URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
21 Decembrie 2017, 17:08

Vor să "de-ciumeze" oraşul! Asociaţia Oradea Civică, formată din protestatarii anti-PSD, s-a lansat oficial (FOTO/VIDEO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Protestele care din februarie au loc constant împotriva guvernării PSD-UDMR-ALDE i-au determinat pe cei care ies la fiecare manifestare pe străzile municipiului să înfiinţeze Asociaţia Oradea Civică.

ONG-ul a fost lansat oficial joi, în cadrul unei întâlniri cu jurnaliştii orădeni, organizată la sediul primit de la Primărie, în clădirea din Piaţa Independenţei nr. 4-6.

"De-ciumare" cu scandal

Culmea, Oradea Civică este vecină cu filiala PSD Bihor, însă, spun reprezentanţii asociaţiei, din pură întâmplare. "Noi am depus o solicitare la Primărie şi acest spaţiu ne-a fost repartizat. Până acum, a fost închiriat unei organizaţii care a fost evacuată, pentru neplată", a explicat Alin Dobai, unul dintre reprezentanţii Asociaţiei Oradea Civică.

Apropierea de cei pe care membrii Asociaţiei îi huiduie în stradă va produce scântei, cel mai probabil, chit că ONG-iştii au promis că vor fi civilizaţi.

Inclusiv joi au avut loc ciocniri între ONG-işti şi PSD-işti. Special pentru lansarea asociaţiei, patru dintre protestatari s-au îmbrăcat cu salopete de dezinfecţie, mimând "de-ciumarea" clădirii în care au primit sediul. Ei s-au oprit, pentru o poză, în faţa uşii vecinilor de la PSD Bihor, motiv pentru care secretara organizaţiei, ieşită în hol, le-a reproşat că încalcă un spaţiu privat (deşi aceştia se aflau în zona comună a clădirii) şi le-a cerut să se "deciumeze" pe ei înşişi.

De asemenea, femeia s-a răstit şi la ziariştii care fotografiau şi filmau scena, cerându-le apoi să nu îi mai bage în seamă pe reprezentanţii Oradea Civică.

Banii, tot de la Soroş!

Preşedintele Asociaţiei Oradea Civică, Cristian Clapan, a explicat apoi că ONG-ul a fost înfiinţat pentru a da un caracter oficial protestelor din stradă, dar şi pentru a contura într-un mod unitar revendicările "străzii". Tocmai de aceea, asociaţia este membră a ONG-ului naţional "Contract România", înfiinţat în urma protestelor.

"Nu putem să ţinem la nesfârşit lumea în stradă", a declarat Clapan, explicând că ONG-ul are rolul de a promova şi apăra valorile democratice, de a încuraja iniţiativa civică şi de a monitoriza partidele politice, îndeosebi pe cele aflate la guvernare.

"Ne-am coagulat în stradă, dar acum am simţit că e nevoie să ne organizăm. Oamenii aceştia care fac ce fac trebuie opriţi cumva", a declarat un alt reprezentant al Asociaţiei, Sebastian Duma. Într-o notă haioasă, acesta a precizat şi că fondurile vor fi asigurate de magnatul George Soroş, chiar dacă situaţia este cam incertă acum. "Din păcate, domnul Soroş nu ne-a mai trimis bani de mult. Suntem foarte supăraţi pe el", a spus Duma, vădit ironic. El a făcut un apel şi către orădeni, cerându-le să nu rămână impasibili la modificările legislative promovate de PSD-UDMR-ALDE.  

Rămân în stradă

Oradea Civică va organiza în continuare proteste de stradă, chiar şi în aceste ultime zile din an. Detaliile vor fi furnizate, la fel ca până acum, pe Facebook. Pe de altă parte, cei care vor să devină membri ai asociaţiei, trebuie să completeze un formular de pe site-ul ONG-ului.

Reprezentanţii organizaţiei au garantat că Oradea Civică nu are ambiţii politice, astfel că nu se va transforma în partid. "Suntem conştiinţa civică a societăţii, nu suntem chemaţi să oferim soluţii. Asta e treaba partidelor", a precizat Clapan.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
4 Comentarii
CORECȚIE
Rectific! AD nu este avocat, e filosof! Totuși SD putea fi " hotelierul " anului! Prin Cipru sau aiurea! A ales să de-ciumeze! Parol că si eu as vrea să de-hepatizez!
Postat 23 Decembrie 2017, 12:33 de TDS
#MAI REZIST! NU-I BĂGAȚI IN SEAMĂ!
Oradea Civică este clar emanația USR! Care USR are cam același stil de manifestări! ( ultimul episod " Ferma animalelor " ). Deci se observă cu ochiul liber coordonarea cuiva! Posibil Soros! Evident că nu el personal! El a creat sistemul! CARACATITA! Cand sistemul a sesizat ca ND are probleme ( vezi episodul TV cu clipiri extrem de ciudate gen FC si incapacitatea de concentrare) a fost ÎNLĂTURAT fără să clipească cineva! PS: tot nu pricep ve îl mână în luptă pe MARELE priceput în industria hoteliera! De ce nu se dedică ei? Alt PS: sper că avocatul nu e rudă cu avocata din Cluj Napoca, aceasta având același nume și fiind originară din Oradea...
Postat 23 Decembrie 2017, 12:17 de TDS
Oradea Civica
Oradea Civica nu are treaba cu un partid anume cu vizeaza coruptia, si nu numai, oriunde se manifesta. PSD e un cuib de hoti corupti organizati. Intamplarea (plina de ironie si haz) face ca Oradea Civica sa primeasca un sediu chiar langa PSD Daca PSD ar fi un partid curat, care sa nu distruga statul de drept, justitia, economia tarii, sa nu fure, sa nu omoare oameni cu zile in spitale, sa nu distruga tara in 1 an cat nu a fost distrusa in 25, etc (lista poate continua pe multe pagini) atunci Oradea Civica ar merge la o cafeluta sa discute oportunitati de crestere si ridicare a Romaniei, a cetatenilor, in discutii constructive Dar PSD este de la demolari - distruge tot ce atinge, ca o ciuma... De unde si de-ciumarea :)
Postat 22 Decembrie 2017, 06:14 de Ganditorul
Cum ONG-urile nu beneficiaza de spatii date de primarie dupa lege ...
... inseamna ca Oradea Civica e "mana cetateneasca" a liberalilor catre viitor !?!
Postat 21 Decembrie 2017, 20:08 de WinDos
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON