URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 19 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
30 Aprilie 2015, 16:21

Directorul Teatrului Regina Maria contestă modul în care Primăria a împărţit banii pentru evenimente în 2015

Întrebat de BIHOREANUL de ce a refuzat să voteze, marţi, în şedinţa Consiliului Local proiectul care stabilea calendarul evenimentelor sprijinite financiar de municipalitate în 2015, managerul Teatrului Regina Maria, Daniel Vulcu, a afirmat că nu este mulţumit de modul "aleatoriu" în care s-a făcut împărţeala bugetului total de 1,18 milioane lei.

"Eu nu comentez suma totală alocată evenimentelor. Contest modul de împărţire absolut aleatoriu a acesteia, fără niciun fel de criterii solide, ci după gândirea şi - zic eu - bunul plac al domnului Mircea Oaie (directorul Direcţiei de Monitorizare Cheltuieli de Funcţionare şi Organizare Evenimente, n.r.), care nu ştiu câtă competenţă are în acest domeniu", a răspuns Daniel Vulcu, joi, într-o conferinţă de presă.

Managerul Teatrului Regina Maria şi în acelaşi timp consilier local din partea PNL a dat şi exemple. "Festivalul Internaţional de Teatru de Păpuşi, organizat de trupa noastră, Arcadia, nu a beneficiat de niciun leu finanţare, în timp ce un festival nou pe care l-a anunţat Teatrul Szigligeti a primit bani. De asemenea, se oferă sprijin pentru un eveniment cu dansuri şi nu pentru festivalul nostru de Teatru Circ", a afirmat Daniel Vulcu.

Directorul a reiterat faptul că, în opinia sa, este nevoie de o comisie de specialitate care să decidă împărţirea banilor publici dedicaţi evenimentelor culturale şi artistice din Oradea. "Am propuns lucrul acesta cu ani în urmă. Măcar cu rol consultativ ar trebui să existe o comisie formată din specialişti în cultură", a mai precizat Vulcu, adăugând că în acest an consilierilor locali le-a fost prezentată direct lista cu bugetul deja împărţit pe evenimente.

Anul acesta, şi Festivalului Internaţional de Teatru de la Oradea organizat de Teatrul Regina Maria i-a fost alocată o finanţare mult mai mică decât cea de anul trecut, 45.000 lei faţă de 80.000 lei. "În fiecare an, suma acordată acestui eveniment a fost diminuată, deşi noi am dezvoltat festivalul la fiecare ediţie. Sigur, unii pot spune că Teatrul Regina Maria aparţine de Consiliul Judeţean, însă cu preponderenţă noi servim publicul orădean. De aceea - zic eu - o dublă finanţare pentru evenimentele reprezentative ale oraşului este absolut normală", a spus managerul.

În paralel, afirmă Daniel Vulcu, şi bugetul anual alocat de Consiliul Judeţean Bihor teatrului a fost diminuat cu 30-40% faţă de cât au cerut reprezentanţii instituţiei de cultură. Drept urmare, din lipsă de fonduri, Teatrul Regina Maria nu va mai organiza în acest an Festivalul Internaţional de Folclor de la Oradea, în cadrul căruia aici dădeau spectacol trupe din ţări precum Grecia, Slovacia, Ungaria, Serbia şi Turcia.

De asemenea, managerul Teatrului Regina Maria estimează că, din cauza subfinanţării primite atât de la CJ Bihor cât şi de la Primăria Oradea, este posibil ca Festivalul Internaţional de Teatru din toamnă "să-şi piardă dimensiunea internaţională pentru că nu voi avea bani să aduc vreo trupă din străinătate".

În cadrul conferinţei de presă de joi, reprezentanţii Teatrului Regina Maria au anunţat că spectacolul "Uciderea ritualică a lui Gorge Mastromas", în regia lui Bobi Pricop, care a avut premiera la Oradea în urmă cu circa două luni, a fost selectat în Festivalul Internaţional de Teatru Nou de la Arad. Actorii orădeni îl vor juca pe 14 mai pe scena Teatrului Clasic din Arad.

Pe de altă parte, tot joi a fost amintit faptul că spectacolul "Cheia", în regia lui Victor Ioan Frunză, va putea fi văzut pe 5, 6 şi 29 mai pe scena Teatrului Regina Maria. Tragicomedia a avut premiera pe 25 aprilie.

Citeşte pe aceeaşi temă şi: În ciuda opoziţiei PSD, aleşii locali au aprobat calendarul evenimentelor din Oradea pentru 2015

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
7 Comentarii
prin magazine...
Ieri, 30.04.2015 ora 17,00(aprox)l-am vazut pe Manea prin Kaufland! Initial am vrut sa-l abordez!(ca fost "vecin"). apoi m-am razgandit! ce sa-i spun? ce sa-i spun ca sa priceapa? asa ca l-am lasat in plata...caruciorului propriu!
Postat 01 Mai 2015, 13:49 de TDS
?????????????
@grigore:?????????????????
Postat 01 Mai 2015, 13:47 de TDS
Fraiere....
..adica tds,bufonul esti tu!Cel de servici,toujours!Fraiere care iesti...!
Postat 01 Mai 2015, 13:09 de grigore
Cand eram flacau la mama...
"Bufonul" se razvrateste? wow, senzatie!
Postat 01 Mai 2015, 10:07 de TDS
NE DAM LOVITI
Domnul Valcu sigur ar trebui sa stie ..doar el ii facea toaleta spatelui zi de zi....
Postat 30 Aprilie 2015, 18:03 de Tinas
Perfect..
Domnul Vulcu are dreptate..Intrebarea este daca Oaie si Bolojan de la Birtin sunt ROMANI..Stie cineva????????????
Postat 30 Aprilie 2015, 17:51 de grigore
autosustenabil
Festivalul de Teatru Scurt trebuia sa fie autosustenabil. Inteleg ca nu e.
Postat 30 Aprilie 2015, 17:29 de dacian
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON