URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
14 Decembrie 2015, 13:04

Noi umblăm a colinda: peste 650 de copii împărtăşesc spiritul Crăciunului la ERA Park

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Peste 650 de copii, din şcoli din Oradea şi Bihor, sunt aşteptaţi, marţi, 15 decembrie, la festivalul "Noi umblăm a colinda", desfăşurat la ERA Park.

Festivalul va debuta la ora 14.45, sub cupola centrului comercial, şi va fi precedat, între orele 12 şi 13, de o paradă a costumelor populare oferită de cele 32 de grupuri de colindători participante pe traseul – strada Republicii (zona Crişul) – Teatrul "Regina Maria" - Podul Intelectualilor - Parcul 1 Decembrie - Catedrala Ortodoxă "Învierea Domnului" - Cetatea Oradea.

Evenimentul are două componente: una de concurs, în cadrul căreia elevii au trebuit să aleagă colinde bihorene tradiţionale din zonele de unde provin, mai puţin cunoscute, şi cea de interpretare, unde vor cânta şi cântece de largă circulaţie.  

Astfel, cei care vor trece pe la ERA Park vor putea auzi şi 32 de colinde specifice zonelor din care fac parte elevii. "Acestea vor fi interpretate în dialect. Practic, asta am urmărit ca obiectiv: să identificăm colinde specifice diferitelor zone ale judeţului, pe care apoi să le promovăm prin intermediul festivalului. Toţi copiii vor veni îmbrăcaţi în costume populare, pentru a reprezenta, pe cât posibil, zonele de unde provin", a precizat prof. Florin Negruţiu, coordonatorul evenimentului.

La interpretarea colindului tradiţional, alături de elevi vor urca pe scenă şi rapsozi. La final, cele mai bune reprezentaţii vor fi premiate cu diplome şi cadouri, de către un juriu format din partenerii evenimentului.

Pe lângă cele 32 de grupuri din concurs, vor urca pe scenă, cu recitaluri, şi Corul Liceului Ortodox "Diacon Nicolae Firu", Grupul vocal "Florile Bihorului" şi Grupul de colindători ai Facultăţii de Teologie Ortodoxă "Episcop Dr. Vasile Coman" Oradea.

Spectacolul este programat să dureze până la ora 20, iar intrarea este liberă pentru toată lumea.

Vă aşteptăm cu drag!

Festivalul "Noi umblăm a colinda" a ajuns la a XI-a ediţie şi este oganizat de Inspectoratul Şcolar Judeţean, în în parteneriat cu ERA Park Oradea, Episcopia Ortodoxă Română a Oradiei, Facultatea de Teologie Ortodoxă "Episcop Dr. Vasile Coman" Oradea, Liceul Ortodox "Episcop Roman Ciorogariu" Oradea, Asociaţia Părinţi pentru Ora de Religie – Filiala Bihor, Palatul Copiilor şi Elevilor Oradea, Asociaţia Femeilor Ortodoxe Române din Episcopia Oradiei.

Grupuri în festival:

1. Colegiul Tehnic "Alexandru Roman" Aleşd

2. Colegiul Tehnic "Traian Vuia" Oradea

3. Liceul Tehnologic "Horea" Marghita

4. Liceul Tehnologic Nr.1 Dobreşti

5. Liceul Tehnologic Nr.1 Dobreşti, Şcoala Gimnazială nr. 1 Hidişel

6. Liceul Tehnologic Nr.1 Dobreşti, Şcoala Gimnazială Nr. 3 Topa de Sus

7. Liceul Tehnologic Nr.1 Dobreşti, Şcoala Gimnazială Nr.2 Luncasprie

8. Liceul Tehnologic Sanitar "Vasile Voiculescu" Oradea

9. Liceul Tehnologic Suplacu de Barcău

10. Liceul Teoretic "Lucian Blaga" Oradea

11. Liceul Teoretic "Onisifor Ghibu" Oradea

12. Liceul Teoretic Bratca, Şcoala Gimnazială Beznea

13. Palatul Copiilor Oradea, Grupul vocal "Florile Bihorului"

14. Şcoala Gimnazială "Dacia" Oradea

15. Şcoala Gimnazială "Miron Pompiliu" Ştei

16. Şcoala Gimnazială "Nicolae Bogdan" Vaşcău

17. Şcoala Gimnazială "Nicolae Popoviciu" Beiuş

18. Şcoala Gimnazială Nr. 1 Balc

19. Şcoala Gimnazială Nr. 1 Balc - Structura Almaşu Mic

20. Şcoala Gimnazială Nr. 1 Brusturi

21. Şcoala Gimnazială Nr. 1 Chijic, Şcoala Gimnazială Nr. 1 Bucuroaia

22. Şcoala Gimnazială Nr. 1 Budureasa

23. Şcoala Gimnazială Nr. 1 Bunteşti

24. Şcoala Gimnazială Nr. 1 Căbeşti

25. Şcoala Gimnazială Nr. 1 Chijic

26. Şcoala Gimnazială Nr. 1 Hidişelul de Sus

27. Şcoala Gimnazială Nr. 1 Hotar

28. Şcoala Gimnazială "Alexandru Roman" Luncşoara

29. Şcoala Gimnazială Nr. 1 Răbăgani

30. Şcoala Gimnazială Nr. 1 Sălard

31. Şcoala Gimnazială Nr.1 Husasău de Tinca

32. Şcoala Gimnazială Nr.1 Pietroasa

(advertorial)

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON