URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 25 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
08 Decembrie 2017, 10:10

„Orbi”: Bloggeriţa Petronela Rotar şi-a lansat la Oradea cea mai vândută carte românească din 2017 (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

A fost victima unui viol, a rămas văduvă când prima fetiţă avea un an şi a trecut printr-o căsătorie abuzivă, din care a ieşit printr-un divorţ. Petronela Rotar e cea mai bună dovadă că terapia psihologică funcţionează.

Aflată la a treia căsnicie, bruneta cu zâmbet hollywoodian este mama a două adolescente despre care lumea crede că i-ar fi surori, lucrează pentru firma de publicitate pe care o deţine împreună cu cel de-al treilea soţ şi a spart toate recordurile la vânzări în 2017.

Record

Volumul „Orbi”, primul roman al fostei jurnaliste TV de provincie, acum bloggeriţă de succes, s-a vândut în cele 24 de ore de Black Friday în aproape 700 de exemplare doar prin librăria online Libris. Următorul în top a fost Lev Tolstoi cu 554 de volume.

Cifrele sunt cât se poate de reale. Numai joi seară, în cadrul lansării de carte organizată de Academia Civică Bihor în sala mare a Primăriei, Rotar a vândut utimele 70 de cărţi din portbagajul maşinii, urmând ca vineri să le vorbească studenţilor de la Litere fără să le poată arăta măcar o copertă.

Deloc surprinzător, având în vedere verva scriitoarei, majoritatea cărţilor s-au vândut în timpul discuţiilor de aproape trei ore purtate cu un public electrizat, format în mare parte din tineri care au descoperit-o ca blogger pe internet.

„Scrie cu sânge, carne şi oase zdrobite”

Evenimentul, la care au participat circa 100 de orădeni, public mai mult decât numeros în condiţiile în care lansarea de carte concura cu alte trei evenimente culturale, dintre care un concert de colinzi susţinut gratuit de Ştefan Hruşcă, a fost deschis de un moment artistic. Soprana Carmen Sabău a spart liniştea sălii, acompaniată la pian de profesoara Camelia Matei, interpretând lieduri de Enescu şi Bellini cu o voce care ar putea tăia sticlă.

Tonul evenimentului s-a menţinut la fel de înalt inclusiv în prezentarea volumului. „Romanul „Orbi” nu este o carte care sună frumos, e ca un film de acţiune, alternanţa planurilor temporare şi narative derulându-se într-un ritm alert. Aici este o literatură despre viaţă, despre ceva foarte uman. Petronela Rotar scrie cu sânge, carne şi oase zdrobite”, a spus profesorul Orlando Balaş, unul dintre fanii autoarei.

Balaş a definit scriitoarea ca pe un om peste care „viaţa a trecut de mai multe ori cu locomotiva”, dar care a găsit puterea să se ridice şi „să se valideze prin scris”. „Cartea aceasta este o carte desăvârşită, o carte care vă va cutremura, vă va prinde, iar la sfârşitul ei veţi fi mai câştigaţi”, a promis profesorul.

„Alexa nu sunt eu”

În prezentarea volumului său, Petronela Rotar a ţinut să precizeze că nu este un roman autobiografic, deşi cititorul ar fi înclinat să creadă asta. „Nu este o carte autobiografică, pentru că atunci aş fi scris-o la persoana întâi. Fireşte, nu putem inventa situaţii şi oameni de la un capăt la altul şi ne folosim, ca scriitori, de unele situaţii. Dar Alexa, tânăra din roman, nu sunt eu, iar Călin nici măcar nu ştiu cine este”, a spus scriitoarea.

Petronela a citit publicului fragmente din carte, dozate astfel încât să trezească interesul prin temele abordate, de la ieşirea dintr-o relaţie abuzivă la terapia psihologică urmată pentru a vindeca răni nevăzute, fără însă a afecta misterul poveştii şi lăsându astfel plăcerea lecturii.

Potrivit autoarei, volumul doreşte să provoace în sufletul cititorului o resetare care să îl facă să renunţe la fuga de realitate indiferent că o face prin alcool, droguri sau muncă, alegând să fie orb în faţa problemelor reale cu care se confruntă. „Punem poze pe Facebook în ipostaze fericite, mergem în vacanţe exotice, ne căsătorim, facem nişte copii, nici măcar nu ştim ce le transmitem, îmbătrânim, murim şi gata!”, a sintetizat, depresiv, scriitoarea.

Cunoscută publicului ca reporter, prezentator TV şi blogger pe teme sociale, Petronela Rotar este la a cincea carte de autor după volumele de poezie „Efectul pervers” şi „O să mă ştii de undeva”, precum şi cele de proză scurtă „Sfârşitul nopţii” şi „Alive”. Braşoveancă de origine, autoarea a lucrat de-a lungul timpului ca reporter, editor şi prezentator pentru staţiile locale ale ProTV, Antena 1 şi Realitatea.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
stoc epuizat
Numai femei disperate in jurul ei la autograf
Postat 08 Decembrie 2017, 10:47 de User anonimizat
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6567 RON
  • 1 EUR = 4.9761 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON