URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 19 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
25 Aprilie 2013, 17:51

30 de ani de Tezaur Folcloric, sărbătoriţi la Oradea (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere
Şcoala de Arte "Francisc Hubic" Oradea şi Consiliul Judeţean Bihor, (CJ) în colaborare cu Televiziunea Română, au organizat, miercuri seara, la Casa de Cultură a Sindicatelor o ediţie jubiliară a emisiunii "Tezaur Folcloric", la împlinirea a 30 de ani de când este transmisă pe post.

Mărioara Murărescu printre bihoreni

Încă de la ora 17, cu o oră înainte de începerea spectacolului, holurile Casei de Cultură a Sindicatelor deneniseră neîncăpătoare pentru spectatorii care aşteptau cu nerăbdare să-i vadă pe scenă pe invitaţii îndrăgitei realizatoare a emisiunii Tezaur Folcloric, Mărioara Murărescu.

Artiştii şi realizatoarea emisiunii au ţinut în suspans publicul întârziind câteva minute, însă, datorită ropotelor de aplauze, Mărioara Murărescu a fost nevoită în final să dea startul maratonului folcoric. "Mă simt foarte bine aici între bihoreni. Iată că au trecut 30 de ani de când emisiunea a adunat, ca într-o imensă ladă de zestre, obiceiuri populare, cântece, tradiţii şi orice altceva şi-ar mai fi putut dori să colecţioneze un iubitor de folclor. Mulţi dintre cei care vă vor încânta astăzi erau nişte boboci acum 30 de ani când au cântat pentru prima oară în Tezaur Folcloric, iar acum sunt în plenitudinea actului artistic, sunt în apogeul carierii lor", le-a spus Mărioara Murărescu celor prezenţi.

Programul artistic a început cu apreciaţii artişti bihoreni Cornel Borza, Leontin Ciucur, Maria Sidea şi Florica Zaha. Pe lângă aceştia, pe scena Casei de Cultură au urcat interpreţi din mai toate zonele ţării: Maramureş, Sălaj, Bistriţa-Năsăud, Alba, Hunedoara, Banat, Oltenia, Moldova şi zona Muncelului.

Fiecare artist a fost aclamat de spectatorii din sală, însă interpreţii le-au cerut spectatorilor să o aplaude şi pe amfitrioana serii, Mărioara Murărescu, dar şi orchestra "Rapsodia Bihoreană", condusă "dumnezeieşte", după cum au spus artiştii, de către profesorul Liviu Buţiu.

Spirit de sărbătoare

Spectacolul de miercuri de la Oradea va fi difuuzat pe TVR în preajma Sărbătorilor de Paşte, motiv pentru care scena Casei de Cultură a fost umplută de flori, iar pe masa de la care Marioara Murărescu a prezentat spectacolul se găseau ouă roşii şi încondeiate din Ţara Beiuşului.

În cadrul spectacolului, preşedintele CJ Bihor, Cornel Popa, i-a înmânat Marioarei Murărescu un coş imens cu flori şi o plachetă aniversară. "Vă mulţumim că sunteţi aici cu noi la ceas aniversar. Sunteţi doamna sufletelor noastre care timp de 30 de ani s-a ocupat cu perseverenţă şi stoicism de noi şi ne-a învăţat ce înseamnă tradiţie şi folclor", a spus Cornel Popa.

Publicul a aplaudat fiecare artist de pe scenă, însă, Nicolae Furdui Iancu a fost singurul care a reuşit să-i ridice pe toţi cei 700 de spectatori în picioare. Orădenii au cântat alături de el "Noi suntem români".

Mărioara Murărescu a subliniat faptul că cei 25 de instrumentişti ai orchestrei "Rapsodia bihoreană" au fost cei care au muncit cel mai mult în seara de miercuri, acompaniind 100 de melodii.

"Am scris peste 2.500 de partituri care ne vor intra în arhivă. Suntem o orchestră profesionistă în adevăratul sens al cuvântului. Nu acceptăm să se cânte după ureche, ci după note. Şi încercăm să implementăm acest sistem şi în ţară. Am ajuns la a patra ediţie în care acompaniem Tezaurul Folcloric, în diverse oraşe din ţară", a spus dirijorul Liviu Buţiu.

Cei care au mai urcat pe scenă în spectacolul maraton au fost: Nicolae şi Nicuşor Mureşan, Florentina şi Petre Giurgi, Alexandru Pugna cu grupul Valeria Peter Predescu. Cristian Pomohaci, Nicolae Furdui Iancu, Liliana Laichici, Adrian Stanca, Felicia Stioan, Maria Coman, Dan Doboş, Cornelia Ciobanu, Alexandru Brădăţanu, Angelica Flutur, Gavril Prunoiu, Nineta Popa, Ciprian Roman, Mariana Deac, Mariana Căpitănescu Ionescu, Georgel Nucă, Gheorghe Gheorghe, Alexandra Chira, Teofil Chira, Grupul Lioara al Şcolii de Arte "Francisc Hubic", Antonela Ferche Buţiu, Florica Zaha, Cornel Borza, Leontin Ciucur, Maria Sidea, Maria Haiduc, Constantin Enceanu, Marius Brutaru, Leontina Fărcaş cu grupul mugurilor de tezaur, Daniela Jurjuţ, Călin Ban, şi "moştenitoarele" Ioana Urs, Andreea Puşcaş şi Andrada Tulvan.

Mihai Mateaş

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON