URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 20 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
01 Septembrie 2013, 15:31

Fortăreaţa rockului: Chitaristul Vivi Repciuc îşi deschide un local dedicat fanilor rockului (FOTO)

Fortăreaţa rockului: Chitaristul Vivi Repciuc îşi deschide un local dedicat fanilor rockului (FOTO) DE AMORUL ROCKULUI. Pentru pasionaţii de rock şi blues de calitate, Vivi Repciuc (dreapta) şi-a amenajat în demisolul casei un local în care vrea să dea reprezentaţii live în fiecare zi. Tonul îl va da, fireşte, formaţia casei, Statuar
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Rockul n-are vârstă, deci nu îmbătrâneşte. După ce a gustat din plin succesul în anii '70-'80, umplând "rockotecile" din oraş şi de pe unde a făcut turnee cu trupa sa şi cu altele, prinzându-şi părul cu agrafe pentru a putea apărea la TVR, fentând cenzura comunistă căreia îi prezenta versuri cuminţi spre aprobare pentru a cânta apoi pe scenă cu totul altele, chitaristul orădean Vivi Repciuc dovedeşte că nu se poate "cuminţi" în ciuda trecerii timpului.

De puţină vreme, Vivi a reuşit cu multă trudă să-şi amenajeze în propria casă un local dedicat rockului, pe care vrea să-l inaugureze în luna septembrie, şi pe care l-a botezat - cum altfel? - Rock Fort. Fortăreaţa rockului...

Rock şi glorie

Pe Vivi Repciuc îl ştiu toţi rockerii din vechea gardă. A început să cânte încă din anii '60, în şcoală, cu instrumente pe care şi le improviza împreună cu colegii. În liceu a înfiinţat mai multe formaţii, între care şi Modal Diatonic, avându-l ca solist pe regretatul actor Adrian Pintea, cel care semna uneori şi versurile formaţiei. Întors din armată în 1972, Vivi a pus atunci bazele trupei Miraj, alături de care, pe lângă compoziţii proprii, interpreta şi piese marca Led Zeppelin ori Deep Purple.

15 statuar.jpgCurând, a ajuns să fie difuzată inclusiv la Televiziunea şi Radioul Naţional. "La TV ne puneau agrafe-n păr, dar pe scenă cântam cu pletele libere. Şi versurile trebuiau aprobate de cenzură, dar la audiţii noi prezentam unele şi cântam altele", povesteşte rockerul, nostalgic şi neastâmpărat deopotrivă. Vrând să treacă la un ton ceva mai "dur", Vivi a înfiinţat în 1975 Statuar (foto), trupă care de atunci a cântat fără întrerupere în diferite formule. Îşi aminteşte, de altfel, că în anii '70-'80 Oradea avea o mulţime de cluburi: "Cântam peste tot. Ne şi plăteau bine, căci se cumpărau bilete în draci". Culmea, spune Vivi, ajunseseră să dea show-uri chiar şi în fabrici...

Vis cu piedici

Pentru a reînvia spiritul rock în Oradea, Vivi a încercat încă de acum zece ani să-şi deschidă un local chiar în subsolul propriei locuinţe din strada Iuliu Maniu nr. 52, unul care să fie dedicat exclusiv "rockului elevat", cântat, fireşte, live. "Cred că e nevoie de un loc pentru amatorii de blues şi rock, căci în rest pe piaţă se găseşte un amalgam de la hip-hop la dance şi foarte rar se strecoară şi altceva de calitate", zice chitaristul.

După multe greutăţi, strada Iuliu Maniu fiind vreme îndelungată în şantier, iniţial pentru modernizarea canalizării şi apoi pentru asfaltare, Vivi a ajuns pe ultima sută de metri. "Birocraţia m-a pus mereu pe drumuri, după tot felul de aprobări. Acum localul e gata pregătit, mai am nevoie doar de nişte avize ca să-l deschid", zice rockerul, care estimează că inaugurarea o va face în septembrie, când îşi aşteaptă muşteriii, musai rockeri, atât la parterul clădirii, unde are un bar şi spaţiu de servire, dar şi în taverna de la demisol, unde se vor desfăşura cântările.

Pe viu

Vivi vrea la Rock Fort câte un concert live în fiecare seară. Trupa casei va fi chiar Statuar, avându-l ca tobar pe Atanasie "Tase" Pârvu, fost component al Progresiv TM şi un meseriaş al barurilor de noapte de pe Litoral în anii '80, "refugiat" în anii '90 în munţi, la propriu, lângă Băile Herculane, unde şi-a făcut dintr-un grajd studio şi şcoală de muzică pentru copii. Noul basist este Titus "Titi" Onuţ, fan Hendrix în aşa măsură încât în 2000 i-a făcut legendarului chitarist american chiar şi un parastas în Catedrala Ortodoxă din Mediaş. Statuar va mai avea un colaborator, Lucian Fabro, tot baterist, fost component al trupei Riff.

Formaţia va cânta atât coveruri, cât şi piese proprii, iar gazda va invita aici şi alte trupe din oraş, din ţară şi chiar de peste hotare. "Rock Fort va fi deschis tuturor celor care vor să arate ce pot, în special tinerilor. Instrumentele sunt pregătite, doar să vină să cânte", lansează Vivi provocarea.

Cu gândul la eventualii neaveniţi, muzicianul avertizează că Rock Fort nu va fi ceea ce se numeşte "o crâşmă" ca atâtea altele. "Vreau să fie un loc cu tentă spirituală şi un loc de dialog şi conversaţii, căci de multe ori rockerii au cultură mai multă decât cei îmbrăcaţi la costum şi cravată. Atât doar că uneori n-au unde să se adune", zice Vivi, convins că muzica va "filtra" publicul, iar la concerte vor veni doar cei care cred în spiritul rock. Pur şi curat...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
7 Comentarii
Constatare
Regret sa constat ca exista si specimene gen \"ARPAD\", la care sunt oricum imun,ce polueaza zona existentiala si media, a caror micime si incultura,jignesc bunul simt al majoritatii celor care tinjesc dupa iesirea din mizeria si apatia cotidiana, ce ar putea conduce la o amorfizarea generalizata. Daca i-as trage un solo de chitara,ar avea un scurtcircuit in zona unde ar trebui sa-i fi fost ceva cu miros de creer ars.
Postat 22 Aprilie 2014, 03:56 de Viorel Repciuc
Rapciug
Acesta Rapciuga un FRAIER crede ca este mare muzicant dar nu stie se cante la ghitara! Cel mai slab muzicant de la orade!
Postat 22 Februarie 2014, 19:40 de Arpad
Chitarista :)
Bravo Vivi !!! Super idee !!! Te tzuck, Anca
Postat 09 Octombrie 2013, 01:34 de Anca Graterol
Felicitari
Felicitari dl Vivi,trebuia sa o faci de mult timp,dar niciodata nu e prea tarziu.In mine si in prietenii mei vei avea un puternic sustinator.Mult succes.
Postat 02 Septembrie 2013, 21:51 de Bancsik Karoly S.R.
rock
imi permit sa combin cele doua comentarii anterioare ! multumesc !
Postat 02 Septembrie 2013, 07:51 de suparatu
Rockerii,reanvie atmosfera de odinioara a orasului orasului
Sa fie intr-un ceas bun ! A mai ramas ceva bun si in orasul asta........rockerii anilor 70-80. Astep cu nerabdare reantalnirea si sa uitam de impostorii de la Primarie,care intineaza traditia acestui oras.
Postat 01 Septembrie 2013, 19:25 de xyz-q
bravo
Doamne ajuta , ideea este geniala . Sa ne traiesti Vivi in Oradea cat mai mult .
Postat 01 Septembrie 2013, 16:06 de soso
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON