URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.

Jos pălăria

O nouă provocare: Andrei, elevul din Oradea care a strâns peste 1.000 de cărți pentru bibliotecile de la sate, face o nouă colectă (VIDEO)
Educatie
Andrei Popovici, elev în clasa a VI-a la Școala Dacia din Oradea, care, în urmă cu un an, a reușit să adune peste 1.000 de cărți pentru bibliotecile din mediul rural din Bihor, a dat startul unei noi campanii. De data aceasta, adolescentul invită școlile și bibliotecile de la sate să se înscrie în acțiunea intitulată „Provocarea lui Andrei”, pentru ca apoi volumele strânse să ajungă acolo unde este cu adevărat nevoie de ele.
16 Ianuarie 2023, 15:28
Orădeanul Ovidiu Tirla, vicecampion mondial la înot, 50 de metri spate, în ape înghețate! (FOTO)
Știri Bihor
Sportivul şi antrenorul de înot orădean Ovidiu Tirla a câştigat medalia de argint la proba 50 de metri spate la Campionatul Mondial de înot în ape îngheţate din Franţa. Tirla este singurul orădean care participă la această competiţie, aflată la a cincea ediţie.
13 Ianuarie 2023, 16:01
Tenis: Orădeanca Giulia Popa a obținut medalia de aur la Campionatul Național Individual de iarnă de la București
Știri Sportive
Tânăra jucătoare orădeană de tenis Giulia Popa parcurge o perioadă excelentă în cariera ei. După ce la finele anului trecut a fost pe lista laureaţilor Federaţiei Române de Tenis, în 2023 a câştigat deja un titlu naţional. Sportiva de la CSM a câştigat aurul la categoria de 14 ani feminin a Campionatului Naţional Individual de iarnă de la Bucureşti, după ce a cedat doar opt game-uri pe întreaga durată a turneului.
10 Ianuarie 2023, 15:00
Un orădean, membru într-o echipă care a făcut o descoperire importantă privind viețuirea unei specii de crocodili în România
Știri Bihor
O echipă de paleontologi din Cluj-Napoca, Oradea și Sibiu au demonstrat, pentru prima oară, că pe teritoriul României au trăit crocodili din grupul gavialilor, iubitori de temperaturi calde. Descoperirea arată că gavialii erau aici acum 34-48 milioane de ani, când ape calde și puțin adânci ale Oceanului Tethys scăldau proaspăt ridicații munți care astăzi revin Făgărașului.
10 Ianuarie 2023, 11:29
Pe bicicletă în jurul lumii: O sportivă din Oradea, singura româncă invitată într-o echipă de bicicliști de top (FOTO)
Știri Sportive
Anul care s-a încheiat a fost unul deopotrivă solicitant și fructuos pentru ciclista Eszter Bereczki din Oradea. Sportiva cu 9 titluri de campioană națională la ciclism montan s-a concentrat în 2022 pe competițiile pe distanțe foarte scurte și a fost singura româncă invitată să facă parte dintr-o echipă de 40 de cicliști care, timp de cinci săptămâni, au participat la patru etape internaționale.
„Suflete în lumină”: La invitația a doi soți din Oradea, zeci de persoane au experimentat viața copiilor orbi, iar apoi au făcut donații pentru ei (FOTO)
Știri Bihor
Cât de greu este să iei cina fără să îți folosești simțul vederii? Nevăzătorii trec prin această experiență zi de zi, iar o familie din Oradea a găsit o modalitate inedită să-i sensibilizeze pe alții față de acest neajuns. Soții Bianca și Cristian Pușcaș și-au invitat zeci de prieteni și colaboratori la cină, unde însă i-au legat la ochi și i-au lăsat să mănânce în întuneric. În final, aceștia au făcut donații pentru o școală din Oradea în care învață copii cu dizabilități de vedere.
29 Decembrie 2022, 19:01
Puterea Crăciunului: un grup de colindători din Salonta a adunat 33.000 lei și i-au împărțit unor familii cu bolnavi și cu restanțe la întreținere
Știri Bihor
Pentru a treia oară la rând, un grup de aproape 30 de locuitori ai cartierului Maria din Salonta au fost la colindat cu gândul de a-și ajuta semenii creștini. Banii strânși după ce și-au colindat vecinii, dar și în două biserici din oraș și în cinci comune învecinate au fost împărțiți pentru trei familii cu bolnavi și pentru altele trei care adunaseră restanțe la plata întreținerii.
27 Decembrie 2022, 17:40
Moşul de la poartă: Povestea Moşului cel bun care le aduce an de an cadouri elevilor de la Şcoala orădeană Oltea Doamna (FOTO/VIDEO)
Știri Bihor
Unul dintre portarii şcolii gimnaziale Oltea Doamna se costumează an de an în Moş Crăciun şi le oferă, de la el, mici daruri copiilor. Marin Pleş e jovial şi plin de afecţiune cu elevii, pe care îi iubeşte şi îi cunoaşte aproape pe toţi după nume, având mereu grijă ca micuţii să nu plece din şcoală fără a fi însoţiţi de părinţi ori bunici.
26 Decembrie 2022, 18:31
Casa luptătorilor: Asociaţia 'Lumea lui Iannis' pregăteşte un centru cu terapii gratuite pentru pacienţii oncologici (FOTO)
Bihoreanul tipărit
Mama unui băiat care a suferit de leucemie vrea să deschidă un centru în care bolnavii oncologici să beneficieze, gratuit, de psihoterapie și kinetoterapie. Prin ONG-ul său, „Lumea lui Iannis”, orădeanca Mădălina Maiorescu, care din 2018 ajută pacienții cu cancer, vrea să adune circa 100.000 euro pentru centrul menit să fie un loc unde suferinzii se vor sprijini reciproc. 
25 Decembrie 2022, 10:28
Vindecat prin artă: Povestea unui tânăr pictor bihorean care 'creşte' artistic în Irlanda (FOTO)
Bihoreanul tipărit
Un pictor din Bihor se remarcă în Irlanda cu lucrările sale, fiind invitat de Ambasada României la Dublin să-şi prezinte un tablou de Ziua Naţională. David Fazekas a ajuns în oraşul irlandez Kilkenny în urmă cu un an, afectat de o criză de identitate, şi a dat peste un colecţionar de artă care l-a încurajat să îşi descopere stilul, inspirat acum de suprarealism. 
24 Decembrie 2022, 09:55
Aventurieri cu suflet mare: Peste 100 de persoane din cătune izolate din Bihor au primit cadouri de la West Alpine Off Road (FOTO)
Știri Bihor
O asociaţie care reuneşte pasionaţi de off-road a adus bucurie în sufletele şi casele a peste 100 de persoane care locuiesc în cătunele izolate din zona comunei Auşeu, judeţul Bihor.
21 Decembrie 2022, 19:30
Emoții și lacrimi în „Orașul Faptelor Bune”. O familie din Oradea a donat 25.000 de euro pentru o fetiță bolnavă! (VIDEO)
Știri Bihor
Spunând că la rândul lor au fost ajutați, ba chiar au avut parte de un miracol, doi soți din Oradea, Cristian și Anamaria, au anunțat marți seara, în direct din Casa ZU din Piața Unirii, că donează 25.000 de euro pentru operația Victoriei, o fetiță de aproape 3 ani, care nu poate să umble din cauza unei parapareze spastice.
20 Decembrie 2022, 19:58
Muzica inimii: Renumitul Alexandru Tomescu, în concert caritabil la Sinagoga Sion Oradea
Timp liber
Renumitul Alexandru Tomescu va da sunet viorii sale Stradivarius joi, de la ora 14, la Sinagoga Sion, în cadrul evenimentului „Muzica inimii”, concert caritabil pentru persoanele aflate în suferință, la Hospice Emanuel. Alături de acesta, pe scenă se va mai afla violoncelistul Octavian Lup, precum și Orchestra Filamonicii. De asemenea, cei care vor participa la acest concert sunt invitați să împodobească și „Bradul de Crăciun al inimilor cu dor”, în amintirea unei persoane dragi.
20 Decembrie 2022, 17:25
Pentru Mihai Neşu: Studenţii de la Arte din Oradea au vândut brazi ecologici pentru a dona banii fundaţiei fostului fotbalist
Știri Bihor
Mai mulţi studenţi de la Facultatea de Arte a Universităţii din Oradea au făcut un gest lăudabil pentru fundaţia lui Mihai Neşu. Aceştia au donat 1.500 de lei ONG-ului, bani pe care i-au câştigat din vânzarea a doi brazi de Crăciun realizați chiar de ei din materiale reciclabile.
20 Decembrie 2022, 16:21
400 de copii și tineri au adus în Sânmartin și-n Oradea ritualurile Crăciunului de odinioară (FOTO)
Știri Bihor
Peste 420 de copii și de tineri din Bihor, Suceava, Bistrița Năsăud, Maramureș, Satu Mare, Cluj și Sibiu le-au arătat locuitorilor comunei Sânmartin, precum și orădenilor cum se sărbătorea odinioară Crăciunul și Anul Nou. Îmbrăcați în costumele populare specifice zonei lor, participanții la ediția a XI-a a Festivalul Național „Asta-i datina străveche” au colindat și au prezentat și jocuri cu măști.
18 Decembrie 2022, 19:45
„1.000 de zâmbete”. La Târgul de Crăciun din Oradea se vând duminică paste la cuptor, burgeri și quiche, în scop caritabil
Jos pălăria
Banca pentru Alimente Oradea organizează alături de mai mulți parteneri un eveniment caritabil... cu gust. Duminică, la Târgul de Crăciun din centrul Oradiei, se vor vinde burgeri, paste la cuptor și quiche, preparate de echipa Kreuzet, iar banii adunați vor fi folosiți pentru cumpărarea de pachete cu cadouri de Crăciun pentru copiii din mediile vulnerabile din Bihor.
17 Decembrie 2022, 17:15
O altfel de misiune: Pompierii bihoreni au donat sânge (FOTO)
Știri Bihor
Pompierii militari din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Crișana” al județului Bihor s-au mobilizat pentru o nouă misiune de protejare și salvare a oamenilor care au nevoie de ajutorul semenilor pentru a trăi.
16 Decembrie 2022, 19:35
În Oradea se împarte gratuit mâncare caldă pentru nevoiași și vârstnici
Știri Bihor
Asociația Caritas Catolica nu-i uită pe orădenii cărora iarna și costurile pe care le aduce acest sezon le îngreunează viața. Voluntarii asociației aflate sub tutela Episcopiei Romano-Catolice de Oradea împart în fiecare miercuri porții de mâncare caldă pentru nevoiași și pentru persoanele vârstnice.
13 Decembrie 2022, 20:15
Pregătiți de sărbători: Noul parc din Cociuba Mare a fost decorat cu ghirlande luminoase (FOTO / VIDEO)
Știri Bihor
O comună din județul Bihor a ales să pună în valoare noul parc al comunității și totodată să aștepte cu lumină sărbătoarea Crăciunului. Astfel, noul parc din centrul comunei Cociuba Mare, a cărui amenajare a costat peste un milion de lei, a fost decorat cu o mulțime de ghirlande luminoase.
12 Decembrie 2022, 14:07
Pentru Emanuel: Un salon de înfrumuseţare din Oradea donează toate încasările din 16 decembrie unui băiat bolnav (FOTO/VIDEO)
Știri Bihor
Un salon de înfrumuseţare din Piața Emanuil Gojdu din Oradea invită femeile şi bărbaţii care vor să beneficieze de servicii de manichiură, masaj şi bronzare la o acțiune caritabilă inedită. Vineri, în 16 decembrie, toate încasările salonului vor fi donate familiei lui Emanuel Bala, un băiat din Bihor care face tratamente medicale costisitoare în Italia.
07 Decembrie 2022, 14:22
„România mea”. Fotograful orădean Ovi D. Pop a expus imagini cu frumusețile țării, în Senatul României (FOTO)
Jos pălăria
Fotograful orădean Ovi D. Pop este tot mai apreciat la nivel naţional. Zeci de imagini realizate de acesta pot fi admirate pentru câteva zile în clădirea Senatului României, în cadrul expoziţiei "România mea".
Salvatori din pasiune: Voluntarii ISU Bihor au adunat, în 2022, aproape 6.000 de ore de muncă
Știri Bihor
Programul de voluntariat „Salvator din pasiune” al Inspectoratului pentru Situații de Urgență Crișana are priză la bihoreni. De la lansarea programului, în 2016, până acum, 155 de persoane s-au înscris, iar numai în acest an voluntarii au adunat aproape 6.000 de ore de muncă. Află ce trebuie să faci, dacă vrei și tu să fii voluntar ISU!
05 Decembrie 2022, 20:05
„Fii erou, fă un cadou!”. Campanie de donare de sânge în Oradea, organizată de studenții mediciniști
Jos pălăria
Asociația Studenților Mediciniști din Oradea organizează în perioada 5 - 16 decembrie o campanie de donare de sânge, căreia i-au ales și un slogan convingător: „Fii erou, fă un cadou!”.
03 Decembrie 2022, 17:38
Se va putea cumpăra „O cană de fericire” de la Târgul de Crăciun din Oradea
Jos pălăria
Rotaract Club Oradea va organiza, în cadrul Târgului de Crăciun, o nouă ediție, cea de-a XIV-a, a proiectului caritabil „O cană de fericire”, prin intermediul căruia se vor strânge fonduri pentru școlile din mediul rural din Bihor.
25 Noiembrie 2022, 16:56
Oaza verde: Copiii din Salonta învață cum să grădinărească de la grădiniță
Educatie
Preșcolarii de la două grădinițe din Salonta vor învăța ce este ecologia „jucându-se” cu pământul. Cu ajutorul unei finanțări în programul Plantropolis al Fundației Comunitare Oradea, cei 130 de copii de la grădinițele Micul Prinț și Făt-Frumos vor învăța să sădească plante în timp ce vor lucra, alături de educatoarele lor, la amenajarea a două grădini.
25 Noiembrie 2022, 12:55
„Școala” bunicilor: Zeci de bunici frecventează atelierele de limbi străine sau nutriție ale Fundației Comunitare Oradea (FOTO / VIDEO)
Bihoreanul tipărit
Zeci de bunici participă la ateliere gratuite de limba engleză, franceză sau nutriție, organizate de Fundația Comunitară Oradea. Mulți dintre ei merg periodic la Comuniteca pentru a socializa cu alte persoane de vârsta lor sau pentru a învăța limbi străine care să-i ajute să comunice cu nepoții care trăiesc departe de ei, în străinătate.
Toți pentru Sîrmanca: Viața supraviețuitoarei lagărului de la Cighid începe să se schimbe, cu ajutorul cititorilor BIHOREANULUI
Știri Bihor
Povestea dramatică a Sîrmancăi Beladi, unul dintre copiii care au supraviețuit lagărului de la căminul-orfelinat Cighid, poveste relatată recent de BIHOREANUL, i-a impresionat pe cititorii ziarului. În luna octombrie, nu mai puțin de 66 de persoane au donat bani pentru ea, strângându-se în total aproape 10.000 lei. Acești bani au acoperit datoriile Sîrmancăi la chirie și utilități și îi sunt de folos în continuare, pentru a-și putea crește cei doi copii.
17 Noiembrie 2022, 20:00
Un adolescent din Oradea, în top 10 la Campionatul Mondial de Fortnite din SUA. Câţi bani a câştigat (FOTO/VIDEO)
Știri Bihor
Orădeanul Andrei Ursu, un adolescent de 16 ani, care a ajuns să câştige peste 200.000 de dolari din jocul video Fortnite, a participat zilele trecute la Campionatul Mondial ținut în SUA și s-a întors la Oradea cu un premiu important.
16 Noiembrie 2022, 13:01
Elevii de la Liceul German din Oradea au sărbătorit cu lampioane Ziua Sfântului Martin (FOTO)
Știri Bihor
Eveniment inedit, organizat în centrul Oradiei. Elevii de la Liceul Teoretic German "Friedrich Schiller" au lansat lampioane şi au fredonat cântece în limba germană dedicate Sfântului Martin. Tot săptămâna aceasta, elevii şi profesorii de aici au sărbătorit şi ziua şcolii.
13 Noiembrie 2022, 15:13
Misiune pentru viață: Jandarmii au „descins” la Centrul de Transfuzie Sanguină din Oradea (FOTO)
Știri Bihor
Două echipaje ale Jandarmeriei Bihor au avut, vineri dimineață, o misiune specială. Pentru a contribui la completarea rezervei locale, oamenii legii au mers la Centrul de Transfuzie Sanguină din Oradea și au donat sânge.
11 Noiembrie 2022, 12:02
  1 2 3  5  7 8 9  

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON