URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 25 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
08 Februarie 2018, 15:51

"D’ale porcului": Festival cu toroş, cârnaţi, caltaboşi şi jumări, în parcarea ERA Park Oradea

'D’ale porcului': Festival cu toroş, cârnaţi, caltaboşi şi jumări, în parcarea ERA Park Oradea Pentru cei care n-au asistat la vreo tăiere de porc la ţară, organizatorii festivalului "D'ale porcului" pregătesc şi anul acesta să pârjolească un porc în faţa spectatorilor
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Parcarea centrului comercial ERA Park Oradea va găzdui, pe 17 februarie, ediţia a IV-a a Festivalului-concurs "D’ale porcului", în cadrul căruia mai multe comune din judeţ se vor întrece în prepararea unor produse tradiţionale din porc precum toroş, cârnaţi, caltaboşi şi jumări.

Concursul de preparare tradiţională a porcului are ca scop promovarea tradiţiilor populare. Anul acesta vor concura 22 de echipe, respectiv Sânmartin, Oşorhei, Pomezeu, Căbeşti, Cherechiu, Mădăras, Tileagd, Abrămuţ, Valea lui Mihai, Boianu Mare, Tarcea, Girişu de Criş, Dobreşti, Sântandrei, Nojorid, Borş, Răbăgani, Avram Iancu, Săcuieni, Toboliu, Drăgăneşti, Şinteu.

Acestora li se adaugă două echipe din Ungaria, respectiv din localităţile Biharugra şi Körösnagyharsány - înfrăţite cu Girişu de Criş şi Toboliu, şi o echipă din Oradea, cea a Ocolului Silvic "Sfânta Maria".

La ediţia a IV-a vor echipele vor fi formate din cel mult şase persoane. Un juriu format din bucătari, reprezentanţi ai sponsorilor şi ai organizatorilor va stabili, separat, cine a făcut cei mai buni cârnaţi, cei mai buni caltaboşi, cel mai bun toroş şi cel mai bun produs specific zonei din care provin. De asemenea, se va acorda şi un premiu pentru cea mai bună palincă adusă de concurenţi.

Vizitatorii festivalului "D’ale porcului" vor putea gusta din bunătăţi. La această ediţie, intrarea în zona festivalului va fi condiţionată de achiziţionarea unui tichet de masă în valoare de 15 lei. Cu acest tichet, vizitatorul va primi, de la standul preferat, o farfurie cu bunătăţi din porc.

Prezentatorul evenimentului şi răspunzător cu buna dispoziţie a participanţilor şi vizitatorilor va fi actorul, rapsodul şi omul de televiziune Alexandru Pop, cunoscut ca "Văru’ Săndel". Între orele 10 şi 16, pe scenă vor urca zeci de ansambluri de dansatori şi solişti vocali din Bihor,  precum şi invitaţi speciali.

Şi anul acesta, evenimentul este organizat de Asociaţia Culturală D’Art, reprezentată de Nicolae Pop, şi de Asociaţia Firmelor Bihorene. "D’ale porcului" are mai mulţi parteneri şi sponsori care asigură fie partea artistică a evenimentului, fie materia primă, adică porcii din care urmează să se pregătească bucatele tradiţionale.

Între parteneri se numără Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale (CJCPCT) Bihor şi Asociaţia Comunelor din România.


Programul festivalului D’ale Porcului:

08.00-08.30 Degustare pălincă - CONCURS

08.30-16.00 Prelucrare porc

10.00-10.30 Deschidere festivă

10.30-11.30 Pârjolire tradiţională porc - PREZENTARE

10.30-11.30 Degustare toroş – CONCURS

11.30-12.30 Degustare cârnaţ şi caltaboş – CONCURS

12.30-13.30 Degustare preparate locale speciale – CONCURS

13.30-14.30 Recital "Văru’ Săndel"

10.00-16.00 Spectacol folcloric

Festivitate de premiere

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6567 RON
  • 1 EUR = 4.9761 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON