URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 28 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
De când au venit liberalii la conducerea Oradiei, numai de dezbinare avem parte. Se face un pod nou peste Criș: de ce se face? Și dacă se face, de ce are doar o bandă pe sens? La ce ne trebuie drum expres când pe terenurile alea vegetația creștea liniștită încă de pe vremea lui Ladislau Întemeietorul? Iar se fac pasaje supra și subterane? E scandalos cum se intervine la renovarea parcurilor, nu era mai bine înainte?!
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
26 Septembrie 2017, 19:00

"Cântă pădurea": Bihorenii, invitaţi să petreacă o zi cu plimbări, concerte şi jocuri, în pădure

'Cântă pădurea': Bihorenii, invitaţi să petreacă o zi cu plimbări, concerte şi jocuri, în pădure (foto: arhivă)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Fundaţia Muzsikál az Erdő din Ungaria, în parteneriat cu mai multe instituţii din Bihor, organizează duminică ediţia a doua a evenimentului "Cântă pădurea", dedicat promovării respectului faţă de natură şi relaxării într-un mod sănătos, în aer liber.

Relaxare sănătoasă

Evenimentul a fost prezentat, marţi, în Sala Mare a Consiliului Judeţean Bihor de mai mulţi reprezentanţi ai organizatorilor, inclusiv de preşedintele CJ Pásztor Sándor. De asemenea, la conferinţă au participat Szabo Lajos, din partea Fundaţiei Muzsikál az Erdő (Cântă pădurea) din Ungaria, Bántó Norbert, şeful Agenţiei de Management al Destinaţiei Bihor, Meleg Vilmos, directorul Filarmonicii de Stat Oradea, Nicolae Timaru, de la Garda Forestieră şi Szijarto Zoltan, reprezentant al Direcţiei Silvice Bihor.

"Cântă pădurea" se organizează de 14 ani încoace în mai multe locaţii din Ungaria şi, pentru al doilea an, şi în Bihor. Evenimentul va avea loc în cantonul silvic din pădurea Băile 1 Mai şi este dedicat persoanelor de toate vârstele, inclusiv copiilor. Potrivit organizatorilor, "Cântă pădurea" este un eveniment care-şi doreşte să promoveze frumuseţile naturii şi să educe în privinţa respectului faţă de aceasta.

Plimbări şi concerte

Preşedintele CJ a afirmat, marţi, că activităţile programate în cadrul ediţiei a doua a evenimentului "Cântă pădurea" vor fi ţinute atât în limba română cât şi în limba maghiară. Programul va debuta duminică la ora 11 cu un mic târg de prezentare a produselor locale şi a meşterilor populari şi debutul evenimentelor pentru copii, inclusiv teatru de păpuşi.

La ora 12 se va porni în plimbare prin pădure, în grupuri, cu mai mulţi ghizi, care vor prezenta caracteristicile pădurii. La circa 800 de metri de la punctul de pornire, de la ora 13, vor fi date mai multe recitaluri.

Între acestea se numără unul al Ansamblului de Suflători ai Filarmonicii din Oradea, care va prezenta "Mica simfonie pentru suflători", de Charles Gounod. În cadrul evenimentului vor avea momente muzicale şi Corul de fete Aurin din Kecskemét (Dirijor: Durányik László) şi un cvartet de alămuri. Momentele muzicale sunt programate între orele 13 şi 16.30. De la această oră, se vor ţine noi plimbări ghidate prin pădurea Băile 1 Mai.

Organizatorii pun la dispoziţia doritorilor autocare. Acestea vor pleca spre Băile 1 Mai duminică de la orele 10, 11 şi 12, urmând să se întoarcă spre oraş la orele 15, 16 şi 17.

Organizatori sunt Fundaţia Muzsikál az Erdő, Consiliul Judeţean Bihor, prin Filarmonica de Stat Oradea şi Agenţia pentru Managementul Destinaţiilor Bihor, Garda Forestieră Oradea, Direcţia Silvică Bihor, Ocolul Silvic Oradea, administraţia din Gyula şi Ministerul Agriculturii din Ungaria.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5892 RON
  • 1 EUR = 4.971 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON