URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 18 DECEMBRIE 2017

Ediția tipărită

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La actualul nivel de dezvoltare, Oradea are nevoie de ajutor de la Bucureşti în tot mai mică măsură. Probabil cel mai mare cadou ar fi să fie lăsată în pace. Dacă sistemul de redistribuire a  veniturilor nu ar fi fost bulversat de "revoluţia fiscală", lucrurile ar fi mers, în continuare, decent.
Zic şi eu
Adrian Cris
La 99 de ani de la momentul astral al Marii Uniri, ţara nu ne leagă nici prin şosele, căi ferate şi aeroporturi care să faciliteze o bună circulaţie a oamenilor şi mărfurilor, nici printr-o educaţie care să ofere şanse egale, nici printr-un sistem sanitar care să nu ne îmbolnăvească şi mai grav pe unii, în timp ce alţii ne tratăm la Viena ori Istanbul, nici printr-o administraţie care să ne uşureze viaţa în loc să ne facă zile fripte.
Cum a fost?
Lucian Cremeneanu
În aprilie 1972, Charlie Chaplin se întorcea în America după un exil de 20 de ani. Fusese alungat în 1952 de senatorul McCarthy din pricina unor presupuse simpatii comuniste. Charlie Chaplin n-a fost cetăţean american - era născut în Londra - însă americanii l-au iubit ca pe unul de-al lor. Dar, cu toată dragostea, nu l-au putut salva atunci când urgia statului s-a stârnit împotriva sa. În aprilie 1992, Regele Mihai se întorcea în România după un exil de 45 de ani. Fusese alungat în 1947 de noul regim comunist, condus de Petru Groza...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu proiectul de amenajare a Pieței Ferdinand?


De stiut

Avocatul Bihoreanului
Mircea Ursuta
Una dintre dilemele pe care le au cetăţenii români, chiar şi cu asigurări de sănătate achitate la zi prin CAS, este cine le plăteşte cheltuielile de spitalizare şi de tratament dacă au fost victimele unui accident sau unei agresiuni, în condiţiile în care furnizorii de servicii medicale îi "taxează" atunci când autorii acestor fapte nu sunt identificaţi.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
În ultimii 30 de ani marile firme producătoare de ţigări au scăzut continuu cantitatea de tar (adică agregatul de particule existent în fumul de ţigară după înlăturarea nicotinei şi deshidratare) şi de nicotină din produsele lor. Azi, cele mai vândute ţigări sunt cele cu filtru şi cele cu conţinut scăzut de tar sau nicotină. Cancerul pulmonar şi cel laringian apare cu o frecvenţă mai mică la  fumătorii de ţigări cu conţinut scăzut de tar şi de nicotină, comparativ cu cei care fumează ţigări obişnuite...
Psihologul Bihoreanului
Razvan Coloja
Acum că se apropie Crăciunul, iar magazinele vor fi acoperite cu funde roşii şi globuri argintii, nu strică să discutăm puţin despre tehnicile folosite de magazine pentru a stoarce cât mai mulţi bani de la cumpărători.
17 Noiembrie 2017, 16:35

Facultatea de Drept a sărbătorit 25 de ani de la reînfiinţare printr-o conferinţă internaţională şi lansarea primei sale reviste (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Judecători, procurori, avocaţi, notari, consilieri juridici şi alţi specialişti ai domeniului, din ţară şi din străinătate, dezbat, vineri şi sâmbătă, la Oradea, probleme actuale din domeniul ştiinţelor juridice.

Ei s-au reunit la apelul Facultăţii de Drept, care sărbătoreşte 25 de ani de la reluarea învăţământului juridic superior orădean, printr-o conferinţă ştiinţifică. "Să ne bucurăm împreună, să trăim acest moment cu bucurie", a declarat, în deschiderea evenimentului, decanul Facultăţii de Drept, Valentin Mirişan.

Acesta a menţionat că este onorat să aibă oaspeţi din Constanţa, Craiova, Cluj, Bucureşti, Alba, Timişoara, dar şi din străinătate, mai precis din Ungaria şi Polonia. De asemenea, în faţa profesorilor şi studenţilor facultăţii au stat prefectul Ioan Mihaiu, viceprimarul Oradiei Florin Birta, prorectorul Universităţii Gabriel Bendea şi preşedintele Senatului universitar, Sorin Curilă.

Trecut şi prezent

Decanul Mirişan a prezentat apoi, succint, câteva repere din istoria Academiei Regale de Drept, înfiinţată la Oradea în 1777, dar şi nume ale unor profesori care au făcut cercetări aici, precum Eugeniu Speranţia, Bogdan Ionescu, Iuliu Hovan, Andrei Zsigmond, Dumitru Manolescu, Ion Poliodor, Gheorghe Sofronie, Tiberiu Moşoiu ori Liviu Lazăr. În 1934, facultatea a fost desfiinţată, iar în 1992 a reapărut, ca instituţie de sine stătătoare, denumită Facultatea de Ştiinţe Juridice. Şi-a schimbat numele în Facultatea de Drept în anul 2011.

După cum a precizat prorectorul Bendea, astăzi facultatea numără 627 de studenţi (din care 134 masteranzi), 21 de cadre didactice titulare şi şase profesori asociaţi. "Activitatea de cercetare ştiinţifică şi activitatea didactică trebuie să răspundă nevoilor şi dezvoltării societăţii", a precizat şi preşedintele Senatului Universităţii, Sorin Curilă.

De cealaltă parte, viceprimarul Florin Birta, absolvent al acestei facultăţi, le-a mărturisit profesorilor că se simte bizar stând el în faţa lor. "Faptul că am ajuns azi în faţa dumneavoastră, cu această funcţie, se datorează şi dumneavoastră, stimaţi profesori", a spus Birta.

Prima revistă

Conferinţa, desfăşurată în sălile Hotelului Perla din Băile 1 Mai, are în program prezentări pe felurite teme, în trei secţiuni paralele: Drept Privat, Drept Public şi Şiinţe Penale. De pildă, în secţiunea Drept Public. Totodată, o secţiune anume este dedicată studenţilor şi masteranzilor facultăţii.

Cu prilejul acestei conferinţe, facultatea a lansat şi primul număr din prima sa publicaţie. "Revista Facultăţii de Drept Oradea", tipărită de editura Pro Universitaria, se doreşte o publicaţie bianuală, iar în primul număr cuprinde articole, studii şi comentarii pe teme precum uzucapiunea, regulamentele privind procedura internă de adopţie, conflictul de interese ori evaziuna fiscală.

Printre autorii articolelor din primul număr al revistei se numără Diana Cîrmaciu (prodecan al Facultăţii de Drept), Carmen Adriana Domocoş (fost preşedinte al Tribunalului Bihor), Ştefan Herchi (avocat) ori Valentin Mirişan (fost procuror).

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii

FOTO BIHOREANUL

 • Protest 'mut': Orădenii s-au dus cu valizele şi paşapoartele în faţa sediului PSD Bihor (FOTO/VIDEO)
 • Bucătarul Horia Vârlan, invitat special la Cina Porcului în Cetatea Oradea (FOTO)
 • 'Revoluţia în imagini': Fotografii inedite cu Oradea la Revoluţie, expuse în Cetate (FOTO)
 • Luaţi exemplu! Agricultorii bihoreni au atras în judeţ 141 milioane euro (FOTO)
 • Accident cu trei răniţi lângă Beiuş: Şoferul unui BMW a ratat o depăşire, s-a lovit de o dubiţă, iar cele două maşini au ajuns în şanţ (FOTO)
 • Accident cu maşina Poliţiei în Oradea, în faţă la hotel Ramada (FOTO)
 • 300 de amenzi într-o zi: Poliţiştii români şi maghiari au împânzit şoselele de pe graniţă (FOTO)
 • Creştini… pe jumătate: După ce au ascultat colinde, consilierii judeţeni din Bihor şi-au reluat bătăliile obişnuite (FOTO)
 • Sute de fapte bune pe un singur hol: Târg de Crăciun la Celestica Oradea, susţinut de companie pentru ONG-urile din oraş (FOTO)
 • Fundaţia Pyramid Learning Center şi-a inaugurat cel de-al doilea centru pentru copiii cu autism şi AD-HD (FOTO)

TIMP LIBER

Timp liber

CURS VALUTAR

 • 1 USD = 3.8697 RON
 • 1 EUR = 4.5959 RON
 • 1 HUF = 0.015 RON