URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 28 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
De când au venit liberalii la conducerea Oradiei, numai de dezbinare avem parte. Se face un pod nou peste Criș: de ce se face? Și dacă se face, de ce are doar o bandă pe sens? La ce ne trebuie drum expres când pe terenurile alea vegetația creștea liniștită încă de pe vremea lui Ladislau Întemeietorul? Iar se fac pasaje supra și subterane? E scandalos cum se intervine la renovarea parcurilor, nu era mai bine înainte?!
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
02 Iunie 2015, 14:33

Cei mai buni tineri interpreţi din judeţ au fost premiaţi la "Mândru-i cântecu-n Bihor" (FOTO)

Cei mai buni tineri interpreţi din judeţ au fost premiaţi la 'Mândru-i cântecu-n Bihor' (FOTO) Roxana Violeta Buzle a obţinut marele premiu al festivalului "Mândru-i cântecu-n Bihor"
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Între 29 şi 31 mai, pe scena instalată în Şanţul Cetăţii cu ocazia primei ediţii a Grill Fest & Rock, s-a desfăşurat şi a treia 33-a ediţie a festivalului "Mândru-i cântecu-n Bihor", organizat de Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Bihor, în parteneriat cu Teatrul "Regina Maria". Evenimentul a fost dedicat tinerilor solişti şi instrumentişti din zona etnofolclorică a Bihorului.

Vineri, concurenţii celor două secţiuni au evoluat în faţa juriului format din: conf. univ. dr. Oana Lianu - preşedinte, Sorin Miescu, Leontin Ciucur, Miron Blaga şi Felician Mureşan. Tinerii concurenţi au fost acompaniaţi de Orchestra Ansamblului Folcloric Profesionist "Crişana", dirijor Adrian Miescu. Tot vineri au dat recital mai mulţi laureaţi ai ediţiilor anterioare. Este vorba despre Vlad Ştef, Lavinia Chifor, Marian Bora - vioară, Simona Cap, Andrei Dem şi Gabriela Sabău.

În a doua zi a festivalului-concurs au evoluat: Ansamblul folcloric "Cununa de pe Criş" din Tilecuş, Ansamblul folcloric al Căminului Cultural din Borumblaca, Ansamblul folcloric al Căminului Cultural din Şuncuiuş, Ansamblul folcloric "Floare mândră de pe Criş" din Tileagd, Ansamblul folcloric "Doruleţ" din Luncşoara, Ansamblul folcloric "Dubaşii" din Hotar, Taraful "La obârşii, la izvor" din Oradea şi tinerii solişti Paula Lezeu, Andreea Suciu, Alexandra Paina, Maria-Alexandra Secan, Vlad Ştef, Romina Nemeş, Mădălina Ilea, Andreea Codrean, Andrada Tulvan, Monica Blaga, Anca Pavel Ciuciu, Violeta Gherman, Adrian Moţ şi Ioana Urs.

Duminică, în prima parte a programului, spectacolul a fost oferit de Ansamblul Şcolii Gimnaziale "Nicolae Popoviciu" din Beiuş, Ansamblul folcloric "Codrenii Bihorului" din Roşia, Ansamblul folcloric "Muguri şi Mlădiţe" din Beiuş, Ansamblul folcloric "Bujorii Uileacului" din Uileacu de Beiuş şi soliştii: Tania Bodea, Daniela Rada, Andreea Codrean, Adriana Ştiube, Monica Blaga şi Andreea Puşcaş.

Tot duminică juriul a premiat cei mai buni solişti şi instrumentişti ai ediţiei. Marele premiu "Elisabeta Pavel" a fost câştigat de Roxana Violeta Buzle, iar premiul special "Florica Ungur" de Andrei Darius Corb

Apoi, pe categorii, primele trei locuri la secţiunea solişti vocali au fost adjudecate, în ordine, de Andrada Oros, Andreea Lazea şi Alexandra Cristina Durgheu. La secţiunea instrumentişti podiumul a fost alcătuit, în ordine, din Raul Daniel Leuca, Sergiu Pelle şi Dastian Ioan Negrean. Evenimentul a fost încheiat cu un recital al Ansamblului folcloric profesionist Crişana.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Catre toti
Ne bucuram mult,mai uitam de necazurile zilnice!Succes si mai departe!
Postat 03 Iunie 2015, 13:01 de gheorghedanga
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5892 RON
  • 1 EUR = 4.971 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON