URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 28 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
16 Septembrie 2011, 12:31

Din nou pe scene!

Din nou pe scene! CASĂ NOUĂ. După ce timp de trei stagiuni, cât a durat renovarea clădirii Teatrului, actorii orădeni şi-au susţinut spectacolele în condiţii improprii, la Casa de Cultură a Sindicatelor, stagiunea 2011-2012 va debuta acolo unde le este locul, la sediul instituţiei nu de mult redenumite ca Teatrul Regina Maria
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Cele mai prestigioase instituţii de spectacole ale Oradiei, Filarmonica şi Teatrul, îşi deschid noile stagiuni. Muzicienii şi-au reluat activitatea joi, 15 septembrie, cu un spectacol aniversar Enescu-Bartok, de la a căror naştere se împlinesc 150 de ani, şi cu un invitat de excepţie, violonistul Gabriel Croitoru, în timp ce la Teatrul Regina Maria noul sezon va începe 10 zile mai târziu.

Concerte speciale

Pentru noua stagiune, Filarmonica orădeană a pregătit 40 de concerte, cu 13 dirijori şi 15 solişti invitaţi din străinătate. Din repertoriu fac parte "Visul unei nopţi de vară" de Mendelssohn-Bartholdy, "Simfonia a VIII-a în Fa major" de Beethoven, "Concertul nr. 1 pentru pian şi orchestră în Si bemol minor" de Ceaikovski, "Concertul nr. 3 pentru vioară şi orchestră în Sol major" de Mozart şi "Concertul pentru pian şi orchestră în Mi bemol major" de Liszt.

Noua stagiune va aduce şi concerte speciale de Ziua Naţională, de Crăciun, Anul Nou, Mărţişor, 8 Martie şi Paşti. Pentru partea a doua a stagiunii (primăvara 2012), Filarmonica a pregătit un Festival al Primăverii cu dirijori şi solişti japonezi, dar şi un Festival al Muzicii Clasice care va avea loc la Teatrul de Vară din Cetate. Comparativ cu anii precedenţi, programul va fi diversificat şi prin recitaluri la instrumente de suflat şi percuţie, plus seri speciale: franceză, spaniolă sau italiană. De asemenea, nu vor lipsi succesele din stagiunea precedentă, cum ar fi cele cu muzică din filme, rock simfonic, coruri şi arii din opere şi operete.

Preţul unui bilet la concerte va fi între 10 şi 25 de lei, iar un abonament va costa de la 200 la 380 de lei, în funcţie de locurile alese.

Începe Festivalul de Teatru Scurt

Deschiderea stagiunii Teatrului Regina Maria va avea loc pe 25 septembrie, de la ora 20, cu spectacolul "Scripcarul pe acoperiş", adaptat după povestirea "Fiicele lui Tevye", de Sholom Aleichem, un musical jucat cu succes pe Broadway realizat în jurul unui lăptar dintr-un sat rusesc care încearcă să-şi ţină familia unită în jurul tradiţiei evreieşti.

Stagiunea mai cuprinde spectacolele "Baltagul" (adaptare după Mihail Sadoveanu în regia lui Andrei Mihalache), "Biloxi Blues" (al dramaturgului american Neil Simon, în regia lui Ovidiu Caiţa), "Muc cel Mic" (de Wilhelm Hauff, regia Andrei Mihalache), "O scrisoare pierdută" (de I.L. Caragiale, regia Cristian Ioan), "Perpetua şi Felicitas" (scenariul şi regia Tudor Chirilă) şi "Sfârşit de partidă" (de Samuel Beckett, regia Emil Sauciuc).

Biletele vor costa între 10 şi 25 lei (la premiere 15-30 lei), iar abonamentele între 30 şi 80 de lei.

Din 25 septembrie până în 2 octombrie se va desfăşura şi Festivalul de Teatru Scurt, singurul din România dedicat pieselor într-un act, programul celor 30 de spectacole nefiind, însă, stabilit definitiv. Spectacolele se vor juca atât în sălile de spectacole ale teatrului, cât şi în cluburi şi pe stradă.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5892 RON
  • 1 EUR = 4.971 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON