URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 19 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
19 Aprilie 2012, 17:20

Mediciniştii arată interes scăzut faţă de candidaţii la rectorat (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Din 420 de cadre didactice, câte are Facultatea de Medicină şi Farmacie, doar 47 au participat joi la dezbaterea cu cei şase candidaţi la funcţia de rector al Universităţii orădene, adică Constantin Bungău, Mircea Chiriac, Gheorghe Ionescu, Alexandru Ilieş, Ioan Horga şi Ioan Felea.

De la eveniment a lipsit inclusiv decanul FMF, Gheorghe Bumbu, scuzat de fostul prodecan Gheorghe Mermeze, care şi-a luat rolul de gazdă, că e la un simpozion la Timişoara. În schimb, printre cei prezenţi s-a numărat directorul Spitalului Judeţean, dr. Gheorghe Carp.

După ce candidaţii şi-au prezentat, succint, programul managerial, fiecare încercând să puncteze ce va face pentru FMF, a venit rândul mediciniştilor să ia cuvântul şi să pună întrebări candidaţilor. Numai că, dacă la celelalte dezbateri universitarii au avut mai multe curiozităţi, mediciniştii au adresat, în total, doar trei întrebări generale, adică la care să răspundă toţi candidaţii, şi una particulară, pentru un anume candidat. Conform regulamentului, din cele trei întrebări generale s-au extras două la care cei şase pretendenţi au trebuit să dea un răspuns.

Astfel, Vasile Iovan a fost cel care i-a întrebat pe candidaţi despre o problemă specifică FMF: cum vor integra învăţământul medical în clinicile din Oradea, în condiţiile în care Universitatea nici măcar n-a amenajat amfiteatru pentru activităţile didactice în spitale. Întrebarea i-a cam pus în dificultate pe candidaţi, întrucât aceştia, după cum au şi recunoscut aproape toţi, nu cunosc prea bine problemele specifice ale FMF.

Iar răspunsurile au fost pe măsură: Bungău a spus că trebuie elaborată o procedură între clinici şi facultate, Chiriac că rectorul poate oferi sprijin, dar colaborarea trebuie să fie directă între FMF şi clinici, iar Ionescu că va numi un prorector din partea FMF, tocmai ca să afle la timp problemele. Ilieş a spus că trebuie căutată cauza acestei probleme, Horga că e nevoie de o colaborare între rector, facultate şi autorităţile locale, iar Felea că e nevoie de proiecte cu finanţare externă.

Cea de-a doua întrebare, ridicată de medicul legist Narcis Vîlceanu, a vizat cifra de şcolarizare, pe care mediciniştii o vor mai mare chiar de la admiterea din această vară. Candidaţii au fost chestionaţi ce vor face pentru a creşte această cifră urgent.

Bungău a spus că singura soluţie acum ar fi o evaluare favorabilă ARACIS la specializarea Medicină în limba engleză, Chiriac a recunoscut că nu crede că poate face ceva pentru a creşte această cifră până la admiterea din iulie, în timp ce Ionescu a zis că pe termen scurt ar miza pe ARACIS, iar pe termen mediu pe introducerea de programe de masterat la FMF.

Ilieş ar miza pe creşterea numărului de locuri bugetate oferite de stat, iar Horga pe o evaluare ARACIS, care să producă efecte însă abia anul viitor. Ioan Felea a răspuns că soluţia e clasificarea Universităţii pe un nivel mai bun, astfel încât să primească o finanţare mai mare.

La partea dedicată unui candidat anume, doar lui Horga i s-a pus o întrebare de către psihiatrul Gavril Cornuţiu. Precizând că FMF ar fi vrut, în trecut, să se rupă de Universitate, medicul a întrebat care va fi gradul de autonomie al facultăţii. "Decanii vor avea rol de prorectori delegaţi", a spus Horga, precizând totodată că va milita pentru un decan al FMF care să stea ca un egal în faţa rectorilor universităţilor de medicină din ţară.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
15 Comentarii
@oradean
Ai dreptate! Horga e cel mai bun. Are experienta de la UTC si ca informator la Secu, coleg de turnatorie cu Antal si Felea. Exista oare in universitate cineva in care sa nu improscati cu noroi? Esti tu cetatean oradean cum sunt eu cosmonaut. Esti Horga, te-ai deconspirat prin disperarea cu care incerci sa dai in principalii rivali. Hai sictir! Tu vei fi imaginea universitatii in curand cu dosarul pe masa. Ai auzit de legea lustratiei? Citeste-o!
Postat 20 Aprilie 2012, 21:40 de SOIM AL PATRIEI
opinie de cetatean
Din toate comentariile la diferitele pseudo-articole publicate on-line constat geniul care a stat in spatele legii invatamantului care sugera numirea unui rector de catre minister. Autonomia universitara la UO e inteleasa gresit. Poate pentru o gura de oxigen ar fi mai bine sa luam in calcul aceasta varianta. Oricum dinozauri ca Antal (prin progenitura Bungau) sau Ionescu nu au ce cauta in fruntea acestei institutii. Va rog sa va ganditi ca nu e vorba doar de rectorat ci de intreaga imagine a municipiului Oradea. Cred ca suntem mai buni...
Postat 20 Aprilie 2012, 12:30 de oradean
observator
FELICITARI ADRIANA PENTRU MODUL IN CARE ITI FACI MESERIA ! AI TOT RESPECTUL MEU.
Postat 19 Aprilie 2012, 22:15 de observator
CINSTITUL
Saracul Chiriac isi face singur curaj dandu-se "viitor tanar" si "Alegator". Eu cred ca vroia sa spuna "alergator", iar in ceea ce priveste viitor tanar are dreptate caci deocamdata este un copil in domeniul managementului. Nu-l mai tot banuiti de avansare pe propriile picioare ca e departe de adevar. Tot unchiu e si in spatele lui inca de cand era student si nu frecventa cursurile. A absolvit doua facultati si unchiu a trebuit sa faca o comisie speciala pt. examenul de finalizare a studiilor deoarece el nu stia nici macar ce a absolvit. E sustinut si de fam. Marcu, alti mafioti. Asta da barbat care sta doi ani acasa in concediu paternal. Un RECTOR adevarat, nu gluma.
Postat 19 Aprilie 2012, 22:13 de SPORTIV
Sorbonei
asta cu profesor in 4 ani e bine punctat! Sa arate pretendentii marii profesori cu gradatiile lor de merit cu tot daca indeplinesc conditiile pentru posturile pe care le ocupa. Cel mai cinstit e Chiriac.
Postat 19 Aprilie 2012, 21:54 de alegator
viitor tanar
EU AS VOTA UN OM INTEGRU CARE A URCAT SINGUR TREPTELE DIDACTICE FARA A FI PROFESOR IN 4 ANI , VOTEZ UN VIITOR TANAR SI ACESTA SE NUMESTE MIRCEA CHIRIAC
Postat 19 Aprilie 2012, 21:46 de viitor tanar
SRI
si-a gasit si Iovan cui sa puna intrebarea! De ce nu l-a intrebat pe Unchiu cand l-a luat de pe drumuri ca fusese dat afara de la SRI si l-a facut mare farmacist? Cine a dezvoltat facultatea asta fara limite si fara baza materiala si umana?
Postat 19 Aprilie 2012, 21:11 de independent
Horga, pacientul lui Cornutiu
Desigur ca Horga este pacientul doctorului Cornutiu si doctorul a inceput sa il descoase. Horga este un fost utecist, comunist, oportunist, actual profesorist cu aere de intelectualist. De fapt, este un jenant debil mintal plin de aere de Napoleon. Nu e intamplatoare intrebarea doctorului Cornutiu.
Postat 19 Aprilie 2012, 20:01 de Horga, pacientul
@dr
I-a ridicat lui Horga mingea la fileu, iar viitorul rector a marcat voturile facultatii de medicina.
Postat 19 Aprilie 2012, 19:24 de lazar
ionescu,fara sanse
Ce prorector de la medicina va numi iar, Ionescu! N-a mai venit nici \"famiglia\"Burta la dezbateri!!Uau,sa intelegem ca nu mai sunt in nici o carte din toate cele 6 variante?
Postat 19 Aprilie 2012, 19:22 de medic 2
curiozitate
de ce i-a pus Cornutiu intrebarea doar lui Horga? Stie cineva mai multe?
Postat 19 Aprilie 2012, 18:53 de dr
@MEDIC 5
Tocmai aici e poanta: Antal are dosarul suficient de plin pentru un "mandat" complet la "facultatea" din Parcul Traian, dar intrebarea este daca mai vine langa el si un coleg de celula direct din fotoliul de rector?
Postat 19 Aprilie 2012, 18:13 de blejnar
@blejnar
La intrebarea "acopera sau dezvaluie acesta "secretele urat mirositoare" din dulapul de rector al lui Antal?" raspunsul corect este: depinde cine va fi ales. Se stie foarte bine ca cel putin 4 dintre candidati il vor pe Antal prorector asa ca, judecati singuri. Doamna Lia Pop in niciun caz nu dovedeste absolut nicio abilitate in comunicare si nici in medierea unor astfel de intalniri. Nu stiu ce a facut la restul dar azi a fost penibila de-a dreptul.
Postat 19 Aprilie 2012, 17:56 de MEDIC 5
...
niste ratati organizatorii astia. Dupa ce ca si asa intalnirile cu mediul academic sunt DOAR o data la 4 ani, si nici intrebarile nu au fost multe, s-au gasit ei sa faca ordine si regulamente ca sa nu se raspunda la toate intrebarile puse! O idioata Lia Pop, mai bine ramanea si aia afara din Senat ca nu aduce nimic bun...Cartonas rosu pentru ea.
Postat 19 Aprilie 2012, 17:39 de daniel
se strange latzul
Antal Cornel este "strans" de ANI si de "ceilalti" si e o chestiune de ore sau cel mult zile pana "crapa" totul in public. In aceste conditii predarea stafetei catre noul rector capata o semnificatie cu miros penal: acopera sau dezvaluie acesta "secretele urat mirositoare" din dulapul de rector al lui Antal?
Postat 19 Aprilie 2012, 17:33 de blejnar
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON