URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 19 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.

Timp liber

'Sunetul naturii': O nouă expoziţie, dedicată primăverii, la Casa Darvas – La Roche
Timp liber
De Mărţişor, Casa Darvas - La Roche va fi gazda unei noi expoziţii imersive dedicate primăverii, denumite "Sunetul naturii". Papagalii şi canarii vor fi vedetele muzeului Art Nouveau.
21 Februarie 2024, 10:31
Armonii excepționale la Oradea: concert cu lucrări de Debussy, Rahmaninov și Elgar
Timp liber
Concertul de joi al Filarmonicii Oradea, „Armonii excepționale”, va fi dirijat de Mihaela Cesa Goje, iar pianista ucraineană Anna Fedorova va fi solista serii. Programul include Preludiu la după-amiaza unui faun de C. Debussy, Concert nr. 2 pentru pian și orchestră, op.18 de S. Rahmaninov și Variațiunile Enigma de E. Elgar.
20 Februarie 2024, 11:36
Unde ieșim săptămâna asta, în Oradea: „Dragobetele pupă fetele” cu Semnal M
Timp liber
Se anunță o nouă săptămână bogată în evenimente în Oradea, de la expoziții sau ateliere până la concerte speciale de Dragobete și premiere de film. Află de ce alte evenimente te poți bucura săptămâna aceasta în oraș!
19 Februarie 2024, 11:55
Calendarul distracției: Care este agenda principalelor evenimente din Oradea în 2024
Timp liber
În Oradea se anunță evenimente de 9 milioane de lei. Urmează noi ediții ale unor târguri și festivaluri cu priză la public, în frunte cu Oradea FestiFall și Festivalul Medieval, cărora li se alătură evenimente pentru fanii lecturii, filmelor sau jazzului. Iată agenda noului an!
17 Februarie 2024, 10:31
„Inimioare” și „fantome”, în online: Mihnea Măruță a lansat la Oradea volumul „Identitatea virtuală. Cum și de ce ne transformă rețelele de socializare” (FOTO/VIDEO)
Știri Oradea
Librăria Humanitas din Oradea a găzduit vineri seară lansarea cărții „Identitatea virtuală. Cum și de ce ne transformă rețelele de socializare”, scrisă de clujeanul Mihnea Măruță, care și-a propus să cartografieze un fenomen ce-și pune tot mai mult amprenta asupra minților și stilului de viață al oamenilor. Și mai cu seamă al adolescenților, care se „oglindesc” în imaginea perfecțiunii și a bogăției, proiectată pe Facebook, Instagram sau TikTok, cu repercusiuni grave asupra stării lor psihice și felului în care relaționează cu realitatea. 
17 Februarie 2024, 09:01
Folk și poezie, cu trioul lui Emeric Imre, la Oradea (FOTO/VIDEO)
Timp liber
Atmosfera romantică s-a păstrat, în restaurantul orădean Noo’vo, și cu o zi după cea dedicată îndrăgostiților din toată lumea. Emeric Trio, adică triada formată din muzicienii Emeric Imre, Jimi Laco și Marius Roje, a concertat, joi seară, în localul care s-a umplut de amatori de folk. „Nebun de alb” a fost piesa așteptată a serii, însă de-a lungul a două ore, publicul a avut ocazia să asculte numeroase alte melodii cu versuri ale unor poeți de renume.
16 Februarie 2024, 08:40
Recital de pian gratuit pentru femei, susținut de Thurzó Zoltán, care a pus ochii pe noi recorduri Guinness
Știri Oradea
Pianistul Thurzó Zoltán, dublu recordman Guinness, susține în data de 9 martie, în sala festivă Partium, în premieră națională și locală, recitalul „Women Composers” cu lucrări semnate doar de compozitoare, atât românce, cât și din străinătate. Evenimentul va fi unul gratuit pentru doamne și domnișoare, ca un omagiu adus de artist mamei și bunicii lui. În plus, acesta are în plan doborârea de două noi titluri Guinness World Records, unul pentru înălțime și altul pentru viteză, desigur tot la pian.
15 Februarie 2024, 16:14
Party cu Mahmut Orhan, în Oradea. Biletele s-au pus în vânzare (VIDEO)
Timp liber
DJ-ul turc Mahmut Orhan, care a devenit celebru cu hituri ca „Feel”, „6 Days” sau „Save Me”, vine în martie la Oradea, ca invitat special al unui party organizat la Arena Antonio Alexe de Hive Events. Biletele s-au pus marți seara în vânzare, iar cele din grupa „pre-sale” s-au epuizat deja. 
14 Februarie 2024, 14:31
Compozitorul Mestre va fi prezent la concertul Filarmonicii Oradea. Concertmaestrul Nagy Kálmán va fi solistul serii
Timp liber
La concertul de joi seara al Filarmonicii, Melani Mestre, unul dintre compozitorii ale cărui lucrări se regăsesc în program, se va afla în sala Enescu-Bartok pentru prezentarea în premieră la Oradea a uneia dintre creațiile sale. Concertmaestrul Nagy Kálmán va fi solistul serii, iar dirijor va fi maestrul Hermann Szabolcs.
13 Februarie 2024, 18:31
We Will Rock You! Dan Helciug aduce la Noo'vo un concert tribut legendarei formații Queen (VIDEO)
Timp liber
Fanii orădeni ai legendarei trupe Queen se pot bucura de cântece de colecție ca „We Will Rock You”, „Bohemian Rhapsody”, „I Want to Break Free” ori „Love of My Life”, sâmbătă seara, la Noo'vo Resto Lounge, în concertul „My Queen Tribute”, adus de solistul Dan Helciug și formația sa. 
13 Februarie 2024, 15:08
Unde ieșim săptămâna asta în Oradea: Evenimente dedicate Zilei îndrăgostiților
Timp liber
Ziua Îndrăgostiților va fi sărbătorită în Oradea cu o mulțime de evenimente, de la un „Romantic Tea” la Casa Darvas - La Roche, până la cine speciale, însoțite de concerte, ori la spectacole de teatru. Află de ce alte evenimente te poți bucura săptămâna aceasta în Oradea!
12 Februarie 2024, 10:30
„Ai să mă ierți în fiecare noapte…”. Fanii orădeni au cântat alături de Ducu Bertzi, într-un show memorabil, la Noo’vo (VIDEO)
Timp liber
Refrene folk duioase au răsunat sâmbătă seara la Noo’vo Resto Lounge din centrul Oradiei, restaurant care s-a umplut pentru concertul pe care l-a susținut Ducu Bertzi, alături de Constantin Neculae, la chitară, și de Irina Furdui, la vioară. Fanii nu au așteptat prea mult și s-au alăturat cântării, fie că a fost vorba de celebra „M-am îndrăgostit numai de ea”, fie că a fost vorba despre cântece maramureșene, ca „Săracă inima me”. 
11 Februarie 2024, 12:55
Primăvară cu ritm: La Familia, Paraziții, Direcția 5, Taxi și Dirty Shirt sunt doar câteva dintre trupele care susțin concerte, în martie, la Oradea
Timp liber
La Familia, Paraziții, Direcția 5, Taxi și Dirty Shirt sunt doar câteva dintre trupele care susțin concerte, în martie, la Oradea. Biletele pentru show-urile din prima lună de primăvară s-au pus deja în vânzare, iar oferta este generoasă și acoperă diferite preferințe muzicale, de la rock la hip-hop. 
11 Februarie 2024, 09:35
'Tipografia de idei' continuă vara aceasta la Muzeul Ţării Crişurilor. Concerte, conferinţe şi spectacole gratuite pentru public
Știri Bihor
Proiectul "Tipografia de idei" al Muzeului Ţării Crişurilor, în cadrul căruia au avut loc, în vara anului trecut, o sumedenie de evenimente printre care concerte Iris, Cargo şi Bosquito, va continua şi vara aceasta şi va începe din 22 iunie.
09 Februarie 2024, 13:31
Kids, Love is in the air, la ERA Park Oradea
Timp liber
Kids, Love is in the air, pe 11 februarie, la ERA Park Oradea! La fel ca în fiecare an, centrul comercial din Calea Aradului nr. 62 sărbătorește iubirea organizând evenimente speciale. Unul dintre ele, dedicat celor mici, se va desfășura duminică între orele 17 și 20, în sala de evenimente a complexului.
09 Februarie 2024, 12:16
Mai mulți tineri artiști din Oradea expun artă contemporană în Galeriile Reperaj din Cetate
Știri Bihor
Zeci de lucrări de artă, care compun expoziţia "Dialog vizual", vor putea fi admirate începând de marţi, 13 februarie, la Galeriile de Artă Reperaj din Cetatea Oradea. Acestea sunt realizate de tineri artişti orădeni, elevi şi studenţi, îndrumaţi de profesoara lor, Florina Silvia Iepure.
08 Februarie 2024, 14:35
„Dragobetele pupă fetele”: Poţi sărbători iubirea în stil rock, cu Semnal M, la Noo’vo Resto Lounge
Timp liber
În şirul de evenimente programate în perioada următoare la Noo’vo Resto Lounge se află şi unul dedicat sărbătorii româneşti a iubirii, Dragobetele. Invitaţii speciali ai evenimentului „Dragobetele pupă fetele”, programat în seara de 24 februarie, sunt rockerii de la Semnal M. 
08 Februarie 2024, 13:15
Ce spune directorul APTOR despre ideea că Oradea este un oraș în care vizitatorii pot să... doarmă 
Știri Oradea
Cele 31 de evenimente mari organizate de-a lungul anului 2023 de către Asociația pentru Promovarea Turismului în Oradea și Regiune au însumat 500.000 de participanți, potrivit raportului prezentat miercuri de directorul Alexandru Chira. Întrebat de jurnaliști despre ideea vehiculată de unii că în Oradea nu sunt prea multe lucruri de făcut, expusă recent chiar într-un articolaș umoristic și de celebrul site Times New Roman, Chira a spus că agenda locală cuprinde evenimente importante, iar vara și toamna acestea se țin aproape weekend de weekend.
07 Februarie 2024, 19:05
Concert „Bernstein și Beethoven în armonie”, joi, la Filarmonica Oradea
Timp liber
Concertul simfonic de joi al Filarmonicii de Stat are în prim-plan doi compozitori inovatori, Ludwig van Beethoven și Leonard Bernstein, ale căror lucrări vor fi redate de orchestra orădeană, condusă de Jankó Zsolt.
06 Februarie 2024, 20:43
Unde ieșim săptămâna asta, în Oradea: Ce filme pot fi văzute la noul Cinema Palace OSC
Timp liber
Această săptămână se anunță bogată în evenimente, atât pentru cei mari, cât și pentru cei mici. Copiii sunt așteptați la ateliere despre păsările care iernează în România, la Muzeul Țării Crișurilor, ori la un club de carte dedicat lor, la Librăria Scriptum, iar adulții la un concert Ducu Bertzi, la o petrecere exclusivistă dedicată Valentine's Day ori la un concert special al Filarmonicii. Lângă toate acestea, mai își face loc și un film în cel mai nou cinema din oraș.
05 Februarie 2024, 10:41
Un istoric din Oradea lansează o carte despre arhitectul Anton Szallerbeck, care a proiectat inclusiv Liceul greco-catolic
Timp liber
Muzeul Memorial "Aurel Lazăr" din Oradea va găzdui joi, 8 februarie, de la ora 17, un nou eveniment din seria "Cartea lunii", în cadrul căruia va fi prezentat un volum dedicat arhitectului Anton Szallerbeck, ce include imagini de epocă.
04 Februarie 2024, 17:51
De la realitate la poveste: Măști folosite în tratamentul bolnavilor de cancer au noi forme și culori, într-o expoziție deschisă la Oradea (FOTO)
Timp liber
Timp de două săptămâni, orădenii au ocazia să vadă o nouă expoziție interesantă găzduită de Casa Darvas-La Roche. 26 de măști purtate de bolnavi de cancer la tratamentele cu radioterapie au fost reinterpretate de artista locală Mirela Dobrescu, cea care a dat fiecărui obiect o nouă formă și culoare, transformându-l dintr-un dispozitiv medical într-o poveste. Nu întâmplător expoziția a fost deschisă duminică, deoarece pe 4 februarie se sărbătorește Ziua Mondială de Luptă Împotriva Cancerului.
04 Februarie 2024, 15:32
S-a deschis Fun Hub la Oradea Shopping City: 5 săli de cinema, biliard, bowling, trambuline, jocuri arcade. Cum arată noua zonă de distracție din oraș (FOTO)
Timp liber
Oradea Shopping City a inaugurat, începând de sâmbătă, 3 februarie, un spațiu generos pentru petrecerea timpului liber. Fun Hub are cinematograf - Cinema Palace, „fratele” celui din Lotus - cu cinci săli, dotate cu proiectoare Sony 4K, o mulțime de jocuri de tip arcade, o sală cu trambuline, biliard, bowling, cafenea și pizzerie. 
100 de ani de la primul concert al Filarmonicii la Oradea: Bagheta de atunci și documente originale vor fi expuse la pauză (FOTO)
Timp liber
Concertul de acum 100 de ani, primul de la înființarea Societății Filarmonicii la Oradea, va fi reiterat marți, de la ora 19, în sala Enescu Bartok, și va avea același program. La pauză, curioșii vor putea vedea bagheta dirijorului de atunci, Vomácska József, partiturile originale ale acestuia precum și alte documente ale vremii, toate puse la dispoziție în ziua evenimentului de către deținătorul lor de acum, pianistul Thurzó Zoltán.
02 Februarie 2024, 18:26
Târg caritabil pentru animalele fără stăpân, la ERA Park Oradea
Timp liber
Centrul comercial ERA Park Oradea va găzdui duminică, 4 februarie, o nouă ediție a târgului caritabil dedicat animalelor fără stăpân și toată lumea este invitată să treacă pe la standuri.
02 Februarie 2024, 14:36
Seri cu farmec la Noo’vo: Avalanșă de evenimente la localul din centrul Oradiei. Vezi programul acestora! (FOTO)
Timp liber
Avalanșă de evenimente la restaurantul Noo’vo din centrul Oradiei, printre care concerte Ducu Bertzi, Taxi și Mihai Mărgineanu. Localul îi îmbie pe orădeni și pe turiști cu seri pline de muzică, distracție și mâncare bună, agenda evenimentelor fiind plină în următoarele două luni.
01 Februarie 2024, 17:31
Atelier de confecționat mărțișoare, dedicat copiilor, la Muzeul Țării Crișurilor din Oradea 
Știri Oradea
Muzeul Țării Crișurilor organizează în perioada 13 februarie - 1 martie un atelier ­dedicat copiilor, în cadrul căruia aceștia vor putea confecționa mărțișoare, pe care la final le vor lua acasă pentru a le face cadou persoanelor dragi.
31 Ianuarie 2024, 15:47
Emoții pianistice în concertul de joi al Filarmonicii Oradea
Timp liber
„Emoții pianistice” este noul concert simfonic propus de Filarmonica Oradea, care își așteaptă melomanii joi, de la ora 19, în sala Enescu-Bartok. Dirijorul Cristian Orosanu, pianista Adriana Paler și orchestra vor interpreta lucrări de M. P. Mussorgsky și M. Ravel.
31 Ianuarie 2024, 15:22
„Teatrul vine la tine”: Spectacole de teatru gratuite în satele din Bihor
Știri Bihor
Asociația Teatrul de Copii din Oradea, sub îndrumarea actorului Șerban Borda, va aduce spectacole în mediul rural prin proiectul "Teatrul vine la tine", sprijinit de Fundația Comunitară Oradea. Evenimentele sunt gratuite și vor avea loc în 5 sate din județul Bihor.
Farfarello, din nou la Oradea, pe scena de la Noo’vo Lounge (VIDEO)
Timp liber
Iubitorii de muzică sunt invitați sâmbătă, 3 februarie, la un eveniment inedit la Noo’vo Lounge, unde celebrul violonist german Mani Neumann, poreclit și Violonistul Diavolului, alături de chitaristul Ulli Brand, va aduce grupul farfarello din nou în vestul țării, pentru prima dată într-o formulă acustică.
30 Ianuarie 2024, 15:41
  1 2 3  5  7 8 9  

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON