URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
11 August 2014, 09:06

Cinema sub clar de lună: Orădenii sunt invitaţi la cinci seri cu proiecţii cinematografice în aer liber, în cadrul caravanelor NexT şi TIFF

Cinema sub clar de lună: Orădenii sunt invitaţi la cinci seri cu proiecţii cinematografice în aer liber, în cadrul caravanelor NexT şi TIFF FUGA DE BAC. În prag de Bacalaureat, trei adolescente fug la mare pentru a termina anii de liceu a la grande, dar şi pentru a căuta o iubire de-o vară. Filmul românesc "#Selfie" va fi proiectat sâmbătă în cadrul Caravanei TIFF 2014
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Săptămâna aceasta Oradea devine un imens cinema în aer liber. După o perioadă săracă în evenimente culturale, în Parcul 1 Decembrie vor fi proiectate, timp de cinci seri, comedii, scurtmetraje de Oscar, pelicule româneşti şi producţii dramatice premiate la festivaluri internaţionale.

Două caravane cinematografice naţionale ajung, concomitent, în oraşul de pe Crişul Repede, chemându-i pe orădeni la vizionări sub cerul, speră toată lumea, înstelat...

Poveşti pe scurt

Parcul 1 Decembrie devine săptămâna aceasta cel mai atractiv loc pentru amatorii de filme. În premieră, după opt ediţii de festival ţinute la Bucureşti, Societatea Culturală NexT a pornit o caravană cinematografică prin ţară, urmând să poposească la Oradea pe 12 şi 13 august. Sprijiniţi de Primărie, organizatorii îi invită pe orădeni la două seri de "picnic şi cinema sub clar de lună", pentru a urmări mai multe scurtmetraje româneşti şi străine împărţite pe seri tematice.

Marţi, 12 august, de la ora 21.30, e rezervată pentru NexT Comedy Night, deoarece vor fi proiectate 10 scurtmetraje de comedie despre ghinioane, drame sentimentale şi întâmplări neaşteptate. Printre ele, şi producţia românească "Radu+Ana", despre un bărbat părăsit de iubită, precum şi "Ursul", despre întâmplările prin care trece un altul încerând să-i facă iubitei o surpriză de ziua ei. Miercuri seară, pe 13 august, va fi Oscars Night: vor fi proiectate cinci scurtmetraje nominalizate anul acesta la premiile Academiei Americane de Film.

De Oscar

Între cele cinci filme este şi "Helium", un film realizat în Danemarca care a câştigat Oscarul pentru cel mai bun scurtmetraj. Acesta prezintă povestea unui băieţel care suferă de o boală incurabilă şi care îşi construieşte, cu ajutorul unui îngrijitor din spital, o imagine fantastică a lumii de dincolo.

Organizatorii caravanei NexT îi încurajează pe cei care vor decide să-şi petreacă cele două seri vizionând pelicule în aer liber să-şi aducă pături şi chiar gustări, astfel încât să aibă senzaţia că au ieşit la un picnic. Deşi reprezentanţii NexT ar fi dorit ca evenimentul să se desfăşoare pe iarbă şi fără scaune, municipalitatea a insistat ca proiecţiile să se facă pe unul dintre platourile din parc (în faţa Casei de Cultură a Sindicatelor ori în zona Statuii Ostaşului Român), pentru ca spaţiul verde să nu fie afectat.

Un nou TIFF

Proiecţiile caravanei NexT nu vor fi singurele de care se vor putea bucura orădenii în această săptămână. Pentru a suplini lipsa cinematografelor publice din ţară, dar şi pentru a promova noile pelicule româneşti sau europene, Asociaţia pentru Promovarea Filmului Românesc - organizatorul principal al consacratului Transilvania International Film Festival - a pornit ediţia a V-a a Caravanei TIFF. În Oradea, proiecţiile vor avea loc în perioada 15-17 august.

Locaţia aleasă este tot Parcul 1 Decembrie, în faţa Casei de Cultură a Sindicatelor, unde organizatorii vor instala, la fel ca până acum, un ecran gigant, iar Primăria va asigura 300 de scaune pentru spectatori. Pelicula prezentată vineri cu începere de la ora 21.45 este "Come to my voice" (Urmează-mi vocea), lansată la Festivalul Internaţional de la Berlin, care prezintă aventura unei fetiţe şi a bunicii ei dintr-un sat kurd, aflate în căutarea unei arme care i-ar putea salva tatăl arestat de poliţia turcă.

Cu... #Selfie

Sâmbătă, de la aceeaşi oră, în Parcul 1 Decembrie va rula filmul românesc "#Selfie", povestea a trei adolescente care, în loc să rămână acasă ca să înveţe pentru Bac, decid să încheie anii de liceu distrându-se şi încălcând regulile. Plecând la mare, sunt hotărâte să găsească libertate, adrenalină şi o dragoste de-o vară. Bineînţeles, dau peste trei băieţi gata să le ofere toate acestea.

Săptămâna filmelor în aer liber se va încheia duminică, cu lungmetrajul spaniol "Stockholm", de Rodrigo Sorogoyen, care a câştigat în acest an trofeul TIFF. Pelicula prezintă o întâlnire aparent banală, între un băiat şi o fată. El îi mărturiseşte că s-a îndrăgostit la prima vedere, ea nu-l crede. Într-o plimbare nocturnă prin Madrid, fiecare îşi dezvăluie dorinţele, secretele, dar şi câteva minciuni nevinovate. Curând, însă, vor reveni în realitatea dură a luptelor pentru control, a jocurilor psihologice şi a conflictelor între sexe, filmul fiind o incursiune în lumea tinerilor de azi.

Cinefililor nu le mai rămâne decât să-şi aleagă filmul, popcornul şi locul preferat la cinematograful în aer liber...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON