URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 18 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
24 Septembrie 2010, 11:29

Festivalul de Teatru Scurt debutează mâine cu o paradă de costume şi carnaval

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Paradă, carnaval şi premieră

Festivalul de Teatru Scurt îşi deschide a XVI-a ediţie în această sâmbătă cu o premieră susţinută de trupa Iosif Vulcan a Teatrului de Stat Oradea. "Girodina" este un spectacol de joc despre un cuvânt necunoscut, practicat de o femeie şi un bărbat, cu pericole şi capcane, dar şi un joc despre două persoane şi o uşă cu care încearcă să comunice, despre sisteme politice unde denunţarea poate deveni ată populară. Acesta este pe scurt subiectul spectacolului în trei piese scurte "Girodina" în regia lui Petre Panait, care va putea fi urmărit sâmbătă, de la ora 18, în Sala Studio a Teatrului.

Tot sâmbătă, de la ora 20, actorii aceleiaşi trupe "Iosif Vulcan" vor defila într-o paradă a celor mai frumoase costume din spectacole, atent selectate. Astfel, ofiţeri, clovni, prinţi, regi sau majordomi, din diferite epoci istorice şi zone geografice vor prinde viaţă şi vor încânta trecătorii cu o atmosferă de spectacol pe traseul Republicii-Parcul 1 Decembrie-Pasajul Vulturul Negru.

Spectacolul rămâne pe stradă şi continuă, de la ora 21, cu "Iubire de clovn", spectacol desprins din lumea circului, în care doi clovni reuşesc să dea viaţă unei păpuşi, dar şi mai multor poveşti de dragoste, presărate cu umor sănătos şi colorat de costume inspirate din folclorul românesc. Spectacolul este conceput şi regizat de Daniel Vulcu, iar actorii îndrăgiţi ai trupei Iosif Vulcan Corina Cernea, Adela Lazăr, Sebastian Lupu, Igor Lungu vor juca pe strada Republicii sau, în caz de vreme nefavorabilă în Pasajul Vulturul Negru, în decoruri imaginate de Oana Cernea.

Atmosfera de spectacol va fi întregită de carnavalul care va avea loc în Columbus Cafe, din Pasajul Vulturul Negru, unde participanţii sunt încurajaţi să se costumeze şi să se lase purtaţi de misterul măştilor, de la ora 23.

Spectacole şi ateliere de creaţie

După atâta distracţie şi spectacol, orădenii sunt invitaţi duminică să îşi dezvolte creativitatea şi să realizeze articole handmade în atelierul "Masca" din cadrul proiectului Cloud Factory, deoarece "fabrica de nori îţi fabrică visele, îi încurajează pe cei cu capul în nori, pentru ei timpul nu există, norii cred în artă... de aceea ei se lasă fabricaţi de cei care ştiu să viseze", cum arată un comunicat al Teatrului.

După creaţie, din nou spectacole, de astă dată susţinute de trupe de teatru din ţară. Astfel trupa de Nord Satu Mare pune în scenă drama "Demoni", prin care încearcă să demonstreze că de fapt demonii nu există, ci sunt creaţi de noi, şi ne face să privim asupra propriilor tipuri de relaţii, duminică, de la ora 17.30, la Teatrul de Stat, într-un sepctacol cu publicul pe scenă. Iar de la ora 23.30, aceeaşi trupă se mută în clubul Escape, unde va susţine, de la ora 22 piesa "Bufonul regelui".

Mircea Diaconu şi Alexandru Repan, actori remarcabili ai scenei contemporane, propun orădenilor o meditaţie de sensibilitate şi iubire pusă în scenă de Teatrele "Nottara" din Bucureşti şi "Sică Alexandrescu" din Braşov. Cunoscuţii actori sunt protagoniştii "Variaţiunilor enigmatice", semnate de Eric-Emmanuel Schmitt, în care un fals jurnalist încearcă să afle adevărata identitate a femeii din viaţa lui Abel Znorko, laureat al premiului Nobel pentru literatură, şi constată că amândoi au iubit, de fapt, una şi acceaşi persoană.

Spectacolul începe la ora 20, la Casa de Cultură a Sindicatelor, şi va marca şi deschiderea oficială a Festivalului de Teatru Scurt. Inaugurarea va fi punctată şi de o petrecere, în Clubul Escape, de la ora 23.30.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6739 RON
  • 1 EUR = 4.9754 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON