URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 22 MARTIE 2018

Ediția tipărită

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Depopulată după război, Oradea şi-a atras populaţie din satele de prin împrejurimi. În cele mai multe cazuri, ţăranii s-au adaptat rapid la modul de viaţă citadin. Aşa că, dacă azi strigi pe stradă "măi ţărane!", 90% din trecători vor întoarce capul fără să se simtă lezaţi de apelativ. Problema nu e cu ei, ci cu ţăranii care la a treia generaţie în Oradea încă te întreabă "Inghi mei?".
Zic şi eu
Adrian Cris
La puţin timp după instalarea actualei conduceri a Consiliului Judeţean, BIHOREANUL arăta că, mânaţi de o insaţiabilă foame de imagine, cei trei şefi au angajat jurnalişti (mai vrednici sau nu) care să le laude "succesurile". Unii au fost reciclaţi la aşa-zisul Compartiment de Comunicare, alţii încartiruiţi în fantomatica agenţie de ştiri News Bihor, finanţată prin Direcţia de Dezvoltare şi Implementare a Proiectelor.
Cum a fost?
Lucian Cremeneanu
Îl ştiţi pe Gaiţă, cel cu interviurile alea absurde luate oamenilor pe stradă, în special celor din sate uitate de lume? Îl ştiţi. Săptămâna trecută am văzut o înregistrare, veche de vreo doi ani, în care întreba nişte săteni din judeţul Ialomiţa care este limba oficială în Ardeal. Răspunsuri, unul şi unul: ardelenească, maghiară, moldovenească, săsească, engleză...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Cum apreciaţi că au fost costurile încălzirii în Oradea în această iarnă?

De stiut

Avocatul Bihoreanului
Mircea Ursuta
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a pronunţat o hotărâre care va fi obligatorie pentru toate instanţele din momentul publicării sale în Monitorul Oficial, prin care a stabilit că judecătorii nu vor mai putea avea în vedere marja de toleranţă a aparatului radar în momentul soluţionării unei plângeri pentru a determina viteza concretă a autoturismului în cauză.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Hepatita cronică virală C survine după hepatita acută C în aproape 50% din cazuri, indiferent de modalitatea epidemiologică de dobândire a infecţiei cu virusul C. 20% din pacienţii cu hepatită cronică C post-transfuzională evoluează spre ciroză hepatică.
Psihologul Bihoreanului
Razvan Coloja
Ştirile false şi panicarde care au invadat reţelele de socializare încă de la faza lor incipientă au devenit o adevărată problemă pentru utilizatori. Ai spune că în spatele acestora se află guverne şi corporaţii al căror scop este dezinformarea publicului, dar adevărul e că principalul factor care întreţine propagarea cu rapiditate a ştirilor false sunt chiar utilizatorii!
01 Octombrie 2017, 10:02

Bucurii de Toamnă: Zdob şi Zdub, Viţa de Vie, Mihail, Smiley şi Delia vin la Toamna Orădeană

Bucurii de Toamnă: Zdob şi Zdub, Viţa de Vie, Mihail, Smiley şi Delia vin la Toamna Orădeană SHOW LA ÎNĂLŢIME. Piaţa Unirii va fi colorată în această Toamnă Orădeană de artistele Teatrului Pavana din Olanda, care vor da spectacole de "balet" pe picioroange, purtând rochii făcute din câte 250 de metri de material

Anul acesta, Toamna Orădeană va dura doar patru zile, dar toate cu evenimente atractive. Spre deosebire de ediţiile precedente, festivalul se va concentra în două locaţii importante - Piaţa Unirii şi Cetate - şi programează concerte cu Lora, Viţa de Vie, Smiley, Zdob şi Zdub, Delia şi Mihail, precum şi spectacole stradale date de invitaţi din Franţa şi Olanda. Nici amatorii de bunătăţi gătite în faţa lor, în stil street-food, nu vor fi dezamăgiţi de ofertă...

Festival… cu gusturi

Festivalul emblematic al oraşului, Toamna Orădeană, se va desfăşura anul acesta în perioada 5-8 octombrie, în organizarea Asociaţiei pentru Promovarea Turismului în Oradea şi Regiune (APTOR) din cadrul Primăriei, alături de partenerii WhyNot, Heineken şi myDeck. Pentru a pune în valoare atracţiile oraşului, organizatorii au decis să ţină festivalul în Piaţa Unirii şi în Cetate. "E timpul să ne mândrim cu frumuseţea, diversitatea şi istoria oraşului şi să răspândim bucuria de a trăi aici", transmite preşedintele APTOR, Mihai Jurca.

În ambele "cartiere generale", vizitatorii vor fi îmbiaţi cu preparate street-food. "În Piaţa Unirii, sub numele «Taste of Oradea» încercăm să aducem standurile celor mai interesante restaurante locale şi câţiva invitaţi speciali. Am discutat, între alţii, cu cei de la MEATic, Baraw, Queens, Ramada. De asemenea, în Piaţa Unirii vor veni şi orădenii care fac dinnede în Castelul Brutarilor", anunţă Jurca. În schimb, în Cetate vor fi instalate peste 10 food-truck-uri sosite din diverse colţuri ale ţării. Orădenii vor putea gusta din nou preparate care i-au cucerit la Street Food Festival, dar şi noutăţi care vor fi gătite aici în premieră.

Show-uri pe stradă

Ediţia 2017 a Toamnei Orădene va fi animată de artişti stradali din Olanda şi Franţa. Percuţioniştii Fanfarei Kafi a companiei de spectacole Babel Tour, din Franţa, vor încinge petreceri pe ritmuri africane, asiatice şi europene, invitând privitorii la dans şi distracţie. Artiştii vor face show atât în Piaţa Unirii cât şi, cel puţin în primele zile ale festivalului, prin cartiere, pentru a ademeni publicul în centru.

Tot în piaţa centrală a Oradiei, componentele Teatrului Pavana din Olanda, îmbrăcate în rochii spectaculoase făcute din câte 250 de metri de material, vor susţine momente de dans şi balet pe catalige. De asemenea, în Piaţa Unirii va fi deschis şi un Butic de Toamnă, cu accesorii şi atelier de tatuaje cu henna, precum şi o zonă cu jocuri şi activităţi dedicate copiilor, numită Fantasy Corner.

Vocile din Cetate 

Anul acesta, cum festivalul are două locaţii principale, şi concertele sunt de două ori mai multe, ele urmând să fie susţinute de invitaţi din România şi din Ungaria. Joi, 5 octombrie, de la ora 17.30, seria recitalurilor va fi deschisă în Cetate de Pély Barna, după care pe scenă va urca formaţia orădeană Baby Elvis. De la ora 20.30, tot acolo va cânta Mihail, faimosul interpret care şi-a câştigat fanii cu hituri precum "Mă ucide ea" şi "Who you are".

O zi mai târziu, vineri, 6 octombrie, orădenilor le vor cânta Larisa, Ligia Hojda şi, de la 20.30, trupa Viţa de Vie, înfiinţată în 1996 şi devenită una dintre cele mai longevive de pe piaţa muzicală autohtonă. După încă o zi, sâmbătă, pe 7 octombrie, de la 17.30, scena va aparţine unor soliste talentate cum sunt Rubie, Lucia şi Alexandrina, iar în ultima seară vor presta apariţii relativ recente în showbizz - Soul Serenade, NextEX şi Golan.

Parada vedetelor

În paralel, în Piaţa Unirii, concertele vor debuta joi de la ora 17 cu cel dat de Szanto Denis, din Ungaria, urmat de Trupa High, Peet Project (Ungaria) şi Ioana Ignat. După o zi, vineri, de la ora 18, aici se vor produce Jazz Today, orădenii de la Fraţii Jdieri, Charlie (din Ungaria) şi, în fine, de la ora 21, moldovenii de la Zdob şi Zdub, cu fierbinţile piese "Videli Noch", "DJ Vasile", "Bunica bate toba", "Bună dimineaţa" şi "Moldovenii s-au născut".

Sâmbăta, pe 7 octombrie, de la ora 17, în Piaţa Unirii vor cânta tineri interpreţi italieni din grupul World Youth Hope, care au mai fost în Oradea prin programe ale Episcopiei Greco-Catolice. De la ora 19, pe scenă va urca In Fusion, formaţie condusă de orădeanul Marius Pop, care îl va avea alături şi pe tatăl său, Călin Pop, liderul legendarei trupe Celelalte Cuvinte. La ora 20 va cânta Lora, iar de la 21 Smiley.

Duminică, 8 octombrie, începând cu ora 18, în Piaţa Unirii vor ajunge invitaţi din Ungaria, Timea Pall şi Publika, urmaţi de The Motans, o trupă în vogă în România, datorită unor piese precum "August" şi "Versus", şi de Delia, al cărei recital a fost programat de la ora 21. Toamna Orădeană va fi încheiată, fireşte, prin clasicul foc de artificii. Până atunci, orădenii îşi vor stabili programul în funcţie de preferinţe şi, cine ştie, mulţi poate chiar vor face "naveta" între Cetate şi Piaţa Unirii...


Program scena Piaţa Unirii:

Joi, 5 octombrie

17:00-19:00 Szanto Denis (ROU)

19:00 – 20:00 Trupa High (ROU)

20:00 – 21:00 Peet Project (HU)

21:00 – 22:00 Ioana Ignat (ROU)

Vineri, 6 octombrie

18:00-19:00 JAZZ TODAY (ROU)

19:00-20:00 Fratii Jdieri (ROU)

20:00-21:00 Charlie (HU)

21:00-22:00 Zdob si Zdub (MD)

Sambata, 7 octombrie

17:00 – 18:30 World Youth Hope, interpreti: Andrea Piccirillo, Mario Labellarte, Luca Bonaffini, Linda Valori si Francesco Sportelli (IT)

19:00 – 20:00 In Fusion- Marius Pop si Calin Pop (ROU - PL)

20:00-21:00 Lora (ROU)

21:00 – 22:00 Smiley (ROU)

Duminica, 8 octombrie

18:00 – 19:00 Timea Pall (HU)

19:00 – 20:00 Publika (ROU)

20:00 – 21:00 The Motans (MD)

21:00 – 22:00 Delia (ROU)

22:00- Focuri de artificii

Program scenă Cetatea Oradea

Joi, 5 octombrie

17:30 Pély Barna (HUN)

19:00 Baby Elvis (ROU)

20:30 Mihail (ROU)

Vineri, 6 octombrie

17:30 Larisa (ROU)

19:00 Ligia Hojda (ROU)

20:30 Vița de Vie (ROU)

Sambata, 7 octombrie

17:30 Rubie (ROU)

19:00 Lucia (ROU)

20:30 Alexandrina Hristov (ROU)

Duminica, 8 octombrie

17:30 Soul Serenade (ROU)

19:00 NextEX (ROU)

20:30 Golan (ROU)

Program cartiere:

Cartier Rogerius- Parcul Magnoliei

6 octombrie- ora 16:00- Kafi Orchestra(FRA)

7 octombrie- ora 18:00- Mana Dance Academy

8 octombrie- ora 17:30- Kafi Orchestra(FRA)

Cartier Nufărul- Parcul Salca

7 octombrie- ora 18:00 Kafi Orchestra(FRA)

Citiți și articolul Toamna Orădeană va închide traficul în Piaţa Unirii. Vezi programul complet al festivalului!

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

FOTO BIHOREANUL

 • Mergea la un pacient în stare gravă! A treia mașină de la Ambulanță, izbită în Oradea în doar trei zile (FOTO)
 • Aeroportul Otopeni, blocat de o ploaie îngheţată: Zborul spre Oradea, cu actori renumiţi la bord, a fost amânat (FOTO)
 • Aventurieri în eter: Un grup restrâns de orădeni practică radioamatorismul, un 'sport' care le-a permis legături inclusiv cu CIA şi NASA! (FOTO)
 • Două ambulanţe lovite de un BMW şi de un Audi, într-o singură oră, în Oradea. Una dintre autospeciale transporta o pacientă aflată în comă (FOTO)
 • Drum de fier: Cu un secol şi jumătate în urmă, revoluţia industrială a adus în Bihor trenurile şi transportul public de masă (FOTO)
 • Campioana Huszar Ingrid, în mijlocul elevilor de la Şcoala Gimnazială 'Szacsvay Imre' (FOTO)
 • 'Maşinile' lui Leonardo da Vinci sunt la Oradea. Vezi cum arată expoziţia! (FOTO/VIDEO)
 • Om sau supererou? Tibi Uşeriu a câştigat, pentru a treia oară, Maratonul Arctic 6633 (FOTO/VIDEO)
 • Cavalerii din Cetate: Trupa medievală Deus Vult îi cheamă pe orădeni la activităţi gratuite, pregătind turniruri şi scenete cu 'execuţii' (FOTO)
 • Dublu sau nimic: De Ziua Maghiarilor de Pretutindeni, UDMR şi PPMT au organizat festivităţi separate la care au participat… împreună (FOTO)

TIMP LIBER

Timp liber

CURS VALUTAR

 • 1 USD = 3.8697 RON
 • 1 EUR = 4.5959 RON
 • 1 HUF = 0.015 RON