URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 25 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
25 Februarie 2012, 09:01

Un licean orădean a scris un roman despre prima dezamăgire în dragoste, trăită într-o lume a viciilor

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Un tânăr şi-a tradus dezamăgirea din dragoste în proză. Aflat în perioada de "convalescenţă", într-o casă la ţară, el a scris cu stiloul un manuscris pe care l-a numit "Amintiri din prezent". Graţian Lascu, elev în clasa a XII-a la Colegiul Economic Partenie Cosma, şi-a lansat primul roman vineri seară, la Hotel Continental, tipărit la Editura Arca, a omului de cultură Mircea Bradu.

Iubire între fumuri

Veniţi să-l încurajeze au fost colegi şi prieteni, bloggeri, mulţi membri ai familiei, printre care şi bunicii lui Graţian, diriginta acestuia, dar şi directorul Colegiului, Răzvan Vonea, astfel încât, după începerea lansării, peste 100 de persoane se aflau în sală.

Primul care a vorbit despre cartea lui Graţian a fost jurnalistul şi poetul Florin Budea, cel care semnează, de altfel, şi cuvântul introductiv al volumului. "Am citit cartea fără să ştiu cine este autorul şi mă aşteptam să fie cineva mai în vârstă. Am întâlnit cu adevărat valoarea acestei cărţi când am văzut că e scrisă de un copil", a spus acesta.

Povestea romanului a fost prezentată apoi ca jurnalul unei iubirii de secol XXI, trăită de un tânăr în clasa a X-a, care se descrie drept fiind misogin, într-o lume a cărei contur e desenat cu ajutorul viciilor: ţigări, cafea, alcool şi nopţi în cluburi. "Prizonier într-o cameră de spital ori de ospiciu sau doar în imaginaţia lui, eroul principal ţine jurnalul unei poveşti de dragoste. (...) Candoarea amorurilor de altădată e înlocuită aici de sinceritatea, adesea brutală, a trăirilor şi mai ales a felului în care sunt exprimate acestea. Bun sau rău, avem sub ochi "un roman de generaţie", o generaţie care iubeşte altfel. Nu mă întrebaţi cum! Aş putea îndrăzni, cel mult, să spun că generaţia de azi iubeşte aşa cum trăieşte: în stilul fast-food, pe furate, pe fugă, incert, printre altele, nestatornic...", a cuvântat jurnalistul din prefaţa sa.

Inspiraţie din dezamăgire

Întreruptă de mai multe ori de colegi, dar şi de unii profesori ai lui Graţian, care au sosit cu întârzire, lansarea a continuat cu "critica" lui Florin Ardelean, scriitor şi lector dr. al Universităţii din Oradea, care şi-a început discursul spunând că scriitori ajung cei care suferă un "derapaj", căci nimeni nu se apucă să scrie de fericire sau "când merge la mare".

"Este romanul lui Graţian un text despre dragoste? Nu ştiu. Nu cred. Autorul se îndrăgosteşte, într-o clipă de neatenţie, căci se prezintă drept fiind misogin, de Larisa. (...) După care vine eşecul, motivul pentru care povestea a devenit un roman. Din acel eşec, acea relaţie zdrobită, cu o fată care avea mai multe experienţe şi o singură filosofie - "Nu eşti primul şi nici ultimul" -, se naşte scriitorul. De multă vreme nu m-am bucurat pentru eşecul altuia mai mult decât pentru eşecul lui Graţian", a spus Florin Ardelean.

Fără Larisa...

Din spusele celor prezenţi, romanul lui Graţian ar fi stârnit rumoare între colegii lui, dar şi între anumiţi profesori, care l-ar fi considerat vulgar din pricina unor scene erotice şi a decorului prezentat, în care adolescenţii fumează în băi şi au cu totul alte preocupări decât şcoala.

Totuşi, chiar un cadru didactic al Colegiului, profesorul de economie Virgil Blage, invitat să vorbească la lansare, spune că volumul nu ar trebui să şocheze. "Nu e nimic pervers în această carte. Cu toate acestea am înţeles că unele persoane de sex feminin ar fi prins culori când au citit-o. Nu există roman care să nu aibă un pasaj de erotism", a spus acesta, concluzionând că debutul elevului său este unul promiţător.

În ceea ce-l priveşte pe autor, acesta a declarat că i s-a împlinit un vis, mai ales că a durat un an şi jumătate până a reuşit scoată o carte, fiindcă "editurile nu vor să promoveze tineri, ci vor profit". De altfel, Graţian a amintit că a reuşit să strângă o parte din fondurile necesare editării romanului scoţând la vânzare cărţi din propria bibliotecă pe blogul său, într-o campanie pe care a numit-o "100 de cărţi pentru o carte".

"Nu ştiu ce trebuie să spun, ştiu doar că mi s-a împlinit un vis. Cred că până la urmă toate nopţile nedormite, scrumierele pline, paharele goale nu au fost în zadar. Atunci eu aşa m-am regăsit, aşa am iubit, aşa am scris. Un regret cred că-l am. Am făcut acum două zile o invitaţie specială pentru o anumită persoană, iar ea nu este în sală", a spus tânărul autor, referindu-se cel mai probabil la fata care i-a frânt inima şi, în felul acesta, l-a făcut să scrie primul roman.

Minute în şir după lansare, liceanul a dedicat cărţi colegilor, dar mai ales colegelor.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
5 Comentarii
...
Cine-i director?
Postat 25 Februarie 2015, 21:18 de titel
Cumpara carte
Multumesc tuturor pentru sustinerea si increderea acordata unui tanar ce a avut un vis nebun. Primul tiraj de 200 exemplare s-a epuizat in 48 de ore iar azi a venit cel de-al doilea. Cartea se poate cumpara de la mine personal, costa 10 lei si ma imi puteti trimite datele voastre pe gratian.lascu@gmail.com
Postat 03 Martie 2012, 02:04 de Gratian Lascu
replica la articol
Felicitari ,bravo ,si la mai mare Gratian Lascu si sa scrii cit de multe carti!Nu comentez nimic pentru ca nu am ce comenta ,dar dupa ce voi citi cartea dupa aceea voi comenta,pot sa spun ca pina acum 3 persoane din familie au citit cartea inainte mea ,eu un roman simplu urmez sa o citesc ultimul !:))=))I-a de aici Gratian Lascu o uratura ..Prietenii indiferent de partid se ajuta intodeauna in orice situatie,si intodeauna recunoaste un prieten care te ajuta la greu,nu ceilalti care numai la bine sunt cu tine!:))=)) Acesta este opinia lui Romanul Simplu
Postat 27 Februarie 2012, 14:17 de Romanul Simplu
carte
De unde se poate cumpara cartea?
Postat 27 Februarie 2012, 12:03 de pop
realitatea...
cu talent de scriitor or ba, adevarul e ca societatea a ajuns ce a ajuns. la fel si iubirea.
Postat 25 Februarie 2012, 17:22 de anonim
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6567 RON
  • 1 EUR = 4.9761 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON