URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 19 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
13 Mai 2018, 11:31

Călătorie prin istoria evreilor: Profesorul italian Alberto Castaldini a lansat "Ipoteza mimetică" la Oradea (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

O nouă carte de istorie a fost lansată la librăria R&R. De această dată, cei curioşi au putut afla câteva fragmente din istoria evreilor, istorie trecută prin filtrul "ipotezei mimetice" a profesorului universitar Alberto Castaldini.

Evenimentul a fost moderat de Raluca Lazarovici-Vereş, din partea Editurii Ratio et Revelatio, unde a fost publicată cartea. "Este a patra noastră carte despre lumea iudaică. Aceasta este o lucrare ştiinţifică, (…) o carte de istorie antropologică, de o actualitate extraordinară, pentru că încă ne întâlnim cu teorii naziste, mascate. Astfel de cărţi aduc mărturii, ca să înţelegem ce s-a întâmplat şi să nu se mai repete", a spus Vereş.

Cartea este o călătorie, bazată pe o bibliografie vastă, prin istoria evreilor, concentrându-se pe perioada cuprinsă între evul mediu şi contemporaneitate, baza sa fiind teoria "ţapului ispăşitor", a învinovăţirii unei etnii sau unui popor pentru felurite probleme sau nenorociri ale istoriei. Autorul vorbeşte despre criza găsirii de către evrei a propriei identităţi, despre călătoria lor geografică, nu doar istorică, respectiv despre soarta lor în oraşe italiene precum Veneţia sau Trento.

"Suntem mereu în conflict potenţial cu elementele mimetice ale eului. Când are loc o criză, economică de exemplu, criza mimetică izbucneşte. (…) Mereu sunt căutaţi ţapi ispăşitori", a arătat autorul. Referitor la ghetoizarea evreilor, acesta a spus că "ghetoul a fost un bine în Renaştere, pentru că a contribuit la conservarea culturii evreieşti, de exemplu la Veneţia, unde s-au reglementat relaţiile populaţiei, pentru a o apăra". "După secolul al XVII-lea, ghetoul devine o expresie a intoleranţei, un răspuns împotriva religiei", a mai spus profesorul.

La finalul evenimentului, cei prezenţi au putut adresa întrebări, iar apoi primi autografe din partea autorului. Cartea se găseşte la librăria R&R.

Alberto Castaldini este istoric, filosof şi teolog, predă Filosofie şi Teologia istoriei la Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj Napoca şi Istoria civilizaţiei iudaice moderne la Ateneul Pontifical Sant’ Anselmo din Roma. A fost directorul Institutului Italian de Cultură din Bucureşti între 2006 şi 2010, iar acum este membru de onoare al Institutului de Istorie "Nicolae Iorga" al Academiei Române.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON