URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 18 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
14 Iulie 2015, 12:36

Debut cu succes al primei ediţii a Festivalului Resonnance

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Festivalul Resonnance a început cu dreptul, luni seară, când iubitorii muzicii clasice au umplut sala Teatrului de Stat pentru a-l asculta pe renumitul pianist elveţian Jean Claude Denervaud, care a interpretat Impromptu de F. Schubert, Rapsodia nr. 2 de J. Brahms, Balada nr. 3 de F. Chopin, Variaţiuni serioase de F.M. Bartholdy.

Seara a continuat cu Cvintetul cu pian nr. 2 de A. Dvorak, în acompaniamentul pianistei Lavinia Dragoş şi a Cvartetului Arcadia, format din Ana Torok, Răsvan Dumitru (vioară), Traian Boală (violă) şi Zsolt Torok (violoncel).

Festivalul a continuat marţi, la cantina Caritas Eparhial, cu concert de solidaritate susţinut din nou de pianiştii Lavinia Dragoş şi Jean Claude Denervaud pe note de Bach, Chopin, Brahms, Paul Constantinescu şi Enescu.

Miercuri, la sala festivă a Liceului Greco-Catolic, elevii Fundaţiei Resonnance vor susţine tot un concert de solidaritate, cu invitaţi din diverse asociaţii pentru persoane cu dizabilităţi din Oradea, care nu au acces la astfel de spectacole. Tinerii pianişti vor interpreta lucrări de Mozart, Chopin, Brahms, Webber, Hachaturian, Rachmaninoff, Prokofiev.

Elevii vor încheia Festivalul cu o seară de gală, joi, de la ora 19, la Teatrul Regina Maria. Soare Egizia, Rusu Gerard Laurenţiu, Achim Cristiana, Ionescu Thomas, Poenaru Alice, Ilisz Dominik, Stan Joshua, Kallo Maya au vârste cuprinse între 9 şi 15 ani şi studiază la Colegiul Naţional Dinu Lipatti şi George Enescu din Bucureşti, Liceul de Arte Ion Vidu, din Timişoara, şi Liceul de Arte, Oradea. La fel ca în cazul celorlalte concerte, şi de data aceasta intrarea va fi gratuită.

Festivalul Resonnance este organizat de fundaţia culturală şi umanitară cu acelaşi nume din Elveţia, înfiinţată de pianista Elizabeth Sombart, eleva celebrului compozitor şi dirijor român Sergiu Celibidache. Misiunea fundaţiei este să aducă bucurie prin muzică în cămine de bătrâni sau de oameni nevoiaşi, care nu au acces la astfel de spectacole, dar şi să-i susţină pe tinerii pianişti de excepţie.

Ioana Carţiş

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6739 RON
  • 1 EUR = 4.9754 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON