URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 19 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
De când au venit liberalii la conducerea Oradiei, numai de dezbinare avem parte. Se face un pod nou peste Criș: de ce se face? Și dacă se face, de ce are doar o bandă pe sens? La ce ne trebuie drum expres când pe terenurile alea vegetația creștea liniștită încă de pe vremea lui Ladislau Întemeietorul? Iar se fac pasaje supra și subterane? E scandalos cum se intervine la renovarea parcurilor, nu era mai bine înainte?!
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Ca în fiecare an electoral, o grămadă de aleși își schimbă partidul care i-a ajutat să-și câștige mandatele, perioada pre-electorală fiind comparată cu sezonul de Mercato din fotbal. Atât doar că, deși numitorul comun cu fotbalul sunt banii, în politică ar trebui să conteze și factorul moral. Cum aleșilor nu le pasă, însă, de așa ceva (de doctrine și ideologii nici vorbă, iar de fair-play nici atât), alegătorii n-au decât să spună că politica e prostituție, dar să meargă totuși să-i voteze.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum am mai arătat anul trecut, în octombrie 2023 Înalta Curte de Casație și Justiție a pronunțat o decizie obligatorie, extrem de importantă, prin care a stabilit că asiguratorul RCA care nu își respectă obligațiile legale trebuie să fie obligat să plătească penalități de întârziere de 0,2% pe zi de întârziere, adică peste 70% pe an, din suma stabilită de instanță cu titlu de despăgubiri.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
20 Mai 2018, 14:21

"Nu e festival de mici cu bere". Street Food se desfăşoară cu Piaţa Unirii plină ochi, deşi unii orădeni reclamă preţurile prea mari

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Orădenii sunt prea săraci ca să îşi permită lucruri ieftine! Cea de a treia ediţie Street Food Festival se desfăşoară cu Piaţa Unirii plină ochi, în ciuda faptului că orădenii se plâng pe reţelele de socializare de preţurile prea mari.

Mâncăruri cu nume exotice de la "tex mex" la "quesadilla" sau "chimichunga", mirosind puternic a carne friptă, sosuri sau legume, fac să nu existe camion stradal în faţa geamului căruia să nu se întindă o coadă de măcar trei metri.

Timpul de aşteptare, mai scăzut decât anul trecut pe fondul creşterii ofertei la peste 40 de standuri, scade arareori la sub 15 minute. Învăluiţi de arome, inclusiv cumpărătorilor veniţi de acasă gata mâncaţi li se face foame până le vine rândul! Doar preţurile practicate mai taie din poftă.

Aproape că nu există produs scos la vânzare la un preţ sub 20 lei, iar cea mai ieftină bere costă 7 lei. Sigur, pentru pretenţioşi există şi beri la 18 lei!

Cap la cap, o familie cu un copil, ieşită să dea turul festivalului se încadrează într-un buget de 100 lei doar dacă mai "taie" din pofta de "street food", bere, clătite, ori se hotărăşte să amaneteze verighetele. Despre descoperire de card nu poate fi vorba, pentru că vânzătorii acceptă doar plata cash.

Salarii de Oradea, preţuri de Bucureşti...

În ciuda preţurilor, sâmbătă, în jurul orei 20, Piaţa Unirii era plină ochi. Peste 2.000 de orădeni se ciocneau printre standuri purtând în mână hamburgeri, beri sau clădite americane în căutarea unui loc unde să mănânce în linişte. Mesele din inima pieţei erau pline de lume ca un cort de nuntă, pe spaţiul verde toţi sacii "de leneveală" erau ocupaţi, iar la locul de joacă pentru copii era aglomerat ca o curte de bloc din anii ’80.

"Deşi toată lumea se plânge de preţurile mari, tot centrul este plin de oameni, inclusiv în Pasajul Vulturul Negru şi pe strada Vasile Alecsandri", a declarat viceprimarul Florin Birta, ieşit în Piaţa Unirii să ia pulsul evenimentului. Edilul spune că preţurile sunt dictate de specificiul festivalului. "Street Food nu e festival de mici cu bere, ci încearcă să ofere o alternativă la genul acesta de evenimente".

La rândul său, Mihai Jurca, preşedintele Asociaţiei pentru Promovarea Turismului în Oradea şi Regiune a agumentat că tarifele sunt cele dictate de piaţă. "Primăria nu are cum le impune vendorilor cu cât să îşi vândă produsele, sunt preţuri de festival care au fost practicate şi în Cluj şi în Timişoara şi în Bucureşti".

Petrecerea continuă

Având în vedere vremea plăcută, organizatorii Street Food Festival se aşteptă pentru duminică la un număr mult mai mare de orădeni ieşiţi în Piaţa Unirii şi la vânzări pe măsură.

După ce sâmbătă pe scena de lângă staţia de tramvai au evoluat Metling Dice, Ligia Hojda şi Byron, duminică va concerta de la ora 18:30 trupa Ana and the Changes iar de la ora 20  - Kryptonite Sparks.

Festivalul, organizat de Agenţia Why Not şi sprijinit de Asociaţia pentru Promovarea Turismului în Oradea şi Regiune (APTOR), se va încheia la ora 23.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
11 Comentarii
@neotryno
Am uitat sa adaug ceva, scuze moderatorilor pentru flooding. Dar si sa faci poze la mancare mi se pare putin deplasat. Asta e romanism, pacat ca inca ne mai laudam cu ce mancam, cand ne dorim sa fim "ca afara"
Postat 21 Mai 2018, 14:43 de poiu
@neotryno
Verifica celalalt articol si comentariul meu acolo. Nu am nimic impotriva celor care se desfata la festival. M-a incurcat traficul dar nu in asa fel incat sa improsc cu noroi. Generatia curenta e putin obsedata de smartphone, aproape te doboara pe strada. Majoritatea lor ii vezi cu slefies peste tot. Nu ma deranjeaza, dar nu e un criteriu social de diferentiere. Ca ani, daca ai peste mine, iti doresc multi inainte. Nu ma intelege gresit, mi-am exprimat o opinie personala. Iar daca am atacat pe cineva, cu siguranta nu a fost intentionat. Presupunerile sunt de natura umana, daca nu am presupune nu am face noi descoperiri. Poate ar trebui ca tinerii din ziua de azi sa incerce un nivel mai sus decat al gatitului in strada. Dar poate eu sunt prea batran (anul trecut am incercat tacos, aproape nimic in comun cu originalul, in afara de abundenta de patrunjel). Cand am zis "la tinerii de azi" trebuia sa adaug un detaliu cantitativ, mea culpa. Nu cer nimanui nimic, cum nici nu astept sa mi se ceara. Iar de telefon, eu nu dau banii pe asa ceva, imi asigura compania la care lucrez, iar cel personal e o gluma pentru piata de azi dar care ma serveste in propriul interes (telefonie, mesagerie si smart home management). Ma repet din celalalt articol, daca pe mine ma deranjeaza (mult spus dar nu gasesc alt cuvant) si pe alti 100 ii incanta, eu imi exprim maxim o parere pertinenta, fara sa impun opinii, fara sa improsc cu noroi. Inca o data,daca am jignit pe cineva, scuzele sunt publice!
Postat 21 Mai 2018, 14:41 de poiu
mai bine in cetate
e pacat ca piata unirii este blocata de astfel de evenimente deoarece se distruge mult mai repede dalele sunt crapate si murdare de la atitea masini si deseuri alimentare in schimb in cetate, nu se face mai nimic, desi locul este ideal pentru orice tip de manifestari de ce?
Postat 21 Mai 2018, 09:05 de saruman
@ sandu
Bine că ești tu deștept :)
Postat 21 Mai 2018, 00:15 de User anonimizat
Bihoreanoradean
CENTRUL NU E PT PROST. NICIODATĂ NU A FOST.
Postat 20 Mai 2018, 23:52 de Sandu1201
dl. Poiu
Din ce cunostinte gastronomice incerci sa expui pe-aici pare ca mataluta esti un tip suficient e clar. Prea le stii pe toate si dai lectii asa, pe neveu.asta in toate domeniile. Iti si dai cu parerea ce "or sa zica", de parca ai fi vreo prezicatoare. sau le zici "pe surse"? **** Pacat, pentru ca iti admiram comentariile cu tenta politico-economica, de obicei pertinente. Eu spre exemplu sunt aproape convins ca am ceva ani in plus fata de tine, dar dau credit total tinerilor asa cum sunt ei(cu bune si cu rele). Adica daca-i critic o fac obiectiv si nu la modul de "sigur ca", "sunt convins". Pentru acesti tineri noi suntem principalii raspunzatori in cazul in care nu indeplinesc anumite pretentii. Ca este simplu sa ceri dar sa nu oferi nimic, nici macar intelegere.**** PS: ce telefon ai?
Postat 20 Mai 2018, 23:21 de Neutryno
@bihorean
Nu îți pierde timpul, asta e generația materialistă și narcisista. De aia selfie e foarte important pentru ei. Întreabă unu de 35 40 de ani de selfie au o să îți rada în bot chiar daca au telefoane net superioare copiilor ăștia. Poate mai ai vrei dji care poate face selfie dar îl folosesc la cu totul altceva. Normal că e plin de tineri, ei sunt ținta evenimentului, nu eu. Dar când mergi acolo și întrebi ce conține și în ce cantități orice produs, habar nu au majoritatea. Ce sa mai vorbim de fineturi. La tineri de azi fineturi sunt manele și șampanie cu artifica, de fapt vin spumant, da ei nu știu oricum diferența. Ii întrebi de Rinaldi or sa zica "ce prost esti, il cheama Ronaldo". Cultura de facebook, can can si click. Daca vor sa se dea in spectacol intreaba pe oricare de la festival cum se clasifica minunata carne de vita, daca tot is gurmanzi. Si cand au mancat ceva mai sus de C3 (daca au ajuns, la A5 niciodata in Romania).
Postat 20 Mai 2018, 19:48 de poiu
@ neuron
Să înțelegem că centrul a devenit o zona exclusivista și dedicata doar celor care își permit BMW, Ramada sau Hilton? Nu uita că pentru toată porcăria cu centrul refăcut, pietonale, restricții, etc. suferă o mare parte din orădeni .. să înțelegem că asta e prețul platit: "Nu e pentru voi săracilor" ?!?
Postat 20 Mai 2018, 19:37 de User anonimizat
Saracia celor care comenteaza
Scump, domle, scump! Treaba asta o vezi peste tot in Romania; indiferent de loc si preturile propuse se vor gasi unii care se vor plange ca este scump. Inevitabil comparatia se va face cu pretul micilor in supermarket+berea la pet si obligatoriu raportarile la cel ami mic salariu sau pensie. Unii chiar cred ca din salariul minim trebuie sa-ti permiti masina(BMW) noua si un apartament tot nou. Basca concedii. Asta in timp ce spartul semintelor la colt de bloc ramane ocupatia principala. Daca la Hilton sau Ramada e scump sunt injurati printre dinti, la fel ca orice hotel sau restaurant neproletar. De parca le baga cineva mana-n buzunar spargatorilor de seminte! Poate ca astia care au venit la Street food trebuiau sa puna preturi cu 30-50% mai mici ca in Cluj sau alt oras. Si pun pariu ca si atunci tot erau nemultumiti "comentatorii". Insa, noroc cu tinerii; ei s-au distrat, au mancat si au facut o gramada de selfiuri.
Postat 20 Mai 2018, 17:43 de Neutryno
@ citizen
La așa preturi, hamburger-ul acela o sa le aducă o grămadă de like-uri pe rețelele de socializare. Și chiar așa, cum sa nu își facă o poză cu hamburger-ul când și-au cheltuit toată alocația pe o porție de mâncare și un suc?
Postat 20 Mai 2018, 16:39 de User anonimizat
Nu inteleg....
De ce draq isi fac fetele poza/selfie/postare cu un nenorocit de hamburger ?
Postat 20 Mai 2018, 14:42 de Citizen
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5614 RON
  • 1 EUR = 4.9715 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON