URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 19 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
07 Mai 2018, 18:02

Lecţie despre libertatea de exprimare, la festivitatea absolvenţilor de la Drept: "Veţi fi lideri de opinie, aveţi obligaţia să vă manifestaţi drepturile" (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Promoţia 2018 a celor două specializări ale Facultăţii de Drept a celebrat, luni, reuşita de a ajunge la finalul cursurilor, iar zecile de studenţi au fost felicitaţi de profesori, părinţi şi prieteni.

Festivitatea a avut loc la Casa de Cultură a Sindicatelor şi a fost condusă de prodecanul Diana Cîrmaciu, întrucât decanul Valentin Mirişan a lipsit, din motive medicale. Fireşte, alături de colegii ei dascăli, Cîrmaciu i-a felicitat pe toţi absolvenţii specializărilor Drept şi Administraţie Publică, spunându-le şi că aşteaptă să vadă ce profesii vor alege de acum înainte.

Studenţii, prea tăcuţi

De departe, însă, cele mai multe aplauze le-a primit avocatul Gavril Olar, profesor ales de absolvenţii de la specializarea Drept drept "decan de suflet", ceea ce dovedeşte că dascălul este preferatul tinerilor. Olar a mărturisit că este onorat de această titulatură şi, aşa cum se obişnuieşte, a ţinut o scurtă lecţie pentru tineri.

"Am să vorbesc despre ceva ce nu ţine de dreptul comercial, specializarea mea, ci are legătură cu dreptul constituţional şi libertatea de exprimare. Cu câteva decenii în urmă, libertatea de exprimare era o vorbă în vânt. Să-ţi exprimi liber opinia, să spui ce gândeşti necesita în urmă cu vreo 30 de ani un curaj deosebit. Indiferent de părerile era mai bine sau nu înainte, incontenstabil ce am câştigat este dreptul, posibilitatea şi libertatea de a spune nu este bine sau este bine. E un lucru mai important decât ne dăm seama", a spus Olar.

Acesta a mărturisit că a fost surprins de cât de tăcuţi sunt studenţii de azi, inclusiv cei care au fost azi în sărbătoare, şi cât de puţin îşi spun opiniile. "Unii nu au reuşit probabil nici până la sfârşitul anului şi e păcat. Este o libertate pentru care multă vreme România s-a luptat", a mai spus profesorul.

"Este uşor să mergem pe drumuri bătătorite"...

Apoi, Gavril Olar a înşirat motivele identificate de el pentru lipsa exprimărilor publice: inhibiţie ("Nu toţi suntem născuţi cu darul de a vorbi în mod liber, convingător, dar se exersează şi se poate trece peste"), comoditate ("Este foarte uşor să-i lăsăm pe alţii să fie primii, să mergem pe drumuri bătătorite, să ne fie nouă călduţ. Poate n-o să fim primii, dar o să fim într-un loc bun fără să facem un sacrificiu") şi frica de a nu părea prost.

Tot el le-a oferit tinerilor sfatul să depăşească această temere, mai cu seamă că, în viitoarele lor cariere, mulţi vor fi nevoiţi să se exprime public. "Mahatma Gandi a spus cândva că orice faptă începe cu o opinie. Întotdeauna cei care au venit cu idei noi, sugestii, teorii, au avut în faţă frica de ridicol, pentru că au încercat să schimbe lucruri de mult înrădăcinate în mintea noastră. Cu 500 de ani în urmă să spui că pământul este rotund nu era numai un pericol de a fi ridicol, era un pericol de a fi prăjit un pic pe rug. Acum toată lumea ştie că pământul e rotund", a spus Olar.

În final, decanul de suflet al tinerilor le-a amintit acestora tocmai că vor vorbi de faţă cu alţi oameni, ba chiar vor influenţa opinii. "În viitor, ca jurişti, veţi fi lideri de opinie, veţi fi coordonatori de opinie. Aveţi obligaţia să vă manifestaţi drepturile, evident într-un cadru coerent, argumentat, cu respect", a mai spus profesorul.

Gaudeamus igitur!

În cadrul festivităţii, a mai luat cuvântul şi profesoara Lavinia Onica-Chipea, decan de suflet al absolvenţilor de la Administraţie Publică, care le-a vorbit despre importanţa cunoaşterii dreptului muncii.

După ce şi-au recompensat profesorii cu flori, fiecare absolvent a primit la rându-i o diplomă simbolică şi o floare, în aplauzele sălii. Ceremonia s-a încheiat, fireşte, cu tradiţionala aruncare a tocilor, după intonarea imnului academic, "Gaudeamus igitur". Iar apoi toţi tinerii şi-au primit buchetele de flori şi felicitările din partea părinţilor, soţilor, iubiţilor, prietenilor şi altora veniţi special pentru ei.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON