URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 19 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Iată că telenovela dintre președintele Consiliului Județean Ilie Bolojan și un grup de cetățeni din Cheriu începe să capete accente tragice. Deși șeful județului le-a oferit un inel, e drept, un inel metropolitan care trecea prin terenurile lor, cei din Cheriu n-au apreciat gestul romantic și l-au târât prin tribunale, pe motiv că le tulbură posesia și buruienile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Ca în fiecare an electoral, o grămadă de aleși își schimbă partidul care i-a ajutat să-și câștige mandatele, perioada pre-electorală fiind comparată cu sezonul de Mercato din fotbal. Atât doar că, deși numitorul comun cu fotbalul sunt banii, în politică ar trebui să conteze și factorul moral. Cum aleșilor nu le pasă, însă, de așa ceva (de doctrine și ideologii nici vorbă, iar de fair-play nici atât), alegătorii n-au decât să spună că politica e prostituție, dar să meargă totuși să-i voteze.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum am mai arătat anul trecut, în octombrie 2023 Înalta Curte de Casație și Justiție a pronunțat o decizie obligatorie, extrem de importantă, prin care a stabilit că asiguratorul RCA care nu își respectă obligațiile legale trebuie să fie obligat să plătească penalități de întârziere de 0,2% pe zi de întârziere, adică peste 70% pe an, din suma stabilită de instanță cu titlu de despăgubiri.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
16 Mai 2018, 19:06

Festivalul „Flori de mai”: Elevii cu cerinţe speciale şi-au demonstrat abilităţile artistice, pe scena Teatrului Arcadia (FOTO/VIDEO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Sute de copii din toată ţara, dar şi din străinătate, au participat, miercuri, la ediţia a XI-a a Festivalului „Flori de mai”, dedicat elevilor cu cerinţe educaţionale speciale, cauzate de diferite probleme medicale. Festivalul a fost organizat de Centrul Şcolar de Educaţie Incluzivă Orizont Oradea, alături de mai multe instituţii partenere, şi s-a desfăşurat la Teatrul Arcadia.

Competiţia a avut secţiuni de teatru, dans, muzică şi decoraţiuni făcute manual, la care au participat, împărţiţi în grupe de vârste, de la micuţi de grădiniţă la adolescenţi din anii de liceu. Fiind un festival cu tradiţie, a reunit printre participanţi zeci de şcoli şi grădiniţe din toată ţara, fie că sunt unităţi de învăţământ dedicate exclusiv elevilor CES, fie că sunt unităţi de masă, dar care au integrat astfel de copii. De asemenea, s-au înscris în concurs şcoli similare din străinătate.

Special pentru elevii care nu au putut veni la Oradea, organizatorii au pregătit şi o secţiune specială, DVD, adică elevii s-au filmat în timpul actului artistic şi au trimis rezultatul final spre jurizare.

Scopul festivalului este dublu: pe de-o parte, pentru ca elevii să îşi poată demonstra abilităţile, iar pe de alta să socializeze. „Noi la şcoală facem terapie cu copii şi o metodă este terapia prin artă. Dorim să arătăm că aceşti copii cu cerinţe educaţionale speciale pot să facă lucruri foarte frumoase, adică decoraţiuni precum cele care au fost expuse pe holul teatrului, şi că se descurcă foarte bine şi pe scenă”, a explicat profesorul Angela Maruşca, organizatoarea festivalului, pentru BIHOREANUL.

Pentru a-şi prezenta momentele de teatru, dans sau muzică, elevii cu cerinţe speciale au exersat mult, dar fără să se plângă. „Pentru ei, concursul este ca olimpiada. Acestea sunt singurele competiţii la care pot participa”, a explica Maruşca. În plus, a mai spus profesoara, copiii care participă an de an la festival au legat prietenii şi se bucură să se reîntâlnească, la Oradea. Desigur, pentru ei este foarte important şi faptul că se află pe o scenă, iar la finalul reprezentaţiei sunt răsplătiţi cu aplauze.

Cei mai buni dintre ei au câştigat însă şi premii, adică diplome şi pachete cu felurite bunătăţi. De pildă, la secţiunea „Teatru”, cei mai buni s-au dovedit elevii de la CSEI Hunedoara, CSEI Lugoj şi CSEI Reşiţa, la „Dans” au luat premiul I, pe diferite categorii de vârstă, elevii de la CSEI Reşiţa, CSEI nr. 3 Reghin, CSEI Timişoara şi CSEI Orizont Oradea, iar la „Muzică” au câştigat locul fruntaş elevi de la CSEI Arad şi CSEI Reşiţa.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5614 RON
  • 1 EUR = 4.9715 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON