URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
12 Septembrie 2014, 18:57

Grădină... cu sentiment: Copiii cu dizabilităţi, ajutaţi să se dezvolte în prima grădină senzorială din Oradea (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere
Centrul Şcolar pentru Educaţie Incluzivă nr. 1 a pregătit o surpriză pentru toţi elevii săi, la început de an şcolar. Un colţ al curţii Centrului a fost transformat peste vară în prima grădină senzorială din Oradea, un loc unde natura îi va învăţa pe copiii cu dizabilităţi să-şi folosească simţurile şi să-şi coordoneze mişcările.

Flori de toate felurile

Grădina senzorială a fost realizată prin proiectul "E-CO-piii cu Cerinţe Educative Speciale (ECO-CES)", implementat de CSEI nr. 1 şi Asociaţia CES - Colaborăm, Educăm, Sprijinim. "Scopul a fost de a oferi modalităţi de dezvoltare copiilor cu deficienţe mentale, locomotorii, care suferă de ADHD, autism, sindrom Down", a explicat joi, la inaugurarea grădinii, profesorul psihopedagof Teodora Pantazi, coordonatorul proiectului.

Intrarea în grădină se face printr-o arcadă cu scoici întinse pe sfoară, amintind de sunetul mării la fiecare mişcare. Apoi, copiii urmăresc traseele ce duc la o mini-fântână arteziană, la un leagăn şi la un tobogan, la podeţe de lemn ori la vechi anvelope recondiţionate şi transformate în ghivecele perfecte pentru felurite plante. Toată zona e un adevărat paradis verde, cu aromatele flori de busuioc, mentă, lămâiţă, cu crăiţe de culoarea soarelui la apus, begonii rozalii ori dalii abia îmbobocite.

"Toate florile au fost plantate de elevi", a explicat directoarea adjunctă a Centrului, Carmen Ilisie. De altfel, elevii au participat la amenajarea grădinii în fiecare etapă, iar alături de ei au muncit cadrele didactice ale şcolii şi diferiţi voluntari, precum tinerii din Clubul Leo Black Eagle ori elevi de la mai multe şcoli orădene.

Eco-terapia

Chiar dacă par doar de decor, plantele din grădina Centrului au un rol important: fiecare în parte va ajuta copiii să-şi dezvolte simţurile. "Aceşti copii au un nivel senzorial mai scăzut. Aici ei vor simţi mirosurile şi vor putea face diferenţa între diferitele plante, le vor simţi texturile diferite, le vor vedea formele şi culorile", a precizat Teodora Pantazi.

Deşi par banale, aceste experienţe sunt extrem de importante pentru copiii cu dizabilităţi. Şi până acum terapia lor presupunea mirosirea diferitelor arome, însă se întâmpla în sălile de curs, iar mirosurile erau captate în recipiente de plastic.

Şi decoraţiunile din lemn aflate în grădină au un scop precis: îi vor învăţa pe copii cum să-şi păstreze echilibrul. Practic, tot ce se găseşte în grădina senzorială este menit să stimuleze simţurile copiilor, dar şi să-i ajute să se relaxeze într-un colţ verde, curat şi plăcut. În plus, grădina îi educă pe elevi şi în spirit ecologist: are un coş de gunoi destinat colectării selective, adică diferenţiat pentru materialele ce pot fi reciclate.

De grădina senzorială se vor bucura aproximativ 150 de copii, atât cei care învaţă la CSEI nr. 1, cât şi cei care sunt elevi la şcoli obişnuite, dar urmează terapii aici.

Amenajarea grădinii a costat în total 16.500 de lei, din care 9.000 de lei a reprezentant finanţarea oferită de Mol România şi Fundaţia pentru Parteneriat, în cadrul programului Spaţii Verzi, 2.200 de lei au fost donaţii, iar diferenţa a fost asigurată de Asociaţia CES.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Oferta teren GRATUIT
Ofer gratuit teren pentru activitati caritabile,sociale sau culturale. Tel.0740208574
Postat 12 Septembrie 2014, 20:37 de Tont Gheorghe
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON