URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 20 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
18 Iunie 2014, 15:50

Cele mai valoroase creaţii ale pictorului Octavian Smigelschi, expuse la fosta garnizoană

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Complexul "Muzeul Ţării Crişurilor", Muzeul Brukenthal Sibiu şi Episcopia Greco-Catolică de Oradea în parteneriat cu Consiliul Judeţean Bihor, Consiliul Judeţean Sibiu, Biblioteca Judeţeană "Gheorghe Şincai" din Oradea, Biblioteca Judeţeană ASTRA din Sibiu, Universitatea "Lucian Blaga" din Sibiu şi Asociaţiunea ASTRA organizează expoziţia artistului plastic Octavian Smigelschi, cu titlul "Octavian Smigelschi 1866-1912, între tradiţie şi inovaţie", al cărei vernisaj va avea loc joi, 19 iunie 2014, ora 17, la sediul nou al instituţiei muzeale orădene din Str. Armatei nr. 1.

"Sibianul Octavian Smigelschi (1866-1912) este considerat a fi cel mai mare pictor transilvănean al secolului XX. A studiat la Sibiu şi la Budapesta, devenind profesor de desen. A fost atras în mod special de pictura murală, el fiind cel dintîi care a dorit, după 1900, o pictură religioasă monumentală, de factură bizantină şi cel ce a introdus pentru prima dată elemente ale artei populare româneşti în pictura religioasă", se arată în anunţul transmis de MŢC.

Expoziţia cuprinde cele mai mari creaţii ale lui Octavian Smigelschi, mai exact câteva schiţe de dimensiuni foarte mari care au fost realizate între anii 1902-1903 şi care au fost destinate pictării Catedralei greco-catolice din Blaj şi a Catedralei Mitropolitane Ortodoxe din Sibiu, printre care şi impresionanta lucrare numită "Marea Pînză" datorită dimensiunilor sale de 10,100 m x 4,940 m, singura pânză proiect pentru catedrala blăjeană.

Pentru prima dată după închiderea Muzeului ASTRA din Sibiu (1948) se va expune şi cartonul cu Evanghelistul Matei împreună cu profeţii Isaia şi Ieremia (7,40 m x 4, 79 m). Va fi expus şi unul dintre proiectele istorice dedicate pictării capelei Rakoczi din Budapesta. Pe lîngă aceste creaţii originale, vor fi prezentate şi cîteva reproduceri laice ce sînt astăzi văzute în Muzeul Naţional Brukenthal şi Muzeul de Artă din Cluj-Napoca.

Expoziţia va rămîne la Oradea vineri, sîmbătă şi luni şi va putea fi vizitată între orele 10.00-15.00, intrarea fiind gratuită.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON