea găsite în siturile Natura 2000 Băile 1 Mai, Betfia şi Tăşad, ale căror custode este MŢC.

Fotografii, împreună cu consultantul şfiinţitic Adrian Gagiu, au lucrat la expoziţie mai bine de un an. "Unele dintre animale sunt nocturne, altele foarte greu de găsit, aşadar nu ne-a fost uşor să le fotografiem", a spus la vernisaj Marton Venczel.

Prin această expoziţie, MŢC a dorit să atragă atenţia şi asupra unor specii puse în pericol de schimbările de mediu ori de intervenţia oamenilor asupra mediului. "Unele specii sunt de interes comunitar, altele sunt protejate la nivel naţional, iar altele sunt specii endemice, adică se găsesc doar în acea zonă. Majoritatea lor sunt foarte sensibile la schimbările de mediu. Spre exemplu, în Băile 1 Mai, am fotografiat specii precum Nymphaea lotus sau peştele Scardinius racovitzai", a mai spus Venczel.

Când i-a venit rândul să vorbească, fotograful Ovidiu Pascu a dat-o pe glume, spunând că nu reuşea să-i înţeleagă pe specialişti atunci când foloseau denumirile latine ale speciilor de plante şi animale. "Credeam că mă înjură", a spus Pascu spre amuzamentul celor prezenţi.

În expoziţie, curioşii pot vedea cum arată Papilio machaon, adică fluturele coadă de rândunică, Orchis purpurea, o specie perenă de orchidee, Asio otus, o specie de răpitoare nocturnă şi altele.

Deoarece MŢC nu are suficiente spaţii de expoziţie şi, mai mult, Muzeul Iosif Vulcan este acum în renovare, deci exponatele au fost mutate în alte săli disponibile, expoziţia "Biodiversitatea Bihorului în obiectiv" va rămâne deschisă doar până pe 10 decembrie. "Este o problemă acum cu spaţiile, după cum ştie toată lumea. Există voinţa de a se termina Muzeul de la Garnizoană şi, după cum se arată lucrurile, sperăm că din toamna anului viitor să începem mutarea", a spus directorul MŢC Aurel Chiriac.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Lipseste specia rara numita Bolojan!
Asta pentru a parcurge etapele pana in prezent.
Postat 05 Decembrie 2013, 14:06 de Zoom
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5892 RON
  • 1 EUR = 4.971 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON