URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 19 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
26 Septembrie 2013, 18:16

Al doilea weekend al Toamnei Orădene aduce Festivalul Pălincii în Parcul Bălcescu

Festivalul Toamna Orădeană, care în acest an se desfăşoară în perioada 20 septembrie - 13 octombrie, programează pentru acest weekend, pe lângă spectacolele din cadrul Festivalului Internaţional de Teatru Oradea şi un concert acustic Celelalte Cuvinte, şi o nouă ediţie a Târgului Pălincarilor.

Evenimentul va avea loc în Parcul Bălcescu, fiind, de altfel, organizat în colaborare cu administratorul parcului, Florica Sălăjan. "Şi-au anunţat prezenţa circa 20 de producători de pălincă. În plus vor mai fi câteva standuri cu mâncare şi câteva cu obiecte de artizanat", a spus, joi, într-o conferinţă de presă Mircea Oaie, directorul Direcţiei de Monitorizare Cheltuieli de Funcţionare şi Organizare Evenimente.

Târgul pălincarilor programează în weekendul 27-29 septembrie şi o serie de concerte de muzică populară, multe dintre ele programate cu ajutorul Centrului Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Bihor.

Vineri, de la ora 17, pe scenă vor urca Ansamblul Bărdăuţa din Borod, Ansamblul din Căbeşti, Ansamblul din Luncşoara, Ansamblul din Mădăras, Ansamblul din Tulca şi soliştii Violeta Gherman, Ioana Urs, Anca Pavel, Sabina Alb Leonte, Lucian Hus şi Sînziana Toader. De la ora 20, spectatorii vor vedea recitalul Ansamblului "Nuntaşii Bihorului" iar de la ora 21 vor urmări spectacolul interpretului Ion Dordoi.

Sâmbătă, tot de la ora 17, pe scenă vor urca Ansamblul din Şuncuiuş, Ansamblul din Roşia, Ansamblul din Răbăgani, Ansamblul din Lazuri de Beiuş şi soliştii Octavian Andrei Blaga, Ioana Urs, Violeta Gherman, Anca Pavel, Ovidiu Piscoi şi Monica Blaga. De la ora 20 vor începe în schimb concertele în aer liber date de "Feciorii Bihorului" şi soliştii Sînziana Toader, Elena Şerb, Simona Bejan, Lucian Hus şi Gemenele din Bihor.

Pentru duminică, ultima zi a târgului, organizatorii programează recitaluri ce vor începe mai devreme. De la ora 14.30, spectatorilor le vor cânta şi dansa "Feciorii Bihorului", Ionoi Aurel, Remus Bondar, Ionel Ban, Ciprian Mocan, "Nuntaşii Bihorului", Mariana Militaru-Blaj, Mihai Jula, Lia Beres, Nelu Oprean, Antoanela Ferche-Buţiu, Florica Ruja şi Maria Haiduc.

Spectacolele de dumincă vor continua, de la ora 17, cu Ansamblul Folcloric "Auşana", iar de la ora 18 cu recitalul susţinut de ansamblurile "Bihorul" şi "Crişana". De la ora 19.30 pe scenă va urca tânăra interpretă Dana Ionela Jurjuţ, concertele fiind încheiate de Grupul "Marmaţia" din Maramureş, care va cânta de la ora 20.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
taranoi
Baga-ti la muzica populara ca si pe vremea lui Ceasca! Cu primar de la tara devenim incet si noi orasenii niste tarani iar Oradea curand o comuna !!!
Postat 26 Septembrie 2013, 23:08 de des
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON