URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 19 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
23 Noiembrie 2017, 19:53

Primarul Bolojan la dezbaterea taxelor: "Eu aş propune un impozit pe tupeul politic, care să se aplice în special membrilor PSD!" (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Dezbaterea publică a proiectului de majorare cu 20% a taxelor şi impozitelor locale aferente anului 2018, pentru a compensa diminuarea veniturilor bugetului local în urma "revoluţiei fiscale" a Guvernului Tudose, s-a lăsat, joi seară, cu ciocniri dure.

La întâlnire au participat, pe lângă primarul Ilie Bolojan şi directorii economici ai Primăriei, Eduard Florea şi Sorin Iacob, aproximativ 10 orădeni, majoritatea actori politici - de la consilierii locali Camelia Dulcă (PNL), Kis Gabor Ferenc (UDMR) şi Liviu Sabău Popa (PSD) până la liderul USR Bihor, Cristian Rusu.

PSD cere reduceri

Dezbaterea s-a desfăşurat în sala mare a Primăriei Oradea, într-o atmosferă relativ degajată, până în momentul în care PSD-istul a luat cuvântul.

Liviu Sabău Popa, liderul grupului PSD din Consiliul Local Oradea"Am depus la Primărie o propunere de reducere a mai multor taxe", a început Liviu Sabău Popa (foto). Liderul grupului PSD din Consiliul Local a reluat două propuneri făcute în urmă cu un an: una, de diminuare a impozitului pentru clădirile rezidenţiale ale persoanelor fizice la nivelul de 0,08% practicat şi în Iaşi, Timişoara sau Bistriţa, iar cealaltă - de reducere la 0,2% a impozitului pentru clădirile nerezidenţiale ale persoanelor juridice, cabinete avocaţiale sau notariale, la fel ca în Cluj sau Timişoara.

În plus, social-democratul a mai propus ca majorarea cu 500% a taxei pentru desfacerea pavajului să se facă la un nivel mult mai redus în cazul străzilor neasfaltate, iar aplicarea supraimpozitării de 50% a spaţiilor ţinute neutilizate să fie valabilă abia din 2019.

"Pentru clădirile monument istoric nu este de ajuns timpul pentru ca proprietarul să obţină autorizaţia de construire. Nu ai cum să obţii avizele de la Cluj, să îți faci proiectul cu un arhitect şi să îţi iei autorizaţie de construire în termen de o lună!", a argumentat consilierul.

"Cei de la PSD să tacă!"

Intervenţia PSD-istului l-a scos din sărite pe primarul Ilie Bolojan. "Eu înţeleg că propuneţi reducerea unor impozite şi taxe la fel ca în anii anteriori...", a început primarul, după care a schimbat brusc registrul. "Eu aş propune un impozit pe tupeul politic, care să se aplice în special membrilor PSD, care, după ce Guvernul PSD ne ia tot bugetul de investiţii, mai au tupeul să vină să propună scăderi de taxe şi impozite".

Edilul s-a declarat dispus să promoveze toate reducerile de impozite formulate de PSD dacă social-democraţii vor renunţa la "revoluţia fiscală". "Dacă reuşiţi să anulaţi măsurile tembele luate de Guvern, care distrug bugetele locale, eu sunt dispus să aprobăm toate reducerile, pentru că ele nu reprezintă decât 0,1% din cele 15 milioane euro pe care Guvernul Tudose ni le-au luat", a spus edilul.

Bolojan s-a declarat conştient că majorarea impozitelor nu are cum fi pe placul contribuabililor, dar a subliniat că este o măsură pe care a fost obligat să o ia de politica PSD de a muta venituri importante de la bugetul local la cel central. "Eu m-am gândit, totuşi, că cei de la PSD vor sta acasă astăzi, iar în şedinţa de Consiliu Local de luni or să tacă", a încheiat Bolojan.

"N-am avut ce face!"

Reacția l-a lăsat fără cuvinte pe Sabău Popa. De altfel, răbufnirea edilului i-a luat pe toți participanții prin surprindere, cu atât mai mult cu cât primarul nu a avut o ieşire similară faţă de intervenţia consilierului UDMR, Kiss Gabor, de exemplu, care a arătat că municipalitatea a adus în dezbatere publică un proiect mult modificat faţă de cel postat pe portalul Primăriei în urmă cu o lună.

La fel, Bolojan nu şi-a ieşit din fire nici când reprezentanţii USR au arătat că proprietarul unei clădiri nereabilitate se poate trezi în situaţia ca, pe lângă majorarea de impozit de 20%, să fie pus să plătească şi o supraimpozitare de 500% pentru faţada neîntreţinută a imobilului şi una de 50% dacă are cumva la parter un spaţiu comercial ţinut închis.

Bolojan a spus, fără a se enerva, că proiectul de impozite şi taxe a trebuit adaptat măsurilor adoptate de Guvernul Tudose săptămâna trecută şi a explicat că supraimpozitarea este o măsură menită să determine proprietarii de clădiri să iniţieze măsuri de punere în valoare a imobilelor, iar în cazul în care se consideră nedreptăţiţi se pot adresa instanţei.

În încheierea dezbaterii, primarul a ţinut să îşi explice și ieşirea. "În ce priveşte partea de majorare de impozit, credeţi-mă că n-am avut ce face. Nu e o chestiune plăcută, nu avem cum să fim aplaudaţi, dar nu am avut ce face", a spus Bolojan.

Majorările pot fi încă evitate...

Edilul şi-a îndulcit treptat tonul inclusiv faţă de social-democratul Liviu Sabău Popa. "Să nu se supere colegul meu de la PSD, dar la ce răni financiare ne-a provocat Guvernul, propunerile acelea nu îşi aveau locul", a zis el.

Ilie Bolojan a spus că speră încă la o revenire la fostul nivel de impozitare sau măcar la măsuri compensatorii pentru administraţiile locale lăsate fără venituri. "Dacă grupul PSD din Consiliul Local vrea să facă ceva pentru orădeni, poate să propună parlamentarilor partidului să nu voteze Ordonanţa 79 privind revoluţia fiscală", a arătat edilul.

Potrivit lui Bolojan, o altă măsură compensatorie pentru bugetul local ar putea fi majorarea la 67% a cotei din Impozitul pe Venit care revine administraţiilor locale: "Aşa ne-am mai bandaja din pierderi".

Primarul a mai subliniat că, în cazul în care, indiferent prin ce măsuri, bugetul local îşi va recăpăta veniturile pierdute, municipalitatea va renunţa la majorarea cu 20% a impozitelor locale.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
30 Comentarii
Gura pacatosului adevar graieste!
Un impozit proportional cu marimea tupeului te-ar aduce in situatia sa te imprumuti pt. a-l putea plati, in ciuda veniturilor/averii! Ai ajunge cu picioarele pe pamant si ai afla cum e sa fii un oradean de rand sub administratia pnl!
Postat 25 Noiembrie 2017, 19:26 de pinonel
@ chris
In care "toate felurile" l-am facut pe primar? Eu il vad si "il fac" intr-un singur mod, care il caracterizeaza la maxim: BOLOvan, asa cum sunt de fapt toti inconstientii ce se bucura de ideea lui de a mari taxele oradenilor doar ca sa le dea peste bot psd-istilor pentru banii "pierduti" de oras, cand de fapt singurii care vor suferii sunt oradenii: impozite crescute, gigacalorie scumpita.. apropo: monoplul cet incepe sa devina o unealta periculoasa in mana primarului.. Oare cat va mai dura bataia de joc la adresa oradenilor in ceea ce priveste ingradirea accesului la gaze?
Postat 25 Noiembrie 2017, 01:03 de User anonimizat
AM. ZIS VREO MINCIUNĂ?
@CHRIS: Tu chiar ai citit formularile mele? 1. Cuvânt existent în limba română 2. Cine deține terasele din Piața Unirii? 3. E Lipoveanu arhitecta? 4. E Moș liberală? 5. Știe oarecine ceva despre SO de la onco? 6. Ciuperca s-a dus naibii? 7. Nu vrea individul să *ă o oradea pietonala personală? 7. A existat un divorț?
Postat 24 Noiembrie 2017, 23:09 de TDS
majorare 20% ???
il rugam frumos pe domnul Primar Bolojean sa faca public salariul dumnealui in ultimii 2 ani si daca binevoieste pot sa-l urmeze si ceilalti sefi din Primaria Oradea
Postat 24 Noiembrie 2017, 23:00 de shareware
#moderator
nasturei am spus, nicidecum medicamente.nu inteleg la ce va referiti. iar bestia666, windos, tds sau bihorean oradean cand il fac in toate felurile pe primar de ce nu ii blocati?
Postat 24 Noiembrie 2017, 22:35 de User anonimizat
LINGEGI
@sandu1200: Hai bre, " ezistă " " ciocolazi " mai bune !
Postat 24 Noiembrie 2017, 18:53 de TDS
Ba alo
Copiiilor. Nu mai lingegi psd-ul. Încercați la mine , mănânc doar milka, si voi o sa lingegi africana
Postat 24 Noiembrie 2017, 17:27 de sandu1200
daca...
ar trebui sa plateasca taxa pe TICALOSIE, ar ramine falit.Ar fi mai mare taxa decit cele 2 milioane de euro, pretul Dealului Ciuperca prabusit de acest incompetent care din greseala a ajuns primarul orasului.
Postat 24 Noiembrie 2017, 15:24 de BESTIA666
@moderator
intrebare: de ce tocmai mie mi-ai sters mesajul? altii se injura pe-aici si nu li se sterg mesajele insa mie da. plus ca tds dupa cum se vede in mesajul sau: "Nu îți este RUȘINE, JAPIȚÂ? ( pentru necunoscătorii limbii române, cfm. DEX JAPIȚÂ= persoană fără caracter)! De ce te gudurai pe lângă Crin și Ponta? Atunci îți convenea! AI DISTRUS UN ORAS MINUNAT! AI FĂCUT BIRT IN CENTRU pentru Popa, Sas GRAMA și alți liberali, ai transformat ASCO într-o anexa liberală, ai tinut-o pe Lipoveanu ARHITECTA ȘEFĂ ( vorba vine) PANA CAND NU S-A MAI PUTUT, FINĂ-TA SAU CE E AI PUS-O SĂ SPIONEZE LA ONCOLOGIE de s-au cărat specialiștii din cauza ei, AI DISTRUS CIUPERCA, FĂ NAIBII TOATA ORADEA PERSONALA SA N-AI NICI TU PE UNDE SA TE DAI CU MASINA! Ti-ai trădat nevasta, ți-ai pus toți ACOLITII in ce funcții ai vrut! ASA SĂ-TI AJUTE PRECUM AI FĂCUT!" jigneste, acuza si improasca, cu noroi pe-aici fara nici o dovada o persoana publica de fiecare data nu i se da block. de ce? pentru ca animeaza commenturile? sau pentru ca e incurabil si va este mila de el?
Postat 24 Noiembrie 2017, 08:43 de User anonimizat
RE: @moderator
Mesajul era plin de trimiteri "medicale".
Postat 24 Noiembrie 2017, 16:04 de Moderator
Tds
Da ce faci . Maturi in fata la partid?
Postat 24 Noiembrie 2017, 02:51 de sandu1200
NU
@sandu1200: Nici acum nu dorm! Stau de veghe....
Postat 24 Noiembrie 2017, 02:31 de TDS
Tds
Mâine ai scoala si apoi sa bați din palme la partid.
Postat 24 Noiembrie 2017, 00:40 de sandu1200
Tds
Da nu dormi mă
Postat 24 Noiembrie 2017, 00:39 de sandu1200
TY MODERATOR
@Moderator!: Evident nu știu cine este MODEARATOR-ul! Observ ca totuși cunoaște jurisprudenta CEDO! Sa se mai citească ce am scris despre Ilie Gavril Bolojan!
Postat 24 Noiembrie 2017, 00:33 de TDS
Da chiar asa
Mai ascultati si voi Parazitii. Va recomand albumul SUTA
Postat 24 Noiembrie 2017, 00:28 de sandu1200
Tds
Where should I do complaints. Copile la culcare ca maine mergi la școală. Astea sunt TREBURI SERIOASE. domnule moderator dar copilul TDS are voie sa jigneasca un primar???? Take it easy , no rush, no stress.
Postat 24 Noiembrie 2017, 00:11 de sandu1200
RE: Tds
Limitele libertăţii de expresie sunt mai largi în ce-i priveşte pe politicieni, zice CEDO. Oricum ar fi, preferabil e să rămânem în zona criticilor şi să nu trecem în cea a jignirilor.
Postat 24 Noiembrie 2017, 00:19 de Moderator
Tds
Esti un copil plangacios AHAHAHAHA
Postat 24 Noiembrie 2017, 00:07 de sandu1200
ASA E
@Moderator; Perfect de acord! Dar sandu1200 de ce nu este atenționat? Iar CHRIȘ poate scrie ce vrea?
Postat 23 Noiembrie 2017, 23:56 de TDS
RE: ASA E
Atenţionarea e pentru toţi.
Postat 24 Noiembrie 2017, 00:16 de Moderator
LAST
@sandu1200: Take It Easy! ...
Postat 23 Noiembrie 2017, 23:48 de TDS
RE: LAST
Ajunge, să revenim la lucruri serioase şi la exprimări civilizate!
Postat 23 Noiembrie 2017, 23:53 de Moderator
tupeu de bolovan
Super boloooo!!!!! psd ne ia cu o mana, asa ca hai sa iei si tu cu cealalta mana. Nu-i suficinet ca noi oradenii eram fruntasi la impozite si codasi la salarii? Daca psd-ul isi bate joc de noi, trebuie sa o faci si tu? Sictir bolovane!
Postat 23 Noiembrie 2017, 21:46 de User anonimizat
In fiecare an
... mareste impozitele cu 20%.Asta inseamna ca si anii trecuti la Palatul Victoria era tot guvernul Tudose cu cite o 'revolutie fiscala', neputinciosule habarnist ca sa nu-ti zic impotent incompetent??
Postat 23 Noiembrie 2017, 21:44 de BESTIA666
NU TE JUCA
@sandu1200: 1. Scrie dreaq' corect românește 2. Nu te lega de părinții mei / pentru că nu sunt persoană publică; dacă aș fi persoană publică s-ar putea accepta astfel de abordare/ 3. Nici eu nu mă leg de mă-ta ( cu cratimă) sau de tac'tu! 4. Ți se pare că orasul arată bine? Perfect! Mie mi se pare că a devenit un BIRT destinat să satisfacă nevoile economice liberale 5. Părinții mei nu aveau cum să mă atenționeze că aș fi prost pentru că nu eram 6. Dar pe tine cum te-au calificat mom&dad? My suggestion: go to London and stay here FOREVER!
Postat 23 Noiembrie 2017, 21:42 de TDS
....
Sa se plateasca si impozit pe prostie.Pe tine sigur te-ar usca impozitul asta si ai deveni falit.Ar fi mult mai mare de 2 milioane euro,pretul Dealului Ciuperca pe care l-ai prabusit.
Postat 23 Noiembrie 2017, 21:40 de BESTIA666
Tds
Tie părinți nu ti-au spus că ești un prost, sau nu realizezi. Sa stii ca orașul arata foarte bine . Filip la distrus. Bolojan la reconstruit. Cat despre taxe da se vor marii au anunțat toti primarii, asta e politica Partidului Salvati Detinutii. Având în vedere că Bolojan ă făcut treaba cred bună sunt de acord sa plătesc impozit pe masina 128 de lei care in prezent e 64, pe casa acu e 120 si sunt de acord sa plătesc 200. Pt asa se va dezvolta orașul meu. DRAGNEA cu gasca lui au taiat din tot ce se poate ca sa fure mai mult au taiat si de la transporturi ca noi nu avem nevoie de autostrăzi. Dar o sa dra bani doar la primarii PSD-ESCU. Asa ceva nici Băsescu nu a facut ( sau ă făcut dar la o scara mai mica) . Cate afișe ai lipit ca inca nu ai nici o funcție. Sau ți-a luat-o Sabău înainte. Imi aduc aminte adolescenți fiind Sabău venea să ne zică sa lipim afișe cu PSD-escu
Postat 23 Noiembrie 2017, 21:24 de sandu1200
Cand PSD i-a dat si primarului posibilitatea sa-si creasca salariul lunar la peste 13.000 lei, basca masina cu benzina, masa zilnica si haine de protocol, bani de naveta la capitala si cate altele ... a fost bine, nu-i asa?
Edilul a primit in acest an venituri personale cu 350% mai mult decat in anul precedent, asa ca pune biruri oradenilor cu peste 20% mai mult, ca sa-si mentina avantajul !?! Tupeu e putin spus ... e vorba de o mare nesimtire la acest primar !?!
Postat 23 Noiembrie 2017, 20:55 de WinDos
GHINION
PSD
Postat 23 Noiembrie 2017, 20:46 de TDS
GHINIO
@tuturor: Si in acest moment tot PAS e nr. 1! Carati-va voi la Merkeloaia!
Postat 23 Noiembrie 2017, 20:45 de TDS
!!!-
@oradea_mea_și_a_ta: Încearcă naibii o îmbunătățire a repertoriului!
Postat 23 Noiembrie 2017, 20:43 de TDS
Alo! tsd-u' ?
Recomand celor sub tratament sa nu sara nici o pastila, ca altfel intra in vrie. Iar psd-istii cu si fara carnet sa isi verse veninul la latrina 3, macar de dragul igienei publice. Nu de alta, dar deja ne-am saturat de deviatii de tot felul ale guvernantilor si parlamentarilor rosii pentru a mai asista la crizele unor abjecti de tot felul. Cui nu-i place in Oradea, marsh la teleorman !
Postat 23 Noiembrie 2017, 20:35 de oradea_mea_si_a_ta
NU ȘTIU CE VOI FACE CU ATÂTA URA ACUMULATĂ
Nu îți este RUȘINE, JAPIȚÂ? ( pentru necunoscătorii limbii române, cfm. DEX JAPIȚÂ= persoană fără caracter)! De ce te gudurai pe lângă Crin și Ponta? Atunci îți convenea! AI DISTRUS UN ORAS MINUNAT! AI FĂCUT BIRT IN CENTRU pentru Popa, Sas GRAMA și alți liberali, ai transformat ASCO într-o anexa liberală, ai tinut-o pe Lipoveanu ARHITECTA ȘEFĂ ( vorba vine) PANA CAND NU S-A MAI PUTUT, FINĂ-TA SAU CE E AI PUS-O SĂ SPIONEZE LA ONCOLOGIE de s-au cărat specialiștii din cauza ei, AI DISTRUS CIUPERCA, FĂ NAIBII TOATA ORADEA PERSONALA SA N-AI NICI TU PE UNDE SA TE DAI CU MASINA! Ti-ai trădat nevasta, ți-ai pus toți ACOLITII in ce funcții ai vrut! ASA SĂ-TI AJUTE PRECUM AI FĂCUT!
Postat 23 Noiembrie 2017, 20:18 de TDS
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON