URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 20 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
26 Octombrie 2017, 13:35

Zeci de copaci de pe strada Oneştilor, puşi la pământ de dragul viitorului cartier rezidenţial (FOTO/VIDEO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Zeci de arbori de pe strada Oneştilor, majoritatea plopi, au fost tăiaţi, miercuri, la comanda dezvoltatorului imobiliar Prima, care ridică în zonă un cartier rezidenţial cu 1.000 de apartamente.

Pe teren privat

"Copacii erau pe domeniul privat al dezvoltatorului imobiliar, lucrările au fost făcute după ce Ocolul Silvic a marcat fiecare arbore", a declarat, joi, pentru BIHOREANUL, viceprimarul Florin Birta. Acest aliniament de arbori era în spatele fostei magistrale de termoficare, care tocmai în această toamnă a fost îngropată.

Purtătorul de cuvânt al Agenţiei pentru Protecţia Mediului Bihor, Dorina Radoveţ, a declarat BIHOREANULUI că proprietarul terenului, Prima Kapital Project, a făcut o solicitare către APM Bihor, în luna septembrie, pentru avizarea tăierilor. Însă, aşa cum reiese din cartea funciară a terenului, acesta este în proprietate privată, iar APM Bihor trebuie să avizeze doar tăierile de copaci sănătoşi de pe domeniul public. "Proprietarul privat al terenului este responsabil pentru aceste lucrări, iar pe 14 septembrie, APM Bihor a emis un răspuns în acest sens", a declarat Radoveţ.

Numărul total al copacilor doborâţi n-a fost deconspirat de reprezentanţii Elec Brans, firma contractată pentru lucrări. "S-au tăiat atâţia câţi erau în comandă", a spus un angajat al firmei care era prezent joi dimineaţă pe strada Oneştilor. Cert este că, de sub toate crengile şi frunzele doborâte, se pot număra cel puţin 20 de cioate. În schimb, angajatul Elec Brans a spus că niciun alt copac nu va mai fi tăiat. 

Verde distrus

Oportunitatea tăierii copacilor dintr-un viitor cartier rezidenţial care va avea nevoie şi de spaţii verzi este, desigur, la latitudinea dezvoltatorului. Cert este însă că lucrarea Elec Brans i-a nemulţumit pe angajaţii firmei Instal Construct, care miercuri au terminat de îngropat reţelele de termoficare de pe acest aliniament, în imediata vecinătoate a copacilor doborâţi câteva ore mai târziu. Societatea, cu sediul în Iaşi, a fost subcontractată de firma Elsaco expres pentru această lucrare.

"Noi ieri (n.r. miercuri) dimineaţă am dus ultimii bolovani de aici. Ştiţi cum era locul? Lună! Am greblat, am plantat iarbă, am aranjat de-ţi era mai mare dragul să te uiţi", a povestit un angajat al firmei, vădit nemulţumit că toată munca sa şi a colegilor săi a fost în zadar. "Acum cine va mai amenaja locul? Noi sigur nu", a mai spus bărbatul. 

Vom planta mai mulţi!

Viceprimarul Florin Birta a declarat BIHOREANULUI că Prima a promis că va reamenaja aliniamentul de pe domeniul public.

Informaţia a fost confirmată şi de dezvoltator. "Tăierea plopilor de pe strada Oneștilor s-a efectuat în baza reglementărilor în vigoare și conform avizelor obținute de la Agenţia pentru Protecţia Mediului Bihor și Ocolul Silvic. Lucrările de tăiere a plopilor au fost executate de una dintre societățile avizate în acest sens de Ocolul Silvic. În zona respectivă, se vor planta o cantitate mult mai mare copaci decât au fost tăiați", arată un comunicat al Prima Kapital Project.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
Cu drujba lui Bolojan prin Oradea .Unde esti domnule Tepelea,sa le mai rupi o chitanta de 42000 lei ?
Panoul de prezentare proiect piste de biciclete, amplasat pe str.Onestilor, a disparut.Speram sa nu dispara , precum acesti plopi si pista de biciclete.Nu de alta,dar lucrarea efectuata din Fonduri Europene se afla inca sub incidenta garantiei platii.Va pandeste o noua sesizare. Taierea copacilor a fost legala ?Auzi,"plopii erau pe domeniul privat al dezvoltatorului imobiliar..". GNM Oradea a verificat cele relatate de Primaria Oradea ? Plopii taiati au existat dintodeauna in afara gardului care delimita proprietatea Chimprodului si a Uzinii Infaratirea, iar pe vremuri starjuiau malul drept al paraului Peta...Cine sa mai stie ? In imediata apropiere a U.M.Infratirea se intindea un cimitir de toata frumusetea.... Deci, cimitir,teren afectat chimic de o unitate de productie materiale chimice si medicamente (Chimprod)....acum construim blocuri de locuinte.Nici o problema,DSP Oradea a dat aviz favorabil...
Postat 27 Octombrie 2017, 09:50 de platona
Dupa plopi nu plangem, dar restul chiar erau in calea constructiilor?!
Plopii sunt alergici pt multi, infunda filtre CET, se rup la vant ca la Bulz, nu aunt copaci pentru orase. Dar mai bine ar invata dezvoltetorii sa faca constructiie printre copacii maturi existenti(cat timp amprenta la sol a cladirii nu se suprapune cu ei), ca are si excavatorul volan sa ii ocoleasca.
Postat 26 Octombrie 2017, 17:45 de unu
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON