URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.

Educatie

Profesori emeriți: Dascăli ajunși la pensie, inclusiv un fost rector, omagiați de Universitatea din Oradea (FOTO)
Știri Bihor
Universitatea din Oradea le-a demonstrat unor profesori care au ajuns la vârsta pensionării că le respectă cariera și meritele. Într-o ședință festivă anume organizată, conducerea instituției a oferit titlul de profesor emerit pentru 10 cadre didactice, printre care se numără și fostul rector Cornel Antal. De asemenea, trei dascăli au primit un alt titlu onorific, din partea Senatului universitar.
19 Decembrie 2023, 16:41
Ce cred elevii, părinții și profesorii despre împărțirea anului școlar în module, în locul semestrelor
Educatie
Structura anului școlar cu cinci intervale de cursuri, denumite module, în locul semestrelor, este pe placul elevilor români, dar nu și al părinților acestora. Un studiu făcut la comanda Ministerului Educației arată că 61% dintre elevi preferă organizarea anului școlar în module, dar jumătate dintre părinți consideră că organizarea în două semestre era mai potrivită.
19 Decembrie 2023, 12:15
Șapte proiecte de cercetare, în valoare totală de 1,5 milioane de lei, finalizate de Universitatea din Oradea (FOTO)
Știri Bihor
În anul 2023, Universitatea din Oradea a derulat șapte proiecte de cercetare finanțate din Fondul de Dezvoltare Instituțională al Ministerului Educației, investind aproape 1,5 milioane de lei în stimularea spiritului antreprenorial al studenților, sustenabilitatea stației de cercetări pomicole sau internaționalizarea învățământului superior orădean.
19 Decembrie 2023, 10:15
Cine vrea să fie senatorul Universității? Profesorii și studenții pot să-și depună candidaturile
Educatie
În această săptămână, profesorii și studenții Universității din Oradea care vor să își reprezinte colegii în forul legislativ al instituției pot să-și depună candidaturile. În Senatul academic, vor fi 64 de membri, care în premieră vor avea un mandat de 5 ani, conform prevederilor din noua lege a educației universitare.
18 Decembrie 2023, 13:55
Smart campus la Universitatea din Oradea: Investiții de 36 de milioane de lei în spațiile de învățământ (VIDEO)
Știri Bihor
Universitatea din Oradea a anunțat închiderea unui proiect major de investiții în modernizarea și dotarea spațiilor de învățământ din campusul studențesc, „Smart campus”. În total, 86 de săli și laboratoare au fost renovate și dotate cu diverse echipamente, investiția ridicându-se la peste 36 de milioane de lei, din care cea mai mare parte au fost fonduri europene nerambursabile.
18 Decembrie 2023, 12:15
PNL-istul originar din Bihor Marilen Pirtea, ales rector pentru a patra oară la Universitatea de Vest Timișoara
Educatie
Deputatul liberal Marilen Pirtea, originar din Bihor, a câștigat al patrulea mandat la conducerea Universității de Vest Timișoara. Pirtea a fost votat de 70% dintre colegii săi.
13 Decembrie 2023, 19:21
„Uniți împotriva violenței”: Expoziție de pictură a elevilor de la Liceul de Arte
Timp liber
Desene realizate de tineri artiști ai Oradiei cu prilejul Zilei internaționale pentru eliminarea violenței domestice au fost expuse, marți, la Muzeul Orașului Oradea. Lucrările rămân la dispoziția publicului până pe 12 ianuarie 2024.
13 Decembrie 2023, 17:15
Ghibu, școala altfel: Ce metode „magice” aplică un colegiu din Oradea pentru a îmbunătăți performanțele elevilor (FOTO)
Bihoreanul tipărit
Cum reușesc elevii unei școli din Oradea să ia note tot mai mari la examenele naționale? Cea mai mare școală de cartier din oraș, cu peste 2.000 de elevi, Colegiul Național Onisifor Ghibu aplică metode alternative pentru a îmbunătăți performanțele elevilor: profesorii organizează propriile simulări ale examenelor, țin meditații gratuite și îi îndeamnă pe copii să fie mentori unii pentru alții.
Trei olimpici din Bihor, premiați de Ministerul Educației, într-o gală dedicată lor (FOTO/VIDEO)
Știri Bihor
Trei tineri din Bihor, câștigători la olimpiade internaționale, au fost premiați marți, în cadrul unei gale organizate de Ministerul Educației. La Gala Olimpicilor Internaționali, au fost premiați și profesorii lor, precum și școlile din care provin.
Colegiul Onisifor Ghibu din Oradea are de acum teren de sport din tartan. Fost elev al școlii, Claudiu Keşerü a participat la inaugurare (FOTO)
Știri Sportive
Elevii Colegiului Național „Onisifor Ghibu” din Oradea își vor ține orele de sport și se vor întrece în diferite jocuri de echipă pe un teren multifuncțional din tartan, întins pe 1.380 mp, care a fost inaugurat luni în prezența mai multor invitați, printre care și Claudiu Keşerü, fost elev al acestui colegiu. 
Dezvoltare în pași de dans: Aproape 100 de copii din Oradea vor face terapie prin dans și muzică
Știri Bihor
Profesori și educatori de la trei școli speciale și patru grădinițe de masă din Oradea îi vor ajuta pe preșcolari și pe elevi să își dezvolte abilitățile socio-emoționale prin terapie cu artă. Copiii vor participa la lecții de dans și vor face meloterapie, ceea ce îi va ajuta să-și coordoneze mișcările și în viața de zi cu zi.
11 Decembrie 2023, 21:11
Concurs special de baschet la Oradea: Elevi cu dizabilități din 8 județe au ocupat terenul de la „Antonio Alexe” (FOTO)
Știri Sportive
Peste 150 de elevi din Bihor și alte șapte județe au participat, joi, la un concurs regional de baschet „special olympics”, adică dedicat persoanelor cu dizabilități. Sportivii au parcurs două probe, iar la final au fost premiați, pentru că toți au fost câștigători.
07 Decembrie 2023, 20:40
Universitatea din Oradea, tot mai sustenabilă: Pe locul 2 în România, la capitolul măsuri și politici „verzi”
Educatie
Universitatea din Oradea se poziționează bine în două clasamente internaționale de prestigiu privind sustenabilitatea instituțiilor academice. Într-unul dintre ele, care a măsurat exclusiv eforturile, politicile și programele implementate pentru un campus verde și sustenabilitatea mediului, UO s-a clasat pe locul 2 din România.
07 Decembrie 2023, 12:40
Proiect de colonizare a planetei Marte: Şase elevi din Oradea au câştigat locul I la un concurs naţional
Știri Bihor
Şase elevi din Oradea, membri în Asociaţia Coder Dojo, au câştigat locul I la un concurs naţional care a adunat peste 250 de copii din toată ţara, cu un proiect de colonizare a planetei Marte, care a presupus conceperea şi construirea unui habitat şi a unei rachete speciale pentru astronauţi.
05 Decembrie 2023, 20:30
Aproape jumătate dintre elevii români nu înțeleg ce citesc. Rezultatele PISA 2022
Actual
Educația din România rămâne cu rezultate sub media internațională. Cel mai recent raport al Programului pentru Evaluarea Internațională a Elevilor (PISA), un studiu bazat pe date din 81 de țări și care evaluează sistemele de educație prin testarea cunoștințelor competențelor elevilor de 15 ani la lectură, matematică și științe, arată că în țara noastră doar 51% dintre elevi pot rezolva situații simple matematice, 58% înțeleg textele de lungime medie și 56% pot explica fenomene științifice familiare.
05 Decembrie 2023, 18:10
„Academia de bunăstare”: 14 universități din România, inclusiv cea din Oradea, au făcut o alianță dedicată sănătății mintale a studenților
Actual
La inițiativa Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, 14 instituții academice din România, inclusiv cea din Oradea, au format o alianță dedicată sănătății mintale și bunăstării studenților. Programul intitulat „Wellbeing Academy” (Academia de bunăstare) este coordonat la nivel internațional de Harvard Medical School.
05 Decembrie 2023, 14:34
Viitori ingineri de automobile din Oradea, premiați la un concurs dedicat studenților (FOTO)
Știri Bihor
Două echipe de studenți care învață la specializarea Autovehicule Rutiere a Facultății de Inginerie Managerială și Tehnologică au fost laureate la un concurs de profil care a avut loc în București. În competiție cu colegi de-ai lor din toată țara, trei dintre studenții orădeni s-au clasat pe podium, obținând locul III, iar alți trei au obținut o mențiune.
27 Noiembrie 2023, 20:36
Robotics Club Oradea, pe podium la cel mai mare concurs de robotică din Europa (FOTO)
Știri Bihor
Studenţi şi elevi ai Robotics Club Oradea, club înfiinţat de Departamentul de Mecatronică al Facultăţii de Inginerie Managerială şi Tehnologică (IMT) Oradea, au ajuns pe podium în weekend, la cea mai importantă competiţie de robotică din Europa care s-a desfăşurat în Tallin, Estonia.
Vrei să afli mai multe despre spațiu? Tinerii din Oradea sunt invitați la prima ediție a Galactic Gathering, cu intrare gratuită
Educatie
Romanian Space Initiative (ROSPIN) invită tinerii din Oradea la prima ediție a evenimentului Galactic Gathering din oraș, unde aceștia vor avea oportunitatea să afle informații despre domeniul spațial prin diferite prezentări realizate de invitați speciali. Evenimentul va avea loc vineri, 24 noiembrie 2023, de la ora 16, la Biblioteca Universității din Oradea.
21 Noiembrie 2023, 13:50
Șefii Sindicatului Liber din Învățământ Bihor, reconfirmați în funcții (FOTO)
Știri Bihor
Reprezentanții sindicaliștilor bihoreni din învățământ și-au reales șefii. Președintele Sindicatului Liber din Învățământ Bihor a rămas profesorul Flaviu Zancu, singurul candidat, care va continua să conducă structura cu aceeași echipă cu care a făcut-o și în ultimii cinci ani.
Corigenți bursieri: Aproape 300 de elevi din Bihor cu medii de corigență primesc burse de merit de sute de lei
Bihoreanul tipărit
Elevi cu medii de corigență sunt cadorisiți cu burse de noua lege a educației preuniversitare. Iar județul nostru nu face excepție. Aproape 300 elevi din Bihor cu medii sub 5 vor beneficia, timp de un an, de o bursă lunară de 450 lei destinată școlarilor merituoși, doar pentru că sunt cei mai buni din clasele lor, în timp ce elevi cu medii mult mai mari nu primesc nimic.
16 Noiembrie 2023, 08:01
De unde vin studenții Universității din Oradea: Un sfert dintre ei sunt din alte județe ale României, alții din țări îndepărtate, ca Haiti sau Thailanda
Știri Bihor
O analiză făcută de Universitatea din Oradea la solicitarea BIHOREANULUI arată că, dintre studenții români admiși în această toamnă, un sfert provin din alte județe ale României, cei mai atrași fiind, firește, tinerii din județe apropiate precum Satu Mare, Sălaj, Maramureș. Facultățile orădene au și peste 300 de studenți străini admiși, cei mai mulți dintre ei din Republica Moldova, dar unii și de pe continente îndepărtate.
15 Noiembrie 2023, 10:58
Soluție pentru criza locurilor de parcare? Studenți orădeni, premiați pentru o aplicație inedită (VIDEO)
Știri Bihor
O echipă formată din studenți ai Universității din Oradea și mentorată de doi specialiști ai unei companii locale a câștigat un premiu special la un concurs de IT din Cluj-Napoca. Tinerii orădeni au impresionat juriul cu aplicația ParkBuddy, care ar putea oferi o soluție la criza locurilor de parcare, permițându-le oamenilor de la case să-și închirieze curțile pentru șoferii care nu au unde să-și lase mașinile.
„Be cool” la volan! Instructori de raliu și polițiști se vor întâlni cu liceenii din Bihor ca să-i înveţe despre conducerea preventivă (FOTO)
Știri Bihor
Elevi din mai multe clase de a XI-a şi a XII-a din judeţul Bihor vor participa în următoarele luni la sesiuni de formare şi workshopuri pentru a învăța să respecte regulile de circulație și să conducă preventiv, în cadrul proiectului numit „Be cool - Gândește înainte”.
14 Noiembrie 2023, 18:35
Un nou concurs de colectare separată pentru elevii din Oradea: Insula reciclării le testează cunoștințele de ecologie și... răbdarea (FOTO)
Știri Bihor
Primăria Oradea a dat startul celei de-a doua ediții a concursului „10 cu felicitări”, prin care provoacă elevii orădeni să colecteze separat deșeuri în cantități cât mai mari, școlile cu rezultatele cele mai bune urmând să fie premiate cu bani. Prima unitate de învățământ înscrisă în competiție este Liceul Betel, unde a fost instalată insula reciclării, un container inteligent destinat colectării în fracții a deșeurilor. Din prima zi, insula a dat, însă, și rateuri.
Un tânăr din Ștei, desemnat „Studentul anului” la Universitatea de Vest din Timișoara (VIDEO)
Educatie
Emanuel Rusu, un tânăr absolvent al Colegiului Avram Iancu din Ștei și acum student în anul II la Facultatea de Matematică și Informatică a Universității de Vest din Timișoara, a fost desemnat „Studentul anului” al acestei instituții academice, la cea de-a IX-a ediție a Galei Premiilor UVT.
12 Noiembrie 2023, 14:01
Ziua Sf. Martin, o tradiție germană sărbătorită și la Oradea. Elevi și preșcolari au confecționat lampioane în memoria soldatului devenit episcop (FOTO)
Știri Bihor
Sfântul Martin de Tours, cel despre care legendele spun că, soldat fiind, și-a împărțit toată avuția lui sărmanilor, lăsând astfel în urmă o lecție despre iubirea aproapelui și dăruire, a fost omagiat și la Oradea. Preșcolarii și elevii vorbitori de limbă germană l-au omagiat în parcul Episcopiei Romano-Catolice, în lumina unor lampioane create de ei și cu cântece specifice acestei sărbători.
11 Noiembrie 2023, 19:29
Fostul ministru al Educației, Sorin Cîmpeanu, a devenit Doctor Honoris Causa al Universității din Oradea
Știri Bihor
Fostul ministru al Educației, Sorin Cîmpeanu, a primit cea mai înaltă distincție academică din partea Universității din Oradea. La inițiativa Facultății de Protecția Mediului, rectorul Universității de Științe Agronomice și Medicină Veterinară din București a devenit Doctor Honoris Causa al instituției orădene.
Casa Corpului Didactic Bihor are prima filială din județ, la Beiuș (FOTO)
Știri Bihor
Cadrele didactice din zona Beiușului vor avea un acces mai facil la programele de perfecționare. În premieră, Casa Corpului Didactic Bihor a deschis o filială în județ, care are sediul în Liceul Vocațional Pedagogic „Nicolae Bolcaș” din Beiuș.
„Povestea unui destin de excepție”: Anul Iuliu Maniu este marcat în Oradea cu o expoziție, tururi ghidate și vizionare de film
Timp liber
Expoziția fotodocumentară „Iuliu Maniu - povestea unui destin de excepție” va fi lansată marți, 14 noiembrie, de la ora 13, la Muzeul Orașului Oradea, în cadrul manifestărilor prilejuite de „Anul Iuliu Maniu”, care includ și tururi ghidate și vizionarea unui film documentar.
08 Noiembrie 2023, 19:32
  1 2  4  6 7 8  

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON