URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 25 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
15 Noiembrie 2017, 10:27

"Dascăli din Bihor": Scriitorul Mircea Bradu lansează o carte scrisă de tatăl său, despre profesori ai judeţului din secolul trecut

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Bihorenii sunt invitaţi, luni, la lansarea unei cărţi scrise demult, dar care n-a văzut niciodată lumina tiparului.

Este vorba despre "Dascăli din Bihor", o carte semnată de Ion Bradu, fost învăţător, om de cultură şi director al Bibliotecii orădene, decedat în urmă cu aproape trei decenii. Fiul acestuia, Mircea Bradu, a decis să publice cartea pe care tatăl său a scris-o despre învăţătorii şi profesorii pe care i-a întâlnit. Împărţită în şapte capitole (Pedagogi; Matematicieni şi Naturişti; Filologi şi Istorici, Folcloristi și Etnografi; Poeţi și Prozatori; Muzicieni; Plasticieni), cartea prezintă dascăli precum Teodor Neş (fost director al Colegiului Naţional Emanuil Gojdu, al Casei Naționale și a Despărțământului ASTRA şi, totodată, autorul cărții ”Oameni din Bihor”), Augustin Cosma (tot fost director de la Colegiul Emanuil Gojdu, care a patronat revista elevilor ”Țara visurilor noastre”) ori Ștefan Mustă (de la Liceul Samuil Vulcan din Beiuș, renumit profesor de matematică).

Volumul va fi lansat luni (20 noiembrie) de la ora 17, în sala mare a Primăriei. Vor vorbi despre carte Virgil Bercea, PS Episcopul Greco-Catolic de Oradea, prof. univ. dr. Aurel Chiriac, prof. Crăciun Parasca - etnolog şi Mircea Bradu – scriitor.

Ion Bradu (1911 – 1990) s-a născut în Nojorid, sat în care a urmat şi cursurile primare sub îndrumarea învăţătorului Gavril Pop, care i-a insuflat dragostea pentru folclor şi l-a îndemnat – în anii când era elev la Oradea - să publice primele culegeri de poezii populare în revista "Izvoraşul", care apărea la Blaj (1928). După absolvirea studiilor, Ion Bradu a ajuns învăţător în Lăzăreni, unde funcţiona una dintre cele mai vechi  şcoli din Bihor. În primul an de activitate înfiinţează o bibliotecă comunală, în 1941 publică prima monografia sătească alcătuită după normele ştiinţifice ale marelui sociolog Henri H. Stahl, dedicată comunei Lăzăreni, activează corul căminului cultural şi continuă activitatea publicistică în ziarele şi revistele orădene  "Familia", "Albina", "Gazeta de Vest", "Beiuşul", "Crişul Negru", "Izvoraşul".

După aproape patru ani petrecuţi în lagăr, în timpul celui de-al doilea război mondial, Bradu a revenit la catedră în Lăzăreni. Apoi a fost numit inspector la Comitetul de Cultură în Oradea şi de două ori director la Biblioteca judeţeană Oradea. Ion Bradu a murit la Oradea, în decembrie 1990, având semnătura pusă pe 12 cărţi dedicate folclorului.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6567 RON
  • 1 EUR = 4.9761 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON