URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 25 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
23 Iunie 2017, 16:05

Cei mai puternici tăietori de lemne din ţară se întrec sâmbătă, în Cetatea Oradea

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Cei mai puternici tăietori de lemne din ţară se întrec, sâmbătă, începând cu ora 14, în Cetatea Oradea, la Campionatul naţional al tăietorilor de lemne STIHL Timbersports.

"Triplul campion naţional Dan Petrescu (32 ani) (din Săcueni – nr) se va bate pentru a-şi păstra titlul şi anul acesta cu încă 8 atleţi, care s-au pregătit intens pentru confruntare. Competiţia de la Oradea este una cu o mare miză şi pentru echipa naţională care se va desemna în urma întrecerii, pentru ca ne  va reprezenta la mondialele din toamnă de la Lillehammer, Norvegia. Cei mai buni patru sportivi vor forma echipa naţională, care anul trecut a obţinut cel mai bun rezultat din istoria participării", se arată într-un comunicat al organizatorilor.

Anul acesta Dan Petrescu se va lupta pentru titlu cu Nagy Botond, şi el bihorean, Ionel Mariniţă, Costel Pleş, Carol Palfi, Nagy Csongor, Balazsi David, Dumitru Drăguşanu şi Cser Szilard.

"În 2016 am ieşit pe locul 12 în lume la campionatul mondial STIHL Timbersports şi, din acest motiv, presiunea pe perfomanţă este foarte mare în acest an. Ne dorim ca în urma acestui campionat naţional să construim un lot care să ne ducă peste rezultatele de anul trecut", a declarat Ioana Ghineţ, coordonator STIHL Timbersports.

Campionatul naţional STIHL Timbersports se desfăşoară în România din 2010. Pentru a creşte gradul de spectaculozitate al competiţiei, începând de anul trecut a fost introdus un nou format de concurs, mult mai suplu, după modelul competiţiilor internaţionale. Confruntarea are o structură piramidală, cu trei runde eliminatorii. În runda a treia vor rămâne patru atleţi, dintre care unul va fi desemnat campion naţional.  

Pentru naţionalele de la Oradea, topoarele au fost produse de o firmă în Noua Zeelandă, un astfel de topor valorând peste 600 de euro. Un alt echipament pretenţions este joagărul, produs exclusiv tot în Noua Zeelandă şi care poate fi folosit doar la 10 tăieri, costul său ridicându-se la 2600 de euro. După folosire, un joagăr de competiţie este trimis înapoi la producător pentru reascuţire. Pe lângă topoare şi joagăre, doar atleţii care vor ajunge în runda a treia la Campionatul Naţional de la Oradea vor mânui un super motoferăstrău tunat, în valoare de 6500 euro, care dezvoltă nu mai puţin de 60 de cai putere şi o viteză a lanţului de 240 km/h.

Evenimentul de sâmbătă, de la Oradea, se înscrie în seria evenimentelor organizate cu ocazia Zilelor Sfântul Ladislau, care prezintă un program încărcat în acest weekend la Oradea.

Vezi programul complet al evenimentelor mai jos!

Sâmbătă: orele 9-14 Degustarea aromelor maghiare – Gătit cu bucurie – eveniment gastronomic; orele 10-20 Târg meșteșugăresc – Tradiții din mână-n mână; orele 10-16 Tiparnița din Vizsoly; orele 11-16 Competiție de orientare în alergare; orele 11-13 Întâlnirea orădenilor de pretutindeni; orele 12 şi 15 Descoperirea Palatului Princiar; ora 12 Concert Hollóének Hungarica; ora 13 Concert pentru copii Evilági; ora 14 Finala Campionatului Național Stihl Timbersports; orele 14-20 Demonstrații de meșteșuguri; ora 15 - Reconstrucția virtuală 3D a Cetății Oradea din perioada medievală (Prezentare realizată de arheologul Mihálka Nándor și de Bíró Róbert, student al Universității Creștine Partium, urmată de proiecție video); ora 16 De la răsărit la apus – spectacol Ansamblul Hajdú din Debrecen; ora 18.30 Degustare de vin cu Dúzsi Tamás; ora 19 Concert KFT; ora 21 Concert Demjén Ferenc, Cetatea Oradea

Duminică: orele 9-10 Parada vitejilor Sfântului Ladislau, cu muzicieni și dansatori, anunțarea sărbătorii Regelui Sfânt, de la magazinul Crișul, Republicii, Cetatea Oradea; orele 10-20 Târg meșteșugăresc – Tradiții din mână-n mână; orele 10-16 Tiparnița din Vizsoly; ora 10.30 turul Frumusețile Parisului de pe malul Peței; orele 11-12 Antrenament deschis fitness; orele 12 şi 15 Descoperirea Palatului Princiar, ora 12 Dansuri medievale; ora 13.15 Cântece medievale, demonstrații de meșteșuguri, dansuri medievale; ora 16 Concert pentru copii Tompeti, Cetatea Oradea, şi Trecut viu: Vizită ghidată în Vila Darvas - La Roche; ora 17 Concert de muzică veche - Musica Historica, concerte Metropol, Omega, Cetatea Oradea

Evenimente pentru copii:

Sâmbătă și duminică, orele 10 și 20, activități precum meșteșugărit, jocuri medievale, proiecții de povești animate, teatru de păpuși, Cetatea Oradea

Sâmbătă: de la ora 10 Body Art cu Molnár Andrea, 11 Hatha-Yoga cu Ertsey Zsolt, 16 Hatha-Yoga Flow cu Renata Coznici

Duminică: ora 10, Energizing Morning Hatha-Yoga cu Renata Coznici, ora 16 Body Art cu Molnár Andrea, ora 17 Hatha-Yoga cu Ertsey Zsolt

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Locul e perfect ales ...
Sa mearga drujbele in buricul targului ... ca sa fie activitate la cetate!
Postat 23 Iunie 2017, 18:48 de WinDos
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6567 RON
  • 1 EUR = 4.9761 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON