URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 28 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
18 Octombrie 2017, 10:45

Să nu se mai repete! Volumul "Auschwitz Alive – 70 de ani" a fost lansat la Primăria Oradea (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Ca o continuare a conferinţei privind Holocaustul evreilor în mass-media, desfăşurate luni la Primăria din Oradea, marţi a fost lansat volumul ce adună interviuri realizate de Televiziunea Română cu supravieţuitori ai lagărelor de exterminare naziste.

După cuvântul de salut adresat de către E.S. Tamar Samash, ambasadorul Israelului din România, o serie de istorici au prezentat câteva aspecte privind istoria evreilor şi a pogromului la care aceştia au fost supuşi în timpul celui de-al doilea război mondial.

Astfel, profesorul universitar Andrei Marga a arătat că problema Shoah-ului (termen folosit pentru desemnarea acestor fapte – în ebraică, catastrofă) trebuie privită atât din perspectiva mărturiilor supravieţuitorilor, cât şi a istoriografiei, adică a lucrărilor de cercetare bazate pe documente de arhivă. "Suntem în faţa unei schimbări în istoriografie. Anume, este clar că Holocaustul a apărut ca urmare a antisemitismului lui Hitler, dar acum se pune întrebarea cum a fost posibil ca oamenii simpli să meargă pe stradă liniştiţi când dincolo de gard se exterminau oameni, cum a fost la Dachau (…). Germania nu a fost cea mai antisemită ţară, dar a avut o conducere care a alimentat teama atacului din partea altor popoare", a completat Marga.

O referire la folosirea terminologiei a fost făcută şi de către istoricul Carol Iancu. "Ca istoric, prefer să folosesc termenul Shoah şi îmi pare rău că s-a încetăţenit cuvântul Holocaust, care înseamnă ardere de tot", a punctat acesta.

Tot Iancu a amintit că în istorie au existat şi alte pogromuri, pe alte continente, dar şi că România, prin guvernul generalului Ion Antonescu, a contribuit la Shoah, prin acceptarea trimiterii în lagăr a circa 3300 de evrei de cetăţenie română din Franţa, între care poetul Benjamin Fundoianu.

La rândul său, istoricul Ladislau Gyémánt a precizat că subiectul privind istoria evreilor şi Shoah-ul au reprezentat teme tabu înainte de 1990, iar după acest an s-a putut trece la înfiinţarea unui Institut de Iudaistică la Cluj-Napoca. "Acum adunăm numele celor 133.000 de evrei care au fost deportaţi din Ardealul de Nord (…). TVR a făcut un demers excepţional prin documentarele şi cartea de faţă, iar cei care au lucrat la ea vor putea spune că au pus umărul la menţinerea memoriei trecutului", a mai spus L. Gyémánt.

Despre realizarea interviurilor a vorbit Thea Haimovitz: "Proiectul Auschwitz 70 a fost cel mai greu pentru mine (…) subiectul mă blochează, dar am acceptat să fac interviurile din perspectiva unui psiholog. (…) Am reuşit să determin aceste persoane să vorbească, iar ceea ce mi-au spus m-a bântuit nopţile şi zilele. (…) Avem datoria să inventăm o pedagogie a Holocaustului pentru ca ceea ce s-a întâmplat să nu se mai repete".

Cuvinte despre volum au fost adresate de către Armand Shor, directorul Camerei de Comerţ şi Industrie Israel-România, Doina Meiseles, preşedintele AZOCLM, Virgil Oniţă, directorul Editurii Libris, Romeo Couţi, directorul TVR Cluj, respectiv Felix Koppelmann, preşedintele comunităţii evreieşti din Oradea, care a precizat că "acest eveniment editorial face cinste oraşului nostru şi comunităţii noastre".

Volumul "Auschwitz Alive – 70 de ani" este coordonat de Romeo Couţi şi cuprinde un număr de şase interviuri ale Theei Haimovitz, dar şi consideraţii istorice şi referitoare la proiectul TVR de realizare a interviurilor. Volumul se găseşte în librării.

Urmând acest eveniment, seara a continuat cu o altă lansare de carte, fiind vorba de trei volume de istorie, coordonate de Carol Iancu şi publicate în limba franceză. Prezentarea a fost făcută de către istoricul orădean Antonio Faur. Temele abordate se referă la afacerea Dreyfus (un conflict politic care a scindat Franţa la sfârşitul secolului al XIX-lea), la relaţiile Israelului cu diaspora de-a lungul ultimelor şapte decenii, respectiv la rabinul Alexandru Şafran şi activitatea sa din perioada de început a comunismului în România.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
5 Comentarii
????
Germania nu a fost cea mai antisemită țară din lume ? E cumva ceva de genul : Hai să-l pupăm în RUC pe............?
Postat 18 Octombrie 2017, 22:25 de TDS
FLORIN64
Sunt convinsa ca nu doar cititi carti ci ca si propovaduiti iubirea pentru semenii oameni.
Postat 18 Octombrie 2017, 22:18 de EmiliaTeszler
@ EmiliaTeszler
Nu am spus-o eu, este in citat dintr-o carte... "Chiar daca nu ei L-au rastignit efectiv pe Iisus, caci legea romana nu le permitea, liderii religiosi evrei s-au aflat in postura instigatorilor, al celor care au facut presiuni asupra autoritatilor romane de a-L condamna la moarte pe Iisus. Evanghelistul Matei ne spune: „Preotii cei mai de seama si batranii au induplecat noroadele sa ceara pe Baraba, iar pe Iisus sa-L omoare. Dregatorul a luat cuvantul si le-a zis: „Pe care din amandoi voiti sa-l slobozesc ?” „Pe Baraba”, au raspuns ei. Pilat le-a zis: „Dar ce sa fac cu Iisus care se numeste Christos ?” „Sa fie rastignit”, i-au raspuns cu totii. Dregatorul a zis: „Dar ce rau a facut ?” Ei au inceput sa strige si mai tare: „Sa fie rastignit !” ( Matei 27, 20-23 )". Asa ca doamna mea....... Indiferent de ce spuneti voi, pentru mine raman aceiasi......
Postat 18 Octombrie 2017, 21:10 de FLORIN64
@ FLORIN64
Cred ca ati gresit articolul pe marginea caruia ati facut comentariul. Nu e vorba de Imperiul Roman in acesta.
Postat 18 Octombrie 2017, 12:40 de EmiliaTeszler
....mda
... si cand ma gandesc cum l-au rastignit pe CRISTOS.....
Postat 18 Octombrie 2017, 11:26 de FLORIN64
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5892 RON
  • 1 EUR = 4.971 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON