URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
17 August 2017, 14:38

Carnavalul Florilor: Patru care alegorice vor ajunge luni în centrul Oradiei

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Orădenii sunt invitaţi, duminică şi luni, la o nouă ediţie a Carnavalului Florilor, eveniment organizat an de an în urbea de pe Crişul Repede şi în Debreţin, prin parteneriatul primăriilor celor două oraşe.

Sărbătoarea pâinii noi

Programul evenimentului a fost prezentat joi, într-o conferinţă de presă, de Mihai Jurca, preşedintele Asociaţiei pentru Promovarea Turismului din Oradea şi Regiune, alături de Ştefan Habineac, reprezentant al Asociaţiei Sfântul Ladislau, ONG cooptat în organizarea evenimentului.

După cum a precizat Jurca, Asociaţia Sfântul Ladislau a pregătit programul primei zile de festival, când în Piaţa Unirii va avea loc un târg de produse tradiţionale aduse de săteni de pe Valea Ierului, dar şi demonstraţii de felurite meşteşuguri, concerte şi spectacole de dans.

Un moment aparte se va petrece la 12.30, când toţi cei prezenţi în piaţă vor putea degusta din "pâinea nouă", făcută din grâul recoltat anul acesta. "Pe 20 august este sărbătoarea Pâinii Noi, o tradiţie veche rurală, legată de recoltarea grâului. Pe timpuri, recoltarea se făcea în grupuri, oamenii se ajutau unii pe alţii, iar la terminarea muncii fetele împleteau coroniţe din spice de grâu, le puneau pe cap, cântau şi dansau. Nu în ultimul rând, mâncau pâinea proaspătă, coaptă din făina nouă", a declarat Habineac.

Programul de duminică se va întinde între orele 12 şi 17, ultimul eveniment fiind un spectacol de teatru de păpuşi în limba maghiară.

Traseu mai scurt

Punctul culminant al Carnavalului Florilor va avea loc, însă, luni, când patru care alegorice, făcute din flori, vor ajunge de la Debreţin la Oradea.

Aşa cum se întâmplă în fiecare an, carele sunt prezentate întâi în oraşul maghiar, unde primăria locală pune la punct propriul program, apoi, pe timpul nopţii, o parte din ele pornesc spre Oradea. "Vor ajunge în jurul orei 4 dimineaţa în vama Borş şi vor rămâne câteva ore în Parcul Industrial", a declarat Jurca.

Din pricina şantierelor din oraş, traseul carelor alegorice va fi diferit faţă de anii precedenţi. Parada va porni, la ora 11, din intersecţia străzii Dacia cu Bulevardul Decebal (lângă Banca Transilvania). Carele vor merge în alai până în parcarea de pe Bulevardul Decebal nr. 3, unde vor sta până la ora 14. Apoi, vor porni spre centrul oraşului, pe traseul Decebal – Tudor Vladimirescu – Piaţa Unirii.

Acolo, carele vor fi prezentate, în paralel cu târgul de produse tradiţionale. De asemenea, va avea loc un moment folcloric cu Ansamblul Bihorul. Carele vor sta în centrul Oradiei până la ora 18.30.

Carul oraşelor înfrăţite

Ca în fiecare an, cele două primării organizatoare au şi un car comun. Potrivit directorului APTOR, anul acesta, carul comun va avea patru elemente comune Oradiei şi Debreţinului: un înger, simbol al creştinătăţii celor două oraşe, un leu în semn de vitejie, o carte ce va reprezenta cultura celor două urbi, respectiv Cetatea Oradea, importantă şi pentru maghiari, întrucât aici a fost îngropat Regele Ungariei, Ladislau. Totodată, carul ca avea şi un cub din oglinzi, în care se va reflecta Cetatea.

Ca o noutate, Jurca a mai precizat că în mare parte carele din acest an sunt făcute din flori naturale, nu uscate sau artificiale, motiv pentru care Fonix, firma care le confecţionează, a comandant două TIR-uri cu flori din Ungaria.

APTOR a cheltuit, pentru aceste eveniment, 15.000 de euro. Cea mai mare parte din această sumă, şi anume 13.000 de euro, o reprezintă jumătatea costului carului comun, aferentă Primăriei Oradea, în timp ce diferenţa de 2.000 de euro este folosită pentru organizarea evenimentelor din Piaţa Unirii.

Eveniment separat

Pe de altă parte, tot duminică, în Parcul Bălcescu, şi Consiliul Judeţean Bihor organizează propria sărbătoare. Deşi a fost anunţată săptămâna trecută de CJ Bihor ca fiind "Fereastră Deschisă spre Europa - Carnavalul Florilor", Mihai Jurca a precizat că este vorba de un alt eveniment.

Deşi a fost invitat, Consiliul Judeţean nu este partener al evenimentului organizat de primăriile celor două oraşe. Aşadar, evenimentul din parc nu are nicio legătură cu Carnavalul Florilor, a spus reprezentantul APTOR.


PROGRAM CARNAVALUL FLORILOR

Duminică, 20 august

12.00 – deschiderea târgului de produse tradiționale - Târgul Gusturilor din Valea Ierului

12.30 – prezentarea pâinii noi

12.45 – Heit Lóránd și trupa de muzică populară

13.15 – corul Váradi Dalnokok

13.30 – cântece populare de Kiss Adrienn și Kiss Fanni

13.40 – corul Nagyváradi Asszonykórus

13.55 – Heit Lóránd și trupa de muzică populară

14.15 – ansamblul popular de copii Csillag din Belfir

14.30 – Muzică de țiteră din Cetariu

15.00 – 19.00 activități meșteșugărești tradiționale și atelier de creație pentru copii

16.00 – 17.00 spectacol de teatru de păpuși în limba maghiară

Luni, 21 august

11:00 – Organizarea paradei în parcarea de pe B-dul Decebal numărul 3

12.00 – deschiderea târgului de produse tradiționale - Târgul Gusturilor din Valea Ierului

11:00 - Sosirea carelor alegorice in parcarea de pe Bdul Decebal nr. 3

14:00 - Plecarea carelor alegorice spre Piaţa Unirii: traseu - B-dul Decebal, Tudor Vladimirescu, Piaţa Unirii

15:30 - Sosirea în Piaţa Unirii 

15:45 - Prezentare care alegorice

16:00 Moment folcloric cu Ansamblul Bihorul

18:30 – Plecarea carelor Alegorice din Piața Unirii

20:00 – Închidere eveniment

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON