URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 19 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
22 Iunie 2017, 20:51

"Arta restaurării": Obiecte de patrimoniu reînviate pot fi admirate în Cetatea Oradea (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Peste 30 de piese provenind din diferite epoci şi restaurate în cadrul mai multor muzee din nord-vestul României pot fi admirate, începând de joi, la Muzeul Cetăţii şi Oraşului Oradea. Spre deosebire de expoziţiile tematice, unde toate piesele au o anumită caracteristică comună, în expoziția „Arta restaurării”, privitorul are în faţă atât vestigii arheologice, cât şi obiecte de port sau artă plastică, icoane sau picturi din biserici de lemn.

Piesele au fost "reînviate" prin diferite tehnici de reconstrucţie, constând în procese fizice şi chimice de readucere a lor la starea iniţială. În cazul obiectelor din patrimoniul arheologic (vase, căni şamd) vorbim şi de reconstrucţia lor, de multe ori cu adăugarea elementelor lipsă. Refacerea unor picturi sau pânze ori a unor obiecte din metal lucrate în detaliu, cu respectarea tiparului original, reprezintă o muncă migăloasă, dar importantă, practic de salvare.

"Salonul acesta este rodul colaborării cu alte muzee", a declarat joi, în cuvântul de deschidere a expoziţiei, Angela Lupşea, directorul Muzeului Cetăţii şi Oraşului Oradea. Aceasa şi-a exprimat totodată dorinţa ca evenimentul să fie doar primul dintr-o îndelungată serie. Iniţiativa expoziţiei a aparţinut Muzeului Judeţean de Istorie şi Artă Zalău.

Luând apoi cuvântul, Ştefan Lipot, restaurator, a precizat că restaurarea oricărei piese din trecut presupune "şcoală, răbdare şi pasiune". "Patrimoniu avem, iar acum trebuie să-l valorificăm, prin expoziţii, conferinţe", a precizat acesta.

Oaspete al Oradiei la vernisaj, Emanoil Pripon, cercetător la muzeul din Zalău şi restaurator, a arătat, la rândul său, că "primul salon de felul acesta, de nivel regional, a fost organizat acum 15 ani", iar la el a participat Muzeul Ţării Crişurilor. "Oradea este un reper pentru astfel de evenimente, pentru că încă din anul 1998 se organizează astfel de expoziţii aici", a precizat Pripon.

"Arta restaurării" este o expoziţie itinerantă, fiind mutată şi vernisată dintr-un oraş într-altul. Ea a fost deschisă în premieră la Zalău, anul trecut, fiind mutată apoi la Cluj-Napoca, Satu Mare, iar acum la Oradea.

Expoziţia poate fi vizitată până pe 25 august la Muzeul Cetăţii şi Oraşului Oradea, Corpul A – Palatul Princiar, etajul unu, de marţi până duminică între orele 9-15. Biletul de intrare costă 5 lei şi include vizitarea tuturor spaţiilor muzeului.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON