URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
28 Aprilie 2018, 17:45

Parkour Jam. Peste 100 de pasionaţi de parkour şi freerunning şi-au luat zborul în Parcul 1 Decembrie (FOTO / VIDEO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Dacă aţi văzut filmul Balio 13, aţi prins ideea. Tinerii aceştia sunt infinit mai uşor de privit decât de imitat.

Pasionaţii de parkour se antrenează pe curse de obstacole improvizate alergând, căţărându-se, sărind şi rostogolindu-se cu uşurinţa unor manguste gonite de dulăi. Mişcarea seamănă cu demonstraţiile trupelor de elită, paraşutiştilor sau pompierilor militari, trimişi în misiune, cu deosebire că este mult mai acrobatică şi golită total de caracterul războinic.

La fel de spectaculos, freerunnerii aleargă ajutându-se de obstacole găsite în mod natural în mediul înconjurător de la bănci, scări, trepte şi altele. Iar când practicanţi din toată ţara a celor două genuri de mişcare se întâlnesc într-un oraş se lasă cu spectacol...

Participare record

"Pot compara parkour-ul cu ce fac pompierii", a declarat Cristian Glovaschi, preşedintele asociaţiei Traceurs Bucureşti, organizatoarea evenimentului. 

"Avem înscrişi peste o sută de tineri, cei mai mulţi din toate ediţiile de până acum. Interesul pentru acest gen de mişcare este în creştere în întreaga ţară, iar Oradea are o comunitate puternică, lucru care ne-a şi determinat să organizăm aici ediţia din acest an", a adăugat el.

Ajuns la a 14-a ediție, Parkour Jam reunește pasionați din Oradea, Bucureşti, Arad, Cluj, Iaşi şi Târgu Mureş. Sâmbătă, în Parcul 1 Decembrie, aceștia şi-au arătat abilităţile sărind pe trambulină, peste obstacole sau ajutându-se de un ansamblu de schele modulare montat pe platoul de lângă statuia Ostaşului Român. 

Tinerii au susţinut demonstraţii, antrenamente şi seminarii, împărtăşindu-şi din experienţa acumulată cu transpiraţie şi julituri în Parcul 1 Decembrie.

Arena Baroc şi Petőfi 

Printre cei prezenți s-a numărat o tânără care combină parkour-ul cu meseria de veterinar. Diana Popa a mărturisit că a început să practice de la 15 ani, fără ca părinții să știe de pasiunea ei, pentru ca mai târziu să se bucure de susținerea lor. Tânăra a mai declarat că în pofida a mai multor traume, nu a vrut niciodată să lase parkour-ul.

Duminică "zburătorii" se vor muta în parcurile Baroc şi Petőfi Sándor. "Va fi exact acelaşi gen de mişcare, cu deosebirea că participanţii vor trebui să se adapteze la spaţiul existent", a declarat Glovaschi.

Preşedintele asociaţiei Traceurs a precizat că parkour şi freerunning sunt un gen de mişcare şi nu un sport în sine.

"Este cel mai simplu şi uşor gen de mişcare pe care îl poţi practica. Nu trebuie decât să exersezi să alergi, să te caţări sau să sari. Scopul este să te deplasezi în cea mai mare viteză, în siguranţă şi folosind o cantitate cât mai mică de enegie în mişcare", a spus tânărul.

Dan Simai, Mihaela Furculiță (studentă anul I)

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Minți odihnite
Mișcarea si sportul sunt benefice dar hai sa nu ne expunem și să nu încurajăm copiii sa facă lucruri periculoase, oricum vad destul pe Facebook și YouTube. Mâine poimâine o să-i vedem sărind de pe poduri și clădiri că așa au văzut ca se făcea în centru. Cine a venit cu aceasta idioțenie?
Postat 28 Aprilie 2018, 23:54 de User anonimizat
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON