URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 25 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
28 Noiembrie 2017, 21:30

Scandal la dezbaterea Nutripork: În frunte cu viceprimarul Birta, orădenii acuză angajaţii APM şi DSP că ţin partea Nutripork şi au cerut o nouă consultare publică (FOTO / VIDEO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Trei ore de nervi întinşi, discuţii în contradictoriu, huiduieli, reproşuri şi aplauze ironice. Aşa s-a desfăşurat, marți seară, dezbaterea publică pe tema autorizării fermei de porci din Ioşia. Întâlnirea a început la ora 16, în sala mare a Prefecturii, care s-a umplut de orădeni nemulţumiţi de duhoarea pe care ferma Nutripork o împrăştie în oraş.

Marii absenţi: Pazuric şi Mintaş

Moderatoarea dezbaterii a fost Timea Mare, şefa Serviciului Avize, Acorduri, Autorizaţii din cadrul Agenţiei pentru Protecţia Mediului Bihor, instituţie care acum analizează solicitarea Nutripork de a elibera o nouă autorizaţie de mediu, pe 10 ani, pentru ferma cu o capacitate de 10.000 de porci de pe strada Coriolan Hora.

Alături de Mare, la prezidiu au stat alţi trei angajaţi ai APM Bihor: Dorina Radoveţ (purtătorul de cuvânt al instituţiei), Monika Ciupleu (şefa Biroului Calitatea Factorilor de Mediu) şi Dorin Borota (Serviciul Monitorizare şi Laboratoare).

Totodată, au fost prezenţi reprezentanţi ai firmei Nutripork, care însă nu s-au prezentat, şi cei ai Acormed, firma care a făcut studiul de mediu ce recomandă eliberarea unei noi autorizaţii. În numele acestei societăţi a vorbit Gabriela Vicaş, co-autoarea studiului cu pricina.

Aşa cum se ştie, documentul a mai fost semnat şi de fizicianul Olimpia Mintaş (co-asociată a firmei Acormed), care recent a fost numită directorul APM Bihor. Tocmai pentru că se află într-o poziţie ingrată – de a analiza, ca director al Agenţiei, o propunere făcută de ea, ca specialist din mediul privat – Mintaş a lipsit de la dezbatere. De asemenea, a fost absent patronul grupului de firme Nutrientul, omul de afaceri Iosif Pazuric.

Nutripork, Oradea nu e cocina ta!

În total, la întâlnire au fost circa 120 de oameni. Unii dintre aceştia au avut şi pancarte pe care scria "Oradea fără putori" şi "Nutripork, Oradea nu e cocina ta!".

Pe lângă simpli cetăţeni, în sală au mai fost prezenţi deputatul PNL Florica Cherecheş, viceprimarul Oradiei, Florin Birta, directorul adjunct al Direcţiei Tehnice din Primăria Oradea, Emil Benţan, mai mulţi membri USR Bihor, orădeanca Nadia Pal, care în urmă cu câţiva ani a şi adunat semnături pentru închiderea fermei Nutripork, chimista Carmen Lezeu, care, în calitate de preşedinte al Asociaţiei Sîntandrei Metropolitan Area, a depus, luna trecută, la APM Bihor un studiu ştiinţific care demonstrează poluarea făcută de fermă, şi fostul director al Direcţiei Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor, Mircea Gelu Budău.

La începutul dezbaterii a participat şi şeful Gărzii de Mediu Bihor, Mihai Togor. După circa o oră, însă, acesta a plecat. "Este un circ", a explicat el, nemulţumit de certurile care s-au iscat între cei prezenţi.

"Să vă fie ruşine!"

După o scurtă introducere făcută de Timea Mare, a luat cuvântul chimista Vicaş, pentru a prezenta studiul de mediu făcut la ferma Nutripork. După câteva fraze, oamenii din sală au întrerupt-o. "Să vă fie ruşine, mai bine aţi pleca!", a reclamat un bărbat, dând startul vociferărilor. Când moderatoarea întâlnirii le-a cerut să urmărească prezentarea, iar apoi, la final, să adreseze întrebări, ca să le poată nota, oamenii au fost vizibil deranjaţi.

"Dar mirosurile le puteţi înregistra?", a întrebat un bărbat. Vicaş i-a răspuns că "nu există până la ora actuală unităţi de miros", iar oamenii au izbucnit în huiduieli. "Hai să ne mutăm, atunci, că porcii au mai mare prioritate!", au strigat ei.  

Valul de reproşuri a curs apoi, oamenii reclamând că sunt obligaţi să stea cu geamurile închise, că ferma Nutripork nu respectă distanţa minimă de 1.000 de metri până la zonele de locuit, aşa cum normele de sănătate publică prevăd, că instituţiile publice nu au aparate cu care să măsoare poluarea olfactivă şi că Olimpia Mintaş a fugit de întâlnirea cu ei.

"De ce miroase?"

Vacarmul general s-a încheiat abia când unul dintre ei, mai precis Bogdan Bealcovschi (administratorul grupului de Facebook "Oradea suntem noi", care a lansat apeluri publice ca orădenii să participe la dezbatere - foto), le-a spus concetăţenilor săi că este acolo ca să le reprezinte interesele - fără a explica cine anume i-a dat acest mandat - şi i-a avertizat că, dacă nu vor avea un ton civilizat, riscă să pună punct dezbaterii înainte ca ea să aibă loc.

Reprezentanta Acormed a precizat apoi că ferma a fost dotată cu o lagună impermeabilizată, cu un sistem de ventilaţie automatizat şi cu aparate de generare a unui abur uscat în fiecare hală, montate la începutul acestei veri. A fost întreruptă iar, de data aceasta de fostul şef al DSVSA, Mircea Gelu Budău: "Ce ne spuneţi dumneavoastră este perfect. Dar de ce miroase? Aici este problema. Vă învârtiţi în jurul cozii. Dacă s-au făcut investiţii, de ce miroase? Haideţi să mergem în cartier să vedeţi că de 2-3 ori pe săptămână este un miros insuportabil. De ce există această poluare?".

Pentru că Vicaş l-a contrazis, spunând că nu au fost înregistrate în aer depăşiri de amoniac peste limitele prevăzute de lege, mulţimea a huiduit şi a vociferat din nou. "Nici nu ne mai interesează soluţii, să plece!", a cerut un bărbat.

Cu tunurile pe funcţionari

După ce Vicaş le-a spus că, în lipsa unor alte reglementări legislative, singura măsură care se poate lua este monitorizara continuă a aerului din jurul fermei, oamenii şi-au îndreptat reproşurile spre funcţionarii din faţa lor.

"Dumneavoastră sunteţi plătiţi din impozitele acestor cetăţeni şi pentru ei trebuie să lucraţi. Trebuie să găsiţi soluţii şi unde legislaţia nu este perfectă, trebuie să faceţi propuneri", a spus o femeie. Alţii au strigat că funcţionarilor APM trebuie să le fie ruşine şi să plece din posturile pe care le ocupă, în vreme ce Timea Mare le-a cerut să aibă mesaje civilizate.

Reprezentanta Acormed a primit şi un rând de aplauze sincere după ce, la întrebările oamenilor, a recunoscut că perdeaua forestieră care ar trebui să înconjoare ferma nu este conformă. "Este vorba de o perdea vegetală într-adevăr insuficientă pentru a-şi atinge scopul", a spus Vicaş (foto).

Rapid, însă, şi-a atras iar huiduieli, întrebând oamenii dacă au sesizat Garda de Mediu. Cei prezenţi au râs, ştiut fiind că în repetate rânduri s-au plâns acestei instituţii, în ultimii ani. Ba chiar pentru lipsa perdelei vegetale, Nutripork a încasat, în 2012, o amendă de 50.000 de lei, şi tot nu a făcut-o.

Primăria vrea măsuri ferme

Viceprimarul Florin Birta a luat şi el cuvântul, dând citire unei adrese pe care Primăria a primit-o, chiar luni, de la Agenţia Naţională pentru Protecţia Mediului, în care se arată că "mirosul nu poate fi cuantificat prin analize fizico-chimice, depinzând foarte mult de sensibilitatea şi atitudinea subiectivă a receptorilor". "Ne iau în derâdere. Noi, orădenii, suntem foarte sensibili şi foarte subiectivi", a comentat Birta.

"Din punct de vedere al Primăriei Oradea, această reautorizare nu poate avea loc în aceste condiţii. Mai mult, suntem o instituţie care în ultimii ani am avut mii de reclamaţii, nu cred că poate avea cineva tupeul să spună că nu miroase în Ioşia, Rogerius, până şi în zona centrală", a mai spus edilul, precizând că vrea de la Nutripork termene fixe şi condiţii concrete pentru dispariţia mirosului din oraş.

Apoi le-a vorbit celor prezenţi deputatul Florica Cherecheş, care a amintit demersurile făcute în ultimii ani la Ministerele Mediului, Sănătăţii şi Agriculturii. "Noi atât cerem, să nu mai fim deranjaţi", a spus parlamentarul.

"Jos cu voi"

În faţa numeroaselor reproşuri, moderatoarea Timea Mare (foto) a clacat. Aceasta i-a contrazis, cu tupeu, pe orădenii care au reclamat că pe site-ul APM a fost postat raportul Nutripork abia la câteva săptămâni după ce a fost depus şi doar la insistenţele cetăţenilor, deşi chiar aşa s-a întâmplat, iar apoi a spus că n-a publicat pe site şi planul de mirosuri întocmit ulterior de Acormed "pentru că nu există această obligaţie". "Unde scrie că trebuie să public pe site tot?", a spus Mare, vizibil iritată. Deşi ar fi putut să-i liniştească pe oameni precizându-le concluziile acestui plan, funcţionara n-a făcut-o, fiind depăşită de situaţie.

Pentru că a ignorat interesul public major faţă de acest subiect, angajata APM a iscat nemulţumirea celor prezenţi. "Jos cu voi!", a strigat un bărbat. "Jos cu noi de ce? Că ne facem meseria?", a replicat Mare, fără însă să impresioneze. Când oamenii i-au spus că ea şi colegii din APM Bihor, alături de funcţionarii DSP Bihor, ţin partea Nutripork, femeia a concluzionat că dezbaterea nu este civilizată.

Avocaţii firmelor

Birta a încercat să aplaneze cearta, întrebând-o pe angajata APM dacă a simţit vreodată duhoarea. "Şi eu am simţit, da. Dar am o întrebare pentru dumneavostră: de ce Primăria i-a acordat concesiunea pe 49 de ani?", a devenit Mare ofensivă, cu referire la contractul pentru terenul fermei, încheiat de Nutripork în 1998.

Viceprimarul a lămurit că Nutripork a concesionat terenul de la Primăria Sîntandrei, pe teritoriul căreia se afla ferma, iar în 2008, când Primăria Oradea a preluat în limitele administrative ale oraşului şi acel teren, a refuzat să preia şi contractul. "Am fost obligaţi de o hotărâre judecătorească", a spus Birta, lăsând-o astfel pe reprezentanta APM fără replică. "Nu am ştiut, de ce nu ne-aţi informat?", a spus ea, iscând însă noi vociferări din partea orădenilor, care au acuzat-o de neprofesionalism.

După ce doi medici reprezentanţi ai DSP Bihor au spus şi ei că au mâinile legate faţă de poluarea olfactivă, întrucât nu există un cadru legal, viceprimarul de Oradea a tras o concluzie aspră la adresa funcţionarilor. "Nu înţeleg de ce instituţiile statului sunt avocaţii firmelor private", a spus Birta, fiind aplaudat puternic.

"Nu avem dovezi"

Ca să aplaneze situaţia tensionată, a luat cuvântul apoi colegul lui Mare, Dorin Borota (foto), care a explicat că APM Bihor nu poate cuantifica mirosurile pentru că un laborator mobil, achiziţionat la începutul anilor 2000, zace defect din 2005 încoace, deoarece Ministerul Mediului nu a alocat bani pentru întreţinerea lui, la fel cum n-a alocat fonduri pentru achiziţia de alte aparate. "Nu tot ce vrem noi se poate face. Nu avem dovezi. Nici cei care anchetează crime nu au tot timpul dovezi, iar cei care le comit scapă", a spus Borota, stârnind şi el rumoare.

Oamenii au cerut să audă punctul de vedere al reprezentantei Nutripork, care nici măcar nu s-a prezentat, şi a spus că firma pe care o reprezintă se valimita la a pune în aplicare decizia APM Bihor. "Dacă organele de control vor constata că nu respectăm, ne vor sancţiona", a spus femeia, neoferind nicio soluţie suplimentară de îndepărtare a mirosurilor.

O altă doleanţă declarată public a fost ca în Comisia de Analiză Tehnică din APM, forul care va decide soarta autorizaţiei, să facă parte, pe lângă specialişti, şi reprezentanţi ai societăţii civile, astfel încât cuvântul orădenilor chiar să conteze. "Dacă nu, vom boicota autorizaţia", a spus Cristian Clapan, președintele Asociației Oradea Civică. Propunerea sa a rămas fără niciun răspuns, însă. 

După diverse alte luări de cuvânt, singura doleanţă comună a celor prezenţi s-a cristalizat după trei ore de ceartă. Mai precis, Bealcovschi a cerut ca APM Bihor să organizeze o nouă dezbatere, la care să participe şi reprezentanţi ai ministerelor Mediului şi Sănătăţii şi la care să se ofere răspunsuri concrete la reclamaţiile ridicate. "Vom cere ajutor de la Bucureşti", a spus Timea Mare.

Când şi cum va avea loc o nouă dezbatere nu se ştie şi este greu de spus acum, mai cu seamă că o astfel de situaţie nu s-a mai întâmplat în cadrul dezbaterilor pe tematica unor autorizaţii de mediu. Cert este că orădenii par determinaţi să lupte împotriva duhorii, iar reprezentanţii instituţiilor publice nu se dovedesc convingători în a-i lămuri...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
15 Comentarii
APM
Nu "pute"??? Nu sunt dovezi? Dar cei de la OPC cand merg in control si constata la unii si la altii ca "pute" carnea cum pot lua decizia de inchidere a acelei unitati alimentare? Daca aveti narile infundate, ar trebui oradenii sa vi le desfunde cu o petitie semnata de catre toti oradenii. Primaria Oradea a amenajat o baza sportiva langa sala Antonio Alexe, unde locuitorii acestui oras isi duc copii sa practice tenisul, altii merg sa practice jogging, dar din cauza mirosul provenit de la aceasta "ejectie de firma", nu se poate practica sportul, plus sanatatea acelor copii este grav afectata.Nu inteleg cum parintii acelor copii si cei care merg sa practice sportul, o activitate ca necesita mult oxigen si aer curat, nu protesteaza si nu fac reclamatii la primarie cu aceasta situatie. Oradenii ar trebui sa protesteze si fata de primarie prin boicotarea acelui loc, efectiv sa nu mai mearga la sport in acel loc, pana cand situatia mirosului nu se rezolva. Nu se poate sa ai o asemenea atitudine ca reprezentant al statului, sa insulti inteligenta unui oras intreg afirmand ca "nu sunt dovezi", sa fugi de responsabilitate, sau sa arati cat de mic si nedemn poti fi, sa arati ce slab ii statul, sa arati ca nu "pute"si nici nu se "vede" coruptia DAR se simte.
Postat 30 Noiembrie 2017, 10:57 de CITITORUL
Somn usor oradeni, somnul vostru naste monstrii.........Acum opreste-i ,daca mai poti !
"..de ce Primăria i-a acordat concesiunea pe 49 de ani(firmei Nutripork),cunoscut fiindu-i obiectul de activitate? Raspunsul Primariei Oradea : am fost mintiti !!?? Ei,nu mai spuneti.Dar ce ati crezut,ca porcii acestei crescatorii vor emana in eter,doar mirosuri inmiresmate cu iz de trandafiri si iasomie ? Ipocrizia edililor oradeni nu are limite.Nu ne plac mirosurile pestilentiale tot atat de mult cum nu ne plac nici poluarile cursurilor de apa care tranziteaza orasul. Poluarea paraului Paris de catre toti agentii economici care isi desfasoara activitatea in vecinatatea acestuia,(inclusiv Spitalul Clinic de Urgenta Oradea),a fost posibila cu buna stiinta si complicitate a tuturor factorlor de decizie din Oradea,inclusiv a Primariei Oradea.Cati dintre cetatenii oradeni au sesizat aceste aspecte,cati dintre oradeni s-au opus inbtubarii initiate de primarul Bolojan Ilie si infaptuite tocmai pentru a masca dejectiile deversate de Spitalul Clinic de Urgenta Oradea direct in apele cursului paraului Paris,iar apoi in Crisul Repede. Cati dintre oradenii revoltati de aceste mirosuri,provenite de la ferma Nutripork,au urmarit anunturile publicate in presa locala,de avizare a publicului interesat sau afectat,legat de eliberarea Deciziei Etapei de Incadrare pentru acest proiect, de catre APM Oradea ? Cati dintre acesti oradeni,inclusiv Primaria Oradea(indignata!!??), au participat la sedinta CAT de la APM Oradea,pentru a-si exprima in fata comosiei, opinia si indignarea ,legat de posibila avizare a acestui proiect ? Adevarul este unul: daca miroase, iesim in strada,facem scandal,daca insa nu miroase....nu ne intereseaza,fiecare cu problema lui, asta-i problema personala a lui cutarica...Somn usor, oradeni.Somnul vostru a creat monstrii de azi :APM,DSP, DSV,GNM,ABAC, ISC,Administratia Bolojan....Acum,opreste-i daca mai poti.(Dealul Ciuperca,Drumul expres,Piata Unirii,Pasajul Vulturul Negru,Cerarea Oradea,Piste de Biciclete,arbori tatiati,Amenajarea valea Pasteur la Oradea,Depoluare parau Paris,Extindere retea canalizare menajera DojaBl. Z3....)
Postat 30 Noiembrie 2017, 01:35 de platona
Respect
Respect opiniile exprimate de oricine dar nu jignirile și calomniile adresate si nici coruptia care ucide democrația castigata prin sânge în nici un fel de spațiu fie scris sau vb
Postat 29 Noiembrie 2017, 23:42 de jules
Pt cel unul galben la fața
Dacă părinții tăi te au făcut dintr-un compromis plus ca ai scris bine doar ai fost la dezbatere și te ai ascuns pe sub masă și ca probabil esti corupt si tu unde lucrezi ca nu stiu cine te crezi tu sa jignesti public oameni sa i faci în tot felul oameni direct afectati care inghit de 10 ani poluarea sol aer apa a fermei îți spun exact sa te muți tu la Nutripork în cocinele de porci exact cum ti ai batut joc de cei prezenți sa vândă terenul la Nutripork ca bag de seamă că pe la colțuri unde nu te vede lumea esti tare în parcare ca noi cei prezenți la dezbatere dorim ca Nutripork sa plece din oraș cu voi șmecheri de 2 bani pe la colțuri si cu toți corupții care au fost prea pe față afara di Oradea. ORADEA SUNTEM NOI TOȚI CEI CARE NU NE ASCUNDEM DUPA COMENTARII DUPA PORECLA SI NU NE ASCUNDEM PE SUB MESE LA DEZBATERE
Postat 29 Noiembrie 2017, 23:29 de jules
Lasa acolo
Lasa comentariile asa cum apar sa se vada ca nu pe toti ne ă cumparat PORCARUL SEF
Postat 29 Noiembrie 2017, 13:47 de jules
Drept la replica
De se sterg comentariile drept la replică la unul galben și al lui și denis aducând atingere demnității umane nu se sterg ?
Postat 29 Noiembrie 2017, 13:44 de jules
RE: Drept la replica
Comentariul tău conţinea înjurături. Comentariul lui Unul galben, pe care l-ai reclamat, se încadrează în limitele de expresie permise.
Postat 29 Noiembrie 2017, 17:28 de Moderator
DUHOAREA
Si în timpul dezbaterii de la prefectură in Iosia mirosea a KK de la Nutripork
Postat 29 Noiembrie 2017, 13:32 de jules
VREM DREPTATE PE LEGE
S ă spus clar ca APM nu și a făcut treaba ca nu dispun de aparatură de măsurat ' de control asupra Nutripork DSP la fel nu "Vede " nimic ca solul aerul apa sunt poluate peste măsură nu au spațiu suficient pt deversarea dejectiilor nu dispun de stație de epurare la dejectii se adaugă apa din start nu sunt 1000m până la prima gospodărie și tot așa sînt multe probleme + ca de 10 ani nu a adus ferma la minime standarde europene de poluare de orice fel drept urmare sa se închidă. Dacă eram în SUA sau GERMANIA APM DSP GARDA DE MEDIU si alte instituții ale statului erau schimbați și anchetați acești funcționari.
Postat 29 Noiembrie 2017, 13:20 de jules
Parodie comedie 3d la prefectura
Am fost acolo asa ca si @Denis care a punctat bine ce a comentat.Dezbatere publica.... cetateni care nici macar nu s-au inregistrat ca si cetateni prezenti in sala si la dezbaterea publica , dar au fost vehementi galagiosi si obraznici zice-se nemultumiti, lume pestritza, doamne imbracate cochet, tineri manipulati cu pancarte scrise cu greseli gramaticale si de ortografie, dar cu castile cu muzica in urechi, pensionari nemultumiti ca nu isi pot vinde apartamentele ,dar imbracati militar cu pantaloni kaki de camunflaj si baston de aluminiu ( de maresal), femei e de afaceri nemultumite ca nu isi pot dezvolta afacerea ( vinde doamna terenul la Nutrientul si ai rezolvat toate problemele) si doua partide fata in fata la dezbatere (electorala) publica PNL si USR fiecare pe de o parte,PNL singur si USR si \Opinia civica( analfabeta in pancarte si dornica de scandal) pe de alta parte +APM,DSP, si Nutriporc contra tuturor .Sunt multe lucruri pe care cetatenii prezenti care au fost la dezbatere nu le-au inteles , ca doar au fost obraznici vehementi si nemultumniti. Rezolvare 1) Ferma a fost construita in conformitate cu legea, dar orasul sa extins,legislatia se respecta pana la un anumit compromis.2) Asa-i romanul in democratie ( oraseanul oradean), striga dar nu stie de ce? da este democratie prost inteleasa !3#) O lupta sa castigat odata , dar razboiul continua..... si multi viteji se arata dupa lupta! Unul galben
Postat 29 Noiembrie 2017, 11:44 de Unulgalben
APM + DSP =CORUPTIE
APM + DSP =CORUPTIE Rusine sa va fie coruptilor care lucrati la stat dar nu tineti cont de lege s-a vazut clar de unde va luati" LEAFA " DNA sa se autosesizeze
Postat 29 Noiembrie 2017, 08:59 de jules
BIRTA
ASTA e CORUPTIA ;Functionarul statului in slujba firmelor private care ocolesc LEGEA .Ca prostii suporta !
Postat 29 Noiembrie 2017, 08:27 de GORON
@ denis
Cu toate ca ferma "respecta legislatia", mirosurile persista de ani de zile si nu sunt deranjati doar cei care au construit recent in vecinatatea fermei ci aproape jumatate de oras.. Partea cu campania electorala inceputa de peneleii din primarie e partea a doua si tot 'puturoasa' este.
Postat 29 Noiembrie 2017, 06:07 de User anonimizat
@ denis
Corecta abordare..
Postat 29 Noiembrie 2017, 01:47 de Tinas
Circ fără bani...
Circ fără bani! Isterici care nu sunt în stare să își susțină un punct de vedere pe un ton civilizat! Huiduieli ca pe stadion! Aplauze la fiecare luare de cuvânt a "cetățenilor" Floricica și Florinel! Cam asta a fost la mult așteptata dezbatere publică... Curiozități: 1. Care sunt de fapt mizele, înafară de atragerea unui capital politic pentru campania electorală care văd că deja a început? 2. După extinderea orașului Oradea și preluarea terenului respectiv de la Primăria Sîntamdrei, de ce municipalitatea a eliberat autorizații de construire, persoanelor de orice natură, dacă construcțiile urmau să se realizeze la mai putin de 1000 m față de fermă? și 3. De ce nu au fost la fel de vocali dragii noștri orădeni după ce a fost anunțată majorarea impozitului cu 20% de anul viitor? (și nu, nu o băgați pe aia cu măsurile guvernului deoarece în cursul anului au mai fost majorate anumite taxe locale iar guvernanții nu anunțau vreo mega-măsură). ATENȚIE!!!! Nu am nicio afinitate față de firma cu pricina, din contră, dar prea cu interes electoral mi se pare toată dezbaterea... Aaaa, era să uit: dacă există tehnologii disponibile care să reducă disconfortul olfactiv și acestea nu sunt puse în aplicare de firma, să răspundă și să nu fie reautorizați!!! Dar dacă respectă legislația, e cam abuz să nu îi lași să lucreze... De bine de rău, mai dau și ăia niște salarii...
Postat 28 Noiembrie 2017, 23:29 de denis
SE POATE REZOLVA
Să luăm porci dîn import! USA, Deutchland, Nerherlands! Prietenele noastre! Eu înțeleg că e miros neplăcut! In epocă am beneficiat de mirosurile de la abator! Și locuiam lângă Piața Unirii nedistrusă încă de vreun Primar! Ștîu unde locuia si d-na Vicas și sunt sigur ca si dânsa a beneficiat de ele! Eu chiar si in Polivalenta bucureșteană! Un compromis ar trebui să existe! Hai nu imediat dar cred ca D-l Pazuric poate îndeplini toate conditiile! Nu mă pot abține sa nu mai spun o dată! D-na Gabriela Maria Prada Vicas este extrem de inteligenta si de o calitate ireproșabilă! Am fost doar colegi de clasă!
Postat 28 Noiembrie 2017, 22:27 de TDS
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6567 RON
  • 1 EUR = 4.9761 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON