URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 19 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.

Timp liber

A început sezonul de via ferrata. Următoarea tură, anunțată pentru duminică în Vadu Crișului 
Timp liber
Temerarii pot ieși din nou să cucerească stâncile din zonele pitorești ale județului Bihor, căci a început sezonul de via ferrata. Următoarea ieșire este programată duminică, pe traseele din Vadu Crișului, unde Clubul Montan Apuseni va organiza atât o tură de inițiere, cât și una de dificultate medie. 
07 Martie 2024, 09:48
Lansare de carte dedicată regretatei artiste-păpușar Maria Mierluț, la Oradea
Timp liber
La un an de la moartea actriței și regizoarei de teatru de animație Maria Mierluț, Trupa Arcadia a Teatrului Regina Maria invită orădenii sâmbătă, 9 martie, de la ora 11:30, la lansarea cărții „Păpușa eram eu - Omul de teatru Maria Mierluț”, semnate de Toma Hogea.
06 Martie 2024, 20:26
„Dulce pentru pufoşenii”: Târg de prăjituri în Oradea, pentru ajutorarea câinilor fără stăpân
Timp liber
Stăpânii de câini din Oradea și oamenii care pur și simplu vor să ajute necuvântătoarele sunt așteptați sâmbătă, 16 martie, la un târg de prăjituri dedicat cățeilor care nu au stăpân. Pe lângă prăjiturile făcute în casă, vor fi scoase la vânzare și alte produse artizanale, precum decoruri pentru Paști.
06 Martie 2024, 18:21
Boa, pitoni și alte reptile, printre care și o specie de crocodil, vor fi expuse la Muzeul din Cetatea Oradea 
Timp liber
Specii de șerpi boa sau de pitoni vor putea fi vizitate la Muzeul Orașului Oradea din Cetate, începând din 12 martie, de la ora 13:00, când va avea loc vernisajul expoziției temporare de reptile și arahnide tropicale vii.
06 Martie 2024, 16:20
Femeia, sărbătorită de Clubul Varadinum cu o expoziţie, în Piaţa Unirii din Oradea (FOTO)
Timp liber
Clubul de fotografie Varadinum organizează joi, 7 martie, un nou vernisaj în Piaţa Unirii, de data aceasta tema expoziţiei fiind femeia.
05 Martie 2024, 20:39
„Sărutări furate” de Ziua Femeii la Filarmonica Oradea
Timp liber
Doamnelor și domnișoarelor li se pregătește o seară de 8 Martie cu „Sărutări furate” la Filarmonica de Stat Oradea. Concertul promite o celebrare a femeii, piesele din repertoriul spaniol și mexican fiind o dedicație din partea domnilor.
05 Martie 2024, 14:55
„Fil Nouveau - Feel Young”: Tinerii pot concerta din nou alături de Orchestra Filarmonicii Oradea
Timp liber
Tinerii instrumentiști din toată țara pot cânta din nou alături de Orchestra Filarmonicii, în cadrul celei de a III-a ediții a proiectului cultural „FIL NOUVEAU - Feel Young”, desfășurat de instituția orădeană. Evenimentul va avea loc în mai, iar până atunci instrumentiștii talentați au timp să urmeze pașii de înscriere.
04 Martie 2024, 17:21
Copiii sunt așteptați să descopere Corul Filarmonicii Oradea, prin concerte interactive
Timp liber
Filarmonica Oradea își deschide porțile pentru copii și îi așteaptă să descopere corul, în cadrul unui concert interactiv moderat, în română și maghiară, și dirijat de Dalma Toadere. Vor avea loc 6 astfel de întâlniri, de marți până joi, dedicate atât școlarilor din clasele 0-IV însoțiți de învățători, cât și oricărui micuț curios.
04 Martie 2024, 14:47
Colocviu internațional despre tineri și biserică, la Oradea. Printre invitați, rectorul de la Babeș-Bolyai și un profesor din Canada
Timp liber
Colocviul internațional „Biserica de mâine și tinerii, angajamente și noutăți” va cuprinde prelegeri dedicate problematicilor actuale ale tinerilor, susținute de nume importante din viața academică universitară românească și internațională, discuții pe grupuri, concertul „Andrei Tudor & Orchestra – De dragul tău!”, la Teatrul „Regina Maria”, și o masă rotundă cu mai mulți episcopi. Evenimentul va avea loc în perioada 10-12 martie la Seminarul Teologic Greco-Catolic „Sfinții Trei Ierarhi Vasile, Grigore și Ioan” din Oradea.
04 Martie 2024, 14:08
„Sunetul naturii”... indoor. Flori și păsări exotice, în noua expoziţie din Casa Darvas - La Roche (FOTO)
Timp liber
Casa Darvas – La Roche găzduiește pe tot parcursul lunii martie expoziţia "Sunetul naturii", cu decoruri florale, colivii cu diferite păsări, precum și cu tablouri, toate amintind de caracteristicile stilului Art Nouveau.
04 Martie 2024, 12:31
Unde ieșim săptămâna asta, în Oradea: Serie de concerte și evenimente dedicate femeii
Timp liber
Evenimentele dedicate Zilei Internaționale a Femeii țin prim-planul agendei din Oradea în această săptămână. Se anunță un concert cu trei tenori italieni, altele susținute de Blue Monday, Taxi și Mircea Baniciu, precum și petreceri pentru doamne și domnișoare, printre care una cu Faydee.
04 Martie 2024, 10:31
Sounds of Oradea, TIFF ori FestiFall: În ce perioade se vor ține, în acest an, principalele târguri și festivaluri din oraș
Timp liber
Primăvara va aduce și primele mari evenimente publice din oraș, organizate sau sprijinite de Asociația pentru Promovarea Turismului din Oradea și Regiune, cum ar fi „Oradea ne unește”, regal folcloric dedicat Zilei eliberării Oradiei, un concurs organizat în premieră și dedicat dirijorilor din toată lumea și Târgul de Paști, care se va ține în perioada 26 aprilie – 6 mai, în Cetate. 
02 Martie 2024, 18:55
Armonii de primăvară: Festivalul Primăverii de la Oradea programează șase concerte și recitaluri speciale
Timp liber
Creații semnate de Enescu, Mozart și Dvořák vor putea fi audiate în cadrul noii ediții a Festivalului Primăverii de la Oradea. Melomanii se vor bucura de șase seri speciale, alături de orchestra Filarmonicii locale și de invitați ca dirijorul Tiberiu Soare și soliștii Răzvan Suma și Bogdan Zvorișteanu.
02 Martie 2024, 10:35
„Sincron”, expoziția studenților și profesorilor de la Arte decorative, Design și Design vestimentar
Timp liber
Facultatea de Arte din Oradea îi invită pe bihoreni să vadă expoziția „Sincron”, care cuprinde lucrări realizate de studenți, absolvenți și profesori de la specializările Arte decorative, Design și Design vestimentar. Vernisajul va avea loc sâmbătă seară, iar expoziția va rămâne deschisă până pe 15 martie.
01 Martie 2024, 19:21
Tablourile unor pictori orădeni contemporani vor putea fi admirate la Muzeul Țării Crișurilor
Știri Bihor
Muzeul Țării Crișurilor Oradea va găzdui vineri, 1 martie, la ora 14, în sala dedicată expozițiilor temporare a Secției de Artă, vernisajul "Pictori orădeni contemporani".
29 Februarie 2024, 20:21
Te pregătești de nuntă? Începe cea mai mare ediție MOJO Wedding Expo, la ERA Park Oradea. Acum, și în sala de evenimente!
Timp liber
ERA Park Oradea va găzdui, în perioada 1-3 martie, o nouă ediție a MOJO Wedding Expo, cea mai mare de până acum, cu peste 80 de furnizori și cu cea mai mare diversitate de servicii! Ca o noutate, anul acesta târgul de nunți se va desfășura și în sala de evenimente a complexului comercial din Calea Aradului nr. 62, respectiv în zona de galerii, unde viitorii miri vor fi așteptați de aproximativ 70 de furnizori de servicii și de alte produse specifice nunții! 
29 Februarie 2024, 15:30
Balul Mozart, JOI, la Queen Mary. Clubul Kiwanis Art Oradea îi invită pe doritori să-i susțină activitățile caritabile la un eveniment inedit
Timp liber
Clubul Kiwanis Art Oradea, devenit cunoscut în comunitate prin diversele proiecte caritabile pe care le-a inițiat în special pentru sprijinirea tinerilor talentați, îi invită pe toți cei care vor să-i susțină activitățile la Balul Mozart, un eveniment inedit, în care vor evolua mai mulți tineri artiști locali, care va avea loc joi în sala de evenimente Queen Mary din centrul orașului.
28 Februarie 2024, 11:34
„Magia Muzicii”: Seară cu lucrări celebre și concert de pian la Filarmonica din Oradea 
Timp liber
Georges Bizet, Dmitri Șostakovici și Ludwig van Beethoven sunt compozitorii ale căror lucrări vor fi interpretate joi seară, de la ora 19, la Filarmonica de Stat Oradea, în concertul intitulat „Magia Muzicii”. Solistul invitat este pianistul Andreas Iliuță, care spune că se întoarce la Oradea, „loc drag sufletului”. 
27 Februarie 2024, 18:01
Mirosuri de primăvară: Atelier de preparat parfum, în Oradea, susținut de designerul Dorin Negrău
Timp liber
La începutul lunii martie, iubitorii mirosurilor îmbietoare sunt invitați la un atelier de preparat parfum, dedicat elevilor de liceu, dar și adulților. Atelierul va avea loc în data de 7 martie, în incinta Muzeului Țării Crișurilor Oradea și va fi găzduit de designerul Dorin Negrău.
27 Februarie 2024, 11:31
„Dragostea-i ca și o râie”: Concert Nightlosers, la Noo'vo Resto Lounge (VIDEO)
Timp liber
„Bate vânt de la Orade! Lumea ne vrea din nou la Noo'vo Resto Lounge, așa că venim pe 29 februarie! E prima dată în viața noastră când cântăm pe 29 februarie...”, transmit membrii formației Nightlosers. 
26 Februarie 2024, 17:00
Unde ieșim săptămâna asta, în Oradea: Mircea Cărtărescu despre „Aventura literaturii”
Timp liber
Se anunță zile aglomerate pentru bihorenii care nu vor să rateze evenimentele bune care au loc în Oradea. În această săptămână, sunt programate câteva concerte interesante, un show de stand-up comedy și întâlniri cu doi scriitori, unul dintre ei fiind Mircea Cărtărescu.
26 Februarie 2024, 10:00
Concert de primăvară la Oradea, cu artiști celebri: „Drag de Mărțișor”
Timp liber
Centrul de Cultură al Județului Bihor a lansat o invitație la un concert de primăvară, intitulat „Drag de Mărțișor”, care va reuni pe scenă numeroși cântăreți de folclor. Spectacolul va avea loc joi, 7 martie, începând cu ora 18, la Casa de Cultură a Sindicatelor din Oradea, iar biletele s-au pus deja în vânzare.
25 Februarie 2024, 17:28
Ofertă bogată pentru orădenii care vor să sărbătorească 1 și 8 Martie. O listă de evenimente!
Timp liber
Mărțișoarele de 1 Martie și florile de 8 Martie pot fi însoțite în acest an și de alte cadouri valoroase, care să marcheze debutul unui sezon înfloritor. Multele evenimente plănuite la începutul lunii martie în Oradea au în prim-plan artiști locali, invitați din țară, precum și din străinătate, iar oferta muzicală este felurită.
25 Februarie 2024, 11:09
Un an în imagini: Cele mai bune fotografii de presă din Oradea și din Debrețin, expuse la Cetate (FOTO)
Timp liber
Pentru al nouălea an la rând, Asociația Euro Foto Art a adunat într-o expoziție cele mai reușite fotografii de presă din Bihor și din județul vecin Hajdu Bihár. Fotoreporterii cu cele mai bune imagini au fost premiați, odată cu deschiderea expoziției.
25 Februarie 2024, 09:08
O violă de secol 18, care a răsunat în Oradea sub bagheta lui Michael Haydn, va fi restaurată, pentru a putea fi iar folosită (FOTO)
Știri Bihor
În anii următori, orădenii vor avea ocazia să asculte cum sună o violă fabricată în secolul 18 și care și-a „început” cariera tot în orașul lor, pe vremea când dirijorul orchestrei episcopale romano-catolice din Oradea era compozitorul austriac Michael Haydn. Aflat în colecția unui muzician local, instrumentul este acum în mâinile unuia dintre cei mai renumiți restauratori din Europa.
24 Februarie 2024, 16:45
'Oradea donează o pâine'. Sărmanii vor primi pâini în patru locuri din oraş
Timp liber
Iniţiativa "Oradea donează o pâine", o campanie umanitară care susţine donarea de pâini sărmanilor din oraş şi care a fost sistată din 2020 până anul acesta din cauza pandemiei, va fi reluată joi, 29 februarie.
23 Februarie 2024, 19:59
'Tales of tails': La Oradea s-a deschis un studio foto dedicat și animalelor de companie (FOTO)
Știri Bihor
De săptămâna trecută, în centrul Oradiei funcţionează un nou studio de foto şi video, acesta fiind dedicat şi iubitorilor de animale şi patrupedelor lor. Ineditul proiect a fost lansat de fotograful Silviu Filip şi compozitorul Gabriel Băruţă.
22 Februarie 2024, 20:00
Întîlnirile „Familia”: Mircea Cărtărescu la Oradea, în dialog cu Dan-Liviu Boeriu
Timp liber
Revista Familia și Biblioteca Județeană „Gheorghe Șincai” Bihor, în parteneriat cu Editura Humanitas, Muzeul Țării Crișurilor – Complex muzeal, Consiliul Județean Bihor și Primăria Oradea, organizează în data de 2 martie, începînd cu ora 17:00, în Sala de conferințe a Muzeului Țării Crișurilor, o întîlnire-eveniment cu scriitorul Mircea Cărtărescu.
22 Februarie 2024, 13:09
Hai, România! Povestea Generației de Aur din fotbalul românesc va fi proiectată, în avanpremieră, la Cinema Palace, în prezența unor invitați speciali (FOTO/VIDEO)
Timp liber
Documentarul realizat despre cea mai spectaculoasă perioadă a fotbalului românesc, în care „naționala” a ajuns pe locul trei în lume și s-a calificat de trei ori la rând la Campionatul Mondial, va fi proiectat, în avanpremieră, pe 28 februarie, de la ora 19.30, la Cinema Palace din Lotus Center. Emerich Ienei, Zeno Bundea, Claudiu Keșeru, Mihai Neșu sunt invitații speciali ai evenimentului.
22 Februarie 2024, 12:30
Cele mai bune fotografii de presă din Bihor și Hajdú Bihar în 2023, realizate inclusiv de fotoreporterii BIHOREANULUI, vor fi expuse la Cetatea Oradea (FOTO)
Timp liber
Imagini care reflectă momente și evenimente importante petrecute în 2023, în viața publică din Bihor și din județul vecin, Hajdú Bihar, vor putea fi admirate, la Cetatea Oradea. Vernisajul expoziției dedicate finaliștilor și câștigătorilor celei mai recente ediții a concursului de fotografie de presă organizat de Asociația Internațională „Euro Foto Art” va avea loc sâmbătă, de la ora 18, la Centrul Expozițional EFA, Galeria „Matei Stegerean” din Corpul E al fortăreței orădene.
22 Februarie 2024, 08:50
  1 2  4  6 7 8  

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON