URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.

Educatie

Profesori din Bihor contestă corectitudinea evaluării digitalizate. Șeful Inspectoratului Școlar: „Ies la iveală erori care până acum nu se vedeau”
Știri Bihor
Mai mulți profesori susțin că au găsit erori în corectura digitalizată de la simularea examenului de Evaluare Națională, greșeli pe care le pun în seama platformei Ministerului Educației, și arată că, dacă greșelile vor persista la examenele din vară, vor avea de suferit elevii, care ar putea să nu intre la liceele dorite, și nu din vina lor. Șeful IȘJ Bihor, Horea Abrudan, susține că erorile nu aparțin platformei, ci profesorilor corectori, doar că acum, odată cu evaluarea digitalizată, acestea sunt mai vizibile.
04 Martie 2024, 19:10
Copiii sunt așteptați să descopere Corul Filarmonicii Oradea, prin concerte interactive
Timp liber
Filarmonica Oradea își deschide porțile pentru copii și îi așteaptă să descopere corul, în cadrul unui concert interactiv moderat, în română și maghiară, și dirijat de Dalma Toadere. Vor avea loc 6 astfel de întâlniri, de marți până joi, dedicate atât școlarilor din clasele 0-IV însoțiți de învățători, cât și oricărui micuț curios.
04 Martie 2024, 14:47
SRI face recrutări la Universitatea din Oradea
Educatie
Studenții Universității din Oradea interesați de o carieră în lumea serviciilor de informații sunt invitaţi marți, 5 martie, la o întâlnire cu ofițerii Serviciului Român de Informații. Aceștia le vor da detalii despre profilul unui angajat SRI, procesul de selecție pentru încadrare și despre drepturile, beneficiile și obligațiile angajaților acestui serviciu.
02 Martie 2024, 17:44
146.000 de elevi din toată țara se pregătesc de simularea examenului de bacalaureat. Calendarul probelor
Actual
Ministerul Educației a publicat sâmbătă o informare referitoare la simularea examenului de bacalaureat, care se va organiza în peste 1.320 de unități de învățământ, cu participarea a peste 146.000 de elevi din clasele a XII-a și a XIII-a (seral/frecvență redusă). Probele scrise vor debuta luni, 4 martie, cu cea la limba și literatura română. 
02 Martie 2024, 16:21
Ateliere pentru ape curate: Copiii din Bihor au învățat despre viața acvatică din Crișul Repede (FOTO)
Educatie
Sute de copii din Oradea şi din alte localități din Bihor au participat la o serie de ateliere educative despre cunoaşterea vieţii acvatice din Crişul Repede, importanţa menţinerii apelor curate şi consecinţele poluării cu plastic a acestora organizate de Aqua Crisius.
„Sincron”, expoziția studenților și profesorilor de la Arte decorative, Design și Design vestimentar
Timp liber
Facultatea de Arte din Oradea îi invită pe bihoreni să vadă expoziția „Sincron”, care cuprinde lucrări realizate de studenți, absolvenți și profesori de la specializările Arte decorative, Design și Design vestimentar. Vernisajul va avea loc sâmbătă seară, iar expoziția va rămâne deschisă până pe 15 martie.
01 Martie 2024, 19:21
Unic candidat, Aurel Căuș a fost reales președinte al Senatului Universității din Oradea (FOTO)
Știri Bihor
În ședință de joi, senatorii Universității din Oradea din mandatul 2024-2029 l-au reconfirmat la conducerea forului pe conferențiarul și deputatul liberal Aurel Căuș. Singurul candidat pentru această funcție, el a fost votat de aproape toți dintre cei 60 de senatori prezenți în sală.
29 Februarie 2024, 19:41
Studenți și tineri cercetători ai Universității din Oradea pot studia speciile invazive în Spania
Educatie
Masteranzii și doctoranzii Universității din Oradea interesați de invazia speciilor alohtone, adică originare din alte regiuni geografice, vor putea studia acest subiect în Spania. În cadrul alianței europene din care face parte, UO dă startul unui proiect de cercetare care implică un stagiu de o săptămână la Universitatea Extremadura din Peninsula Iberică.
29 Februarie 2024, 09:38
Lista școlilor din Bihor incluse în programul „Masă sănătoasă”, prin care elevii primesc zilnic o masă caldă sau un pachet alimentar
Educatie
Ministerul Educației a publicat lista tuturor unităților de învățământ incluse în programul național „Masă sănătoasă”, care implică acordarea gratuită, pentru fiecare elev, a unei mese calde sau a unui pachet alimentar. În Bihor, sunt incluse în program 32 de școli.
28 Februarie 2024, 14:39
Admiterea la liceu în 2024: Inspectoratul Școlar Bihor a publicat calendarul
Educatie
Inspectoratul Școlar Județean Bihor a publicat pe site-ul propriu calendarul admiterii la liceu și în învățământul profesional în anul 2024, care arată când vor susține elevii probele de aptitudini, când își vor completa fișele de preferințe și când vor fi repartizați.
28 Februarie 2024, 13:50
Campusul pentru învățământul dual din Oradea, recepționat. Bolojan: În luna mai va fi pus la dispoziția elevilor (FOTO)
Știri Bihor
Consiliul Județean Bihor a recepționat lucrările pentru construirea Campusului pentru învățământ dual din Oradea, unde vor învăța atât teorie, cât și practică, 140 de elevi care vor beneficia de toate facilitățile, inclusiv cămin, sală de sport și bazin de înot. Investiția, care a fost începută în 2021, a costat peste 146 milioane lei, fiind finanțată cu fonduri europene.
Educație pentru pace: Elevii unui colegiu din Oradea învață cum să promoveze limitarea conflictelor (FOTO)
Educatie
La inițiativa unei asociații din Coreea de Sud, Colegiul Tehnic Mihai Viteazul din Oradea a devenit o școală promotoare a păcii, profesorii și elevii participând la un curs despre importanța combaterii conflictelor și despre cum poate fi pacea promovată. În toamnă, elevii acestei școli ar urma să meargă la un summit pentru pace care va avea loc la Seul.
28 Februarie 2024, 09:35
Ești student și stai în chirie? Universitatea din Oradea mai are 60 de locuri libere în căminul inaugurat recent
Știri Bihor
Universitatea din Oradea a anunțat că, din cele 150 de locuri disponibile în corpul B al căminului C4, aflat pe malul Peței și dat în folosință recent, 60 au rămas neocupate. Cererile pentru un loc în camerele cu trei paturi și baie proprie, unde chiria începe de la 280 de lei lunar, pot fi depuse până pe 6 martie.
27 Februarie 2024, 17:06
Investiție de aproape 16 milioane de lei în reabilitarea energetică a Liceului German din Oradea
Educatie
Primăria Oradea a anunțat luni că a semnat contractul de finanțare a lucrărilor de reabilitare energetică a Liceului German Friedrich Schiller, investiție ce va costa 15,8 milioane lei, din care 9,2 milioane lei vor fi fondurile nerambursabile. Acesta este primul proiect pentru care Oradea a atras bani în exercițiul bugetar european 2021-2027.
26 Februarie 2024, 13:05
Universitatea din Oradea, cu gândul la promovare: Vrea să devină o universitate de cercetare avansată
Educatie
Universitatea din Oradea are ambiția să intre în prima ligă a universităților din România și să obțină statutul de universitate de cercetare avansată. Acest rang ar asigura acces mai bun la finanțări pentru cercetare, dar și creșterea numărului de locuri finanțate pentru doctoranzi.
25 Februarie 2024, 18:40
Cel mai vândut manual de limba germană, scris de un profesor din Oradea, a apărut într-o ediție nouă și o versiune mult diferită
Știri Bihor
La Editura Polirom a apărut ediția a 18-a, revizuită și adăugită, a cursului „Limba germană. Simplu și eficient”, scris de profesorul universitar orădean Orlando Balaș. Volumul este într-o versiune mult diferită față de cele anterioare, cu majoritatea textelor schimbate. Din 2004, de când a apărut, acest manual este cel mai bine vândut în țară printre cei care învață limba germană.
25 Februarie 2024, 14:16
Mai au de învățat: La simularea Evaluării Naționale, 6 din 10 elevi din Bihor nu au luat notă de trecere la matematică!
Educatie
Elevii de clasa a VIII-a din Bihor trebuie să se pună cu burta pe carte, dacă vor note bune la Evaluarea Națională. Rezultatele simulării examenului arată că au luat note peste 5 la matematică doar 38% dintre elevi. Notele vor fi acum analizate de profesori cu elevii și părinții lor.
23 Februarie 2024, 16:30
Vrei să fii antreprenor eco? Universitatea din Oradea te invită la un seminar online și gratuit
Educatie
Universitatea din Oradea organizează un workshop online dedicat celor preocupați de antreprenoriat în domenii precum agricultură, hrană și sustenabilitatea mediului. La eveniment se va vorbi inclusiv despre oportunitățile de finanțare în domeniu.
22 Februarie 2024, 16:30
In memoriam Barbu Ștefănescu: Istoricul și antropologul a fost comemorat de Universitatea din Oradea și Muzeul Țării Crișurilor
Educatie
La 11 ani de la moartea lui, profesorul orădean Barbu Ștefănescu a fost evocat de foștii săi colegi din Universitatea din Oradea și Muzeul Țării Crișurilor, instituții la conducerea cărora s-a aflat. În memoria sa, a fost lansat un volum de lucrări științifice interdisciplinare, iar o sală muzeală îi poartă de-acum numele.
21 Februarie 2024, 20:44
Calendarul Evaluării Naționale pentru clasele a II-a, a IV-a și a VI-a. Când vor da elevii testele
Educatie
Ministerul Educației a publicat calendarul examenelor de evaluări naționale pentru clasele a II-a, a IV-a și a VI-a în anul școlar 2023-2024. Pentru cei mai mici elevi, examenele vor începe pe 13 mai, la clasa a IV-a pe 21 mai, iar la clasa a VI-a pe 28 mai.
20 Februarie 2024, 11:01
„Asalt” al elevilor dintr-un județ vecin, la Universitatea din Oradea (FOTO)
Educatie
Aproape 250 de elevi de gimnaziu și de liceu de la un colegiu național din Arad au ajuns luni la Universitatea din Oradea. Vizita a avut loc în cadrul programului „Școala altfel”, iar elevii arădeni au trecut prin campusul studențesc și pe la biblioteca universitară, fiind o premieră pentru UO să primească un număr atât de mare de vizitatori din alt județ.
19 Februarie 2024, 19:45
Elevii din Bihor intră în „vacanța de schi” săptămâna viitoare. Câte vacanțe mai sunt în acest an școlar
Știri Bihor
La fel precum colegii lor din alte județe ale țării, elevii din Bihor vor primi, începând de luni, așa numita vacanță de schi, care va dura o săptămână. Calendarul acestor vacanțe, numite și „mobile”, este stabilit de fiecare Inspectorat Școlar Județean în parte.
15 Februarie 2024, 14:55
Un singur candidat pentru președinția Senatului Universității din Oradea
Educatie
La finalul lunii februarie, senatorii Universității din Oradea își vor vota viitorul președinte, pentru următorii cinci ani, fără însă a avea de făcut o alegere. Un singur membru al forului academic candidează pentru această funcție, fiind vorba de conferențiarul Aurel Căuș, care conduce Senatul din 2019.
14 Februarie 2024, 18:15
RoboPeda: Elevi bihoreni, premiaţi la Campionatul regional de robotică (FOTO)
Știri Bihor
O echipă de elevi de la Liceul Vocaţional Pedagogic Nicolae Bolcaş din Beiuş au câştigat premiul "Naţie pentru educaţie" la Campionatul regional de robotică. Aceasta este cea mai mare competiţie de robotică dedicată elevilor din România şi promovează educaţia în Ştiinţe, Tehnologie, Inginerie şi Matematică (STEM).
13 Februarie 2024, 17:28
Noii senatori ai Universității din Oradea și-au preluat mandatele. Urmează să-și aleagă președintele
Educatie
Aleși să-și reprezinte colegii în următorii cinci ani, noii senatori ai Universității din Oradea și-au preluat joi mandatele, în cadrul unei ședințe organizate special pentru validarea alegerilor pentru forul legislativ al instituției. La finalul lunii februarie, senatorii își vor vota președintele din rândul candidaților care, până pe 14 februarie, își vor exprima această dorință.
08 Februarie 2024, 16:01
Calendarul anului școlar 2024-2025: Când începe școala și când vor avea elevii vacanțe
Știri Bihor
Ministerul Educației a făcut publică structura anului școlar 2024-2025, care va începe la 1 septembrie și se va încheia pe 31 august. Elevii vor merge la școală începând cu 9 septembrie, iar prima zi din vacanța de vară va fi 21 iunie.
08 Februarie 2024, 11:19
Rebeca și Andrei, bursieri ai Facultății de Arte din Oradea, au fost premiați la un concurs internațional de muzică (FOTO)
Educatie
Doi studenți bursieri ai Facultății de Arte din Oradea au fost premiați recent la Danubia Talents International Music Competition, competiție organizată la Budapesta. Rebeca Anamaria Balaj și Andrei Marinescu, la pian și, respectiv, la trombon, au obținut locul al doilea la categoria de vârstă „plus 18 ani” la primul concurs internațional la care au participat ca duo.
06 Februarie 2024, 20:01
Colegiul Mihai Eminescu din Oradea își trimite elevii și profesorii la lecții în străinătate
Educatie
În următorii trei ani, profesorii și elevii Colegiului Național Mihai Eminescu vor avea ocazia să facă stagii de practică sau să participe la lecții organizate de școli din Europa. Colegiul orădean a primit acreditarea Eramus+, care îi asigură un acces simplificat la finanțarea proiectelor de mobilitate.
06 Februarie 2024, 19:11
Peste 50 de profesori din Bihor rămân la catedră, după ce au împlinit vârsta de pensionare. Aproape toți predau la școli de la orașe
Știri Bihor
Inspectoratul Școlar Județean Bihor a publicat lista celor 52 de cadre didactice din județ care au primit acordul pentru menținerea ca titulare, în ciuda faptului că au ajuns la vârsta de pensionare. 41 dintre acești profesori predau la unități de învățământ din mediul urban, acolo unde, an de an, la concursul de titularizare, sunt puține posturi disponibile.
06 Februarie 2024, 16:54
Lecții pentru reprezentanții elevilor din Bihor: Două zile pline cu ateliere pentru membrii consiliilor școlare (FOTO)
Educatie
La inițiativa Consiliului Județean al Elevilor Bihor, 170 de membri din consiliile școlare ale județului au participat la o sesiune de formare. Timp de două zile, elevii au fost instruiți de diverși specialiști, astfel încât să poată să-și reprezinte colegii cât mai bine.
05 Februarie 2024, 17:13
   2  4 5 6  

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON