URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 17 DECEMBRIE 2017

Ediția tipărită

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La actualul nivel de dezvoltare, Oradea are nevoie de ajutor de la Bucureşti în tot mai mică măsură. Probabil cel mai mare cadou ar fi să fie lăsată în pace. Dacă sistemul de redistribuire a  veniturilor nu ar fi fost bulversat de "revoluţia fiscală", lucrurile ar fi mers, în continuare, decent.
Zic şi eu
Adrian Cris
La 99 de ani de la momentul astral al Marii Uniri, ţara nu ne leagă nici prin şosele, căi ferate şi aeroporturi care să faciliteze o bună circulaţie a oamenilor şi mărfurilor, nici printr-o educaţie care să ofere şanse egale, nici printr-un sistem sanitar care să nu ne îmbolnăvească şi mai grav pe unii, în timp ce alţii ne tratăm la Viena ori Istanbul, nici printr-o administraţie care să ne uşureze viaţa în loc să ne facă zile fripte.
Cum a fost?
Lucian Cremeneanu
În aprilie 1972, Charlie Chaplin se întorcea în America după un exil de 20 de ani. Fusese alungat în 1952 de senatorul McCarthy din pricina unor presupuse simpatii comuniste. Charlie Chaplin n-a fost cetăţean american - era născut în Londra - însă americanii l-au iubit ca pe unul de-al lor. Dar, cu toată dragostea, nu l-au putut salva atunci când urgia statului s-a stârnit împotriva sa. În aprilie 1992, Regele Mihai se întorcea în România după un exil de 45 de ani. Fusese alungat în 1947 de noul regim comunist, condus de Petru Groza...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu proiectul de amenajare a Pieței Ferdinand?


De stiut

Avocatul Bihoreanului
Mircea Ursuta
Una dintre dilemele pe care le au cetăţenii români, chiar şi cu asigurări de sănătate achitate la zi prin CAS, este cine le plăteşte cheltuielile de spitalizare şi de tratament dacă au fost victimele unui accident sau unei agresiuni, în condiţiile în care furnizorii de servicii medicale îi "taxează" atunci când autorii acestor fapte nu sunt identificaţi.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
În ultimii 30 de ani marile firme producătoare de ţigări au scăzut continuu cantitatea de tar (adică agregatul de particule existent în fumul de ţigară după înlăturarea nicotinei şi deshidratare) şi de nicotină din produsele lor. Azi, cele mai vândute ţigări sunt cele cu filtru şi cele cu conţinut scăzut de tar sau nicotină. Cancerul pulmonar şi cel laringian apare cu o frecvenţă mai mică la  fumătorii de ţigări cu conţinut scăzut de tar şi de nicotină, comparativ cu cei care fumează ţigări obişnuite...
Psihologul Bihoreanului
Razvan Coloja
Acum că se apropie Crăciunul, iar magazinele vor fi acoperite cu funde roşii şi globuri argintii, nu strică să discutăm puţin despre tehnicile folosite de magazine pentru a stoarce cât mai mulţi bani de la cumpărători.
01 Octombrie 2017, 10:02

Bucurii de Toamnă: Zdob şi Zdub, Viţa de Vie, Mihail, Smiley şi Delia vin la Toamna Orădeană

Bucurii de Toamnă: Zdob şi Zdub, Viţa de Vie, Mihail, Smiley şi Delia vin la Toamna Orădeană SHOW LA ÎNĂLŢIME. Piaţa Unirii va fi colorată în această Toamnă Orădeană de artistele Teatrului Pavana din Olanda, care vor da spectacole de "balet" pe picioroange, purtând rochii făcute din câte 250 de metri de material

Anul acesta, Toamna Orădeană va dura doar patru zile, dar toate cu evenimente atractive. Spre deosebire de ediţiile precedente, festivalul se va concentra în două locaţii importante - Piaţa Unirii şi Cetate - şi programează concerte cu Lora, Viţa de Vie, Smiley, Zdob şi Zdub, Delia şi Mihail, precum şi spectacole stradale date de invitaţi din Franţa şi Olanda. Nici amatorii de bunătăţi gătite în faţa lor, în stil street-food, nu vor fi dezamăgiţi de ofertă...

Festival… cu gusturi

Festivalul emblematic al oraşului, Toamna Orădeană, se va desfăşura anul acesta în perioada 5-8 octombrie, în organizarea Asociaţiei pentru Promovarea Turismului în Oradea şi Regiune (APTOR) din cadrul Primăriei, alături de partenerii WhyNot, Heineken şi myDeck. Pentru a pune în valoare atracţiile oraşului, organizatorii au decis să ţină festivalul în Piaţa Unirii şi în Cetate. "E timpul să ne mândrim cu frumuseţea, diversitatea şi istoria oraşului şi să răspândim bucuria de a trăi aici", transmite preşedintele APTOR, Mihai Jurca.

În ambele "cartiere generale", vizitatorii vor fi îmbiaţi cu preparate street-food. "În Piaţa Unirii, sub numele «Taste of Oradea» încercăm să aducem standurile celor mai interesante restaurante locale şi câţiva invitaţi speciali. Am discutat, între alţii, cu cei de la MEATic, Baraw, Queens, Ramada. De asemenea, în Piaţa Unirii vor veni şi orădenii care fac dinnede în Castelul Brutarilor", anunţă Jurca. În schimb, în Cetate vor fi instalate peste 10 food-truck-uri sosite din diverse colţuri ale ţării. Orădenii vor putea gusta din nou preparate care i-au cucerit la Street Food Festival, dar şi noutăţi care vor fi gătite aici în premieră.

Show-uri pe stradă

Ediţia 2017 a Toamnei Orădene va fi animată de artişti stradali din Olanda şi Franţa. Percuţioniştii Fanfarei Kafi a companiei de spectacole Babel Tour, din Franţa, vor încinge petreceri pe ritmuri africane, asiatice şi europene, invitând privitorii la dans şi distracţie. Artiştii vor face show atât în Piaţa Unirii cât şi, cel puţin în primele zile ale festivalului, prin cartiere, pentru a ademeni publicul în centru.

Tot în piaţa centrală a Oradiei, componentele Teatrului Pavana din Olanda, îmbrăcate în rochii spectaculoase făcute din câte 250 de metri de material, vor susţine momente de dans şi balet pe catalige. De asemenea, în Piaţa Unirii va fi deschis şi un Butic de Toamnă, cu accesorii şi atelier de tatuaje cu henna, precum şi o zonă cu jocuri şi activităţi dedicate copiilor, numită Fantasy Corner.

Vocile din Cetate 

Anul acesta, cum festivalul are două locaţii principale, şi concertele sunt de două ori mai multe, ele urmând să fie susţinute de invitaţi din România şi din Ungaria. Joi, 5 octombrie, de la ora 17.30, seria recitalurilor va fi deschisă în Cetate de Pély Barna, după care pe scenă va urca formaţia orădeană Baby Elvis. De la ora 20.30, tot acolo va cânta Mihail, faimosul interpret care şi-a câştigat fanii cu hituri precum "Mă ucide ea" şi "Who you are".

O zi mai târziu, vineri, 6 octombrie, orădenilor le vor cânta Larisa, Ligia Hojda şi, de la 20.30, trupa Viţa de Vie, înfiinţată în 1996 şi devenită una dintre cele mai longevive de pe piaţa muzicală autohtonă. După încă o zi, sâmbătă, pe 7 octombrie, de la 17.30, scena va aparţine unor soliste talentate cum sunt Rubie, Lucia şi Alexandrina, iar în ultima seară vor presta apariţii relativ recente în showbizz - Soul Serenade, NextEX şi Golan.

Parada vedetelor

În paralel, în Piaţa Unirii, concertele vor debuta joi de la ora 17 cu cel dat de Szanto Denis, din Ungaria, urmat de Trupa High, Peet Project (Ungaria) şi Ioana Ignat. După o zi, vineri, de la ora 18, aici se vor produce Jazz Today, orădenii de la Fraţii Jdieri, Charlie (din Ungaria) şi, în fine, de la ora 21, moldovenii de la Zdob şi Zdub, cu fierbinţile piese "Videli Noch", "DJ Vasile", "Bunica bate toba", "Bună dimineaţa" şi "Moldovenii s-au născut".

Sâmbăta, pe 7 octombrie, de la ora 17, în Piaţa Unirii vor cânta tineri interpreţi italieni din grupul World Youth Hope, care au mai fost în Oradea prin programe ale Episcopiei Greco-Catolice. De la ora 19, pe scenă va urca In Fusion, formaţie condusă de orădeanul Marius Pop, care îl va avea alături şi pe tatăl său, Călin Pop, liderul legendarei trupe Celelalte Cuvinte. La ora 20 va cânta Lora, iar de la 21 Smiley.

Duminică, 8 octombrie, începând cu ora 18, în Piaţa Unirii vor ajunge invitaţi din Ungaria, Timea Pall şi Publika, urmaţi de The Motans, o trupă în vogă în România, datorită unor piese precum "August" şi "Versus", şi de Delia, al cărei recital a fost programat de la ora 21. Toamna Orădeană va fi încheiată, fireşte, prin clasicul foc de artificii. Până atunci, orădenii îşi vor stabili programul în funcţie de preferinţe şi, cine ştie, mulţi poate chiar vor face "naveta" între Cetate şi Piaţa Unirii...


Program scena Piaţa Unirii:

Joi, 5 octombrie

17:00-19:00 Szanto Denis (ROU)

19:00 – 20:00 Trupa High (ROU)

20:00 – 21:00 Peet Project (HU)

21:00 – 22:00 Ioana Ignat (ROU)

Vineri, 6 octombrie

18:00-19:00 JAZZ TODAY (ROU)

19:00-20:00 Fratii Jdieri (ROU)

20:00-21:00 Charlie (HU)

21:00-22:00 Zdob si Zdub (MD)

Sambata, 7 octombrie

17:00 – 18:30 World Youth Hope, interpreti: Andrea Piccirillo, Mario Labellarte, Luca Bonaffini, Linda Valori si Francesco Sportelli (IT)

19:00 – 20:00 In Fusion- Marius Pop si Calin Pop (ROU - PL)

20:00-21:00 Lora (ROU)

21:00 – 22:00 Smiley (ROU)

Duminica, 8 octombrie

18:00 – 19:00 Timea Pall (HU)

19:00 – 20:00 Publika (ROU)

20:00 – 21:00 The Motans (MD)

21:00 – 22:00 Delia (ROU)

22:00- Focuri de artificii

Program scenă Cetatea Oradea

Joi, 5 octombrie

17:30 Pély Barna (HUN)

19:00 Baby Elvis (ROU)

20:30 Mihail (ROU)

Vineri, 6 octombrie

17:30 Larisa (ROU)

19:00 Ligia Hojda (ROU)

20:30 Vița de Vie (ROU)

Sambata, 7 octombrie

17:30 Rubie (ROU)

19:00 Lucia (ROU)

20:30 Alexandrina Hristov (ROU)

Duminica, 8 octombrie

17:30 Soul Serenade (ROU)

19:00 NextEX (ROU)

20:30 Golan (ROU)

Program cartiere:

Cartier Rogerius- Parcul Magnoliei

6 octombrie- ora 16:00- Kafi Orchestra(FRA)

7 octombrie- ora 18:00- Mana Dance Academy

8 octombrie- ora 17:30- Kafi Orchestra(FRA)

Cartier Nufărul- Parcul Salca

7 octombrie- ora 18:00 Kafi Orchestra(FRA)

Citiți și articolul Toamna Orădeană va închide traficul în Piaţa Unirii. Vezi programul complet al festivalului!

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii

FOTO BIHOREANUL

 • 'Revoluţia în imagini': Fotografii inedite cu Oradea la Revoluţie, expuse în Cetate (FOTO)
 • Luaţi exemplu! Agricultorii bihoreni au atras în judeţ 141 milioane euro (FOTO)
 • Accident cu trei răniţi lângă Beiuş: Şoferul unui BMW a ratat o depăşire, s-a lovit de o dubiţă, iar cele două maşini au ajuns în şanţ (FOTO)
 • Accident cu maşina Poliţiei în Oradea, în faţă la hotel Ramada (FOTO)
 • 300 de amenzi într-o zi: Poliţiştii români şi maghiari au împânzit şoselele de pe graniţă (FOTO)
 • Creştini… pe jumătate: După ce au ascultat colinde, consilierii judeţeni din Bihor şi-au reluat bătăliile obişnuite (FOTO)
 • Sute de fapte bune pe un singur hol: Târg de Crăciun la Celestica Oradea, susţinut de companie pentru ONG-urile din oraş (FOTO)
 • Fundaţia Pyramid Learning Center şi-a inaugurat cel de-al doilea centru pentru copiii cu autism şi AD-HD (FOTO)
 • CSM CSU Oradea a jucat slab şi a pierdut cu 81-87 în faţa timişorenilor. Achim anunţă măsuri în cadrul lotului! (FOTO)
 • Casa de Pensii Bihor, închisă: Toţi angajaţii au declanşat un protest spontan din cauza salariilor mici (FOTO)

TIMP LIBER

Timp liber

CURS VALUTAR

 • 1 USD = 3.8697 RON
 • 1 EUR = 4.5959 RON
 • 1 HUF = 0.015 RON