URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
05 Iulie 2013, 12:36

Folclor pentru popor: Piaţa Ferdinand, închisă în weekend de Festivalul Internaţional de Folclor

Folclor pentru popor: Piaţa Ferdinand, închisă în weekend de Festivalul Internaţional de Folclor VEDETE TURCEŞTI. La ediţia trecută, între preferaţii orădenilor a fost un ansamblu din Turcia, care şi-a prezentat dansurile şi portul tradiţional într-un spectacol deosebit şi mult aplaudat. Printr-un alt grup, Turcia se va regăsi şi în acest an pe lista participanţilor la Festivalul Internaţional de Folclor
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

În weekend, oraşul se umple de culoare. Teatrul Regina Maria, organizator al Festivalului Internaţional de Folclor, pofteşte orădenii să facă cunoştinţă cu tradiţii autentice din Cipru, Grecia, Turcia, Slovacia, Ungaria şi Serbia, prezentate de şase ansambluri profesioniste.

Pentru ca evenimentul să aibă un impact cât mai mare, în acest an Festivalul va avea loc chiar în inima oraşului, în Piaţa Ferdinand.

Piaţă închisă

Anul trecut, într-o zi călduroasă de iulie, o paradă deosebită atrăgea atenţia trecătorilor pe Corso. Îşi etalau costumele populare aproape 200 de tineri veniţi din şase ţări pentru a participa la Festivalul Internaţional de Folclor. Pentru că evenimentul, desfăşurat în Parcul Bălcescu, a avut priză la public, organizatorii au decis ca în acest an să aibă loc chiar în Piaţa Ferdinand.

"Încercăm o revitalizare a centrului oraşului prin organizarea de evenimente culturale. Sigur, deocamdată noi nu avem o piaţă închisă circulaţiei rutiere, precum are Sibiul, dar odată cu reabilitarea Pieţei Unirii vom avea şi asta", spune cu optimism Daniel Vulcu, managerul Teatrului Regina Maria şi membru în Comisia de Organizare Evenimente a Primăriei.

15 Leontin Ciucur.jpgŞase plus România

De vineri seară, începând de la ora 17, şi până duminică noapte, circulaţia în Piaţa Ferdinand va fi închisă traficului rutier, pentru a se transforma în loc de petrecere. Pe scena mobilă le vor cânta şi dansa orădenilor membrii unor ansambluri profesioniste din şase ţări. "Vor fi dansuri şi cântece din Cipru, Grecia, Ungaria, Serbia, Slovacia şi Turcia. Şi, bineînţeles, orădenii vor putea vedea şi porturile populare specifice", spune Leontin Ciucur (foto), directorul Ansamblului Artistic Profesionist Crişana al Teatrului. În caz de vreme nefavorabilă, concertele se vor muta în clădirea Teatrului Regina Maria.

Chiar dacă ţările invitate sunt cam aceleaşi ca anul trecut, excepţie făcând Ciprul şi Ungaria, grupurile invitate sunt altele, astfel că spectatorii vor vedea reprezentanţii noi. Cum la ediţia trecută o prezenţă inedită a fost cea a unui grup din Algeria, organizatorii şi-ar fi dorit ca şi în acest an să poată aduce reprezentanţi ai Africii. "Am discutat cu un ansamblu din Ghana, care şi-ar fi dorit să vină, dar vizele pentru România se obţin foarte greu şi într-o perioadă lungă de timp", explică Ciucur.

Spectacolul gazdelor

Programul celei de-a treia ediţii a Festivalului Internaţional de Folclor începe pe 5 iulie, la ora 15.30, când musafirii din străinătate se vor prezenta prin mici reprezentaţii în mai multe locuri populate din oraş. De la 16.30, toate grupurile vor porni într-o paradă din parcarea Casei de Cultură a Sindicatelor, pe bulevardul Magheru, spre strada Republicii, până în Piaţa Ferdinand. Invitaţii de peste hotare vor susţine spectacole în toate cele trei seri ale festivalului, programul fiind completat de artişti români.

Vineri, de la ora 18, pe scena din faţa Teatrului va urca şi Ansamblul Maria Tănase din Craiova, cu soliştii Marius Măgureanu, Niculina Stoican şi Petrică Mâţu Stoian, precum şi Ansamblul Ciprian Porumbescu din Suceava, cu soliştii Niculai Vieru, Lucica Marasac, Rodica Horga şi Gheorghe Finiş.

Sâmbătă, de la ora 17, dansatorii şi soliştii Ansamblului Crişana - Ionel Ban, Simona Costin, Felicia Costin, Viorica Bradea, Cornelia Covaciu - vor prezenta tradiţii din Bihor, dar şi din Oaş, Banat, Muntenia şi Moldova, programul serii fiind continuat apoi de invitaţii din străinătate.

În ultima zi a festivalului, de la ora 18, grupurile din cele şase ţări vor da reprezentaţiile finale, urmaţi de soliştii ansamblului gazdă, Luminiţa Tomuţa, Voichiţa Mihoc, Leontin Ciucur şi Cornel Borza, precum şi de cei ai Ansamblului Porolissum din Zalău.

Pe lângă recitaluri, la festival vor fi prezenţi şi mai mulţi meşteri populari cu creaţiile lor. Pentru că dacă e tradiţie, să fie până la capăt!

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
7 Comentarii
festival!!!!!!
o mare porcarie, bani irositi degeaba, un "festival" ...penibil
Postat 06 Iulie 2013, 19:26 de festival!!!!!!
te minti singur...
Daca iti place (sau va place in general) sa te minti singur treaba ta. Nu au avut de unde sa vina 30000 unguri ca nu sunt atatia in toata Oradea. Daca ai fost pe acolo ai vazut ca batea vantul. Inafara de jigodii pline de ura si alcolici pe la mesele goale nu era nimeni. Am fost ziua pe la ora 15, nu cred ca erau 200 participanti la festival - asta daca nu pui vanzatorii si cei care treceau intamplator pe acolo. Daca tu ai vazut 30000 treaba ta. "asa zis festival folocloric" este o expresie care iti apartine. PS de ce nu mai comentezi pe bihon, sau v-ati dat seama ca ati ramas sa comentati in romana doar redactorii si ungurii iredentisti deghizati in romani?
Postat 06 Iulie 2013, 13:32 de emil
ingheata apa!
emil opincar nenorocit minti de ingheata apa in plina vara la plus 30 grade,pentru tine cei peste30.000 de spectatori care au fost la zilele prim- intemeietor al acestui minunat oras care di pacate mai are si niste lichele cum esti tu minti si esti plin de invidie ,vezi hotarestete este "festival folcloric sau numai "asa zis festival folcloric",esti un om tare frustrat,un 0 Mare
Postat 06 Iulie 2013, 00:51 de ocsi
Ocsi draga...
Festivalul vostru a fost un pisat de festival la care nici ungurii nu s-au deranjat sa mearga. Putinii romani care s-au aventurat pe acolo au fost primiti cu o ura si o rautate extraordinara asa ca s-au dus in alta parte unde banii lor aveau valoare. Daca cereai ceva in limba romana sau nu erai serviti sau ti se arunca marfa si restul in scarba pe tejghea si ti se intorcea spatele. Asa zisul festival de folclor si festivalul de teatru scurt sunt singurele lucruri de valoare care mai supravietuiesc in Oradea.
Postat 05 Iulie 2013, 18:13 de emil
2masuri!
Primaria lucreaza cu 2masuri in a elabora autorizatii,ziua sfantului Ladislau n-a primit aviz favorabil,iar acest asa zis festival a primit ,oare nu este discriminare? dar ca sa le fie ciuda cele 3 zile ale sfantului Ladislau a fost un mare succes aratand cum se poate organiza in stil european..
Postat 05 Iulie 2013, 17:11 de ocsi
organizare
AVEM IN CETATE UN TEATRU DE VARA NEFOLOSIT DAR MAI BINE INCHIDEM CENTRUL ORASULUI SI MAI PLATIM SI SCENA MOBILA ,REVITALIZREA CENTRULUI MAI DEGRABA DISTRUGEREA CENTRULUI
Postat 05 Iulie 2013, 13:35 de lia
organizare
acesti organizatori care cer si acei care aproba inchiderea pietei pt. activitati prin care se deviaza circulatia auto pe strazile teatrului,postavarului, gh.baritiu,cosbuc care apartin patrimoniul de monumente istorice si distrugerea se pedepseste conform cp. 3-5 ani cu executare si nu amenda
Postat 03 Iulie 2013, 17:28 de doru
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON